Bergschoenen op maat, het pas proces

Bergschoen op Maat Sport2000 Driebergen

Recentelijk was ik in Nederland. Naast dat we de ongelooflijk gezellige Meet & Greet van FANtastischoostenrijk.nl hadden, kreeg ik ook de kans om een super mooi, nieuw concept te proberen. Gert van den Berg van Sport2000 stelt voor mij een paar Tecnica Forge bergschoenen ter beschikking. Wat is er zo uniek aan deze schoenen? Ze kunnen naar je voeten gevormd worden via een speciaal systeem wat jullie misschien al kennen van de skischoenen. Zoiets probeer ik natuurlijk maar wat graag uit!

 Custom fit

Op maat gemaakt, gevormd naar, aangepast op, allemaal termen die samen te vatten zijn in 1 begrip: custom fit. Custom fit will zeggen dat de (ski)schoen zo word gevormd of vervormd, dat hij veel preciezer aansluit op de vorm van jouw voet. Een custom fit (ski)schoen heeft daarom nauwelijks tot geen knel- of drukpunten, en ondersteunt de voet optimaal. Velen kennen het custom fit systeem voornamelijk uit de skiwereld. Al een aantal jaren hebben meerdere merken custom fit skischoenen op de markt. De systemen zijn vrijwel altijd gebaseerd op een heat molding techniek of een foam techniek.

De custom fit techniek welke in de Tecnica Forge bergschoenen word gebruikt, is de heat molding techniek. Met deze techniek zijn de belangrijkste onderdelen van de schoen, in dit geval de inlegzool, de voetboog, de hiel en het enkelstuk, gemaakt van speciaal vervormbaar materiaal. Het custom fit proces is gebaseerd op thermoplasten, welke door opwarming flexibel en vervormbaar worden. Vandaar ook wel de term ´heat molding´. Dit custom fit systeem kan ter plekke in de winkel worden toegepast en neemt niet veel tijd in beslag. Tel daarbij op dat de schoenen niet meer ingelopen hoeven te worden en de kans op blaren minimaal is. Kortom, een perfecte optie bij de aankoop van nieuwe bergschoenen!

Bergschoen op Maat Sport2000 Driebergen

Proces

In de Sport2000 winkel in Driebergen ontmoet ik Gert van den Berg om meer over het proces te weten te komen. Hij is niet alleen skileraar, fervent skier en bergsporter, maar ook gecertificeerd podoloog. Met zijn ervaring op zowel het sport als het podologische vlak, kent hij dus precies alle aspecten en het proces waarmee je een (ski)schoen zo aanpast dat de eigenaar optimaal van zijn sport kan genieten. En daar gaat het uiteindelijk om!

Het custom fit proces van de Tecnica Forge bergschoen is vrijwel gelijk aan de heat molding welke ook bij de skischoenen gebruikt word, zo legt Gert uit. De eerste stap van het proces, is het opwarmen van zowel de inlegzolen als de schoenen. Dit gebeurd in een speciaal oventje voor de inlegzolen, en verwarmingszakken voor de schoenen. Terwijl de schoenen verder opwarmen, start het custom fit proces zodra de inlegzooltjes op temperatuur zijn. Sommige mensen zeggen dat het proces soms ongemakkelijk kan zijn, maar Gert verzekerd mij dat hier niets van waar is. We gaan het zien…

 Druk

We zeggen wel eens: onder druk word alles vloeibaar. In dit geval vervormbaar! De verwarmde inlegzooltjes worden in speciale sokken gedaan, die ik daarna aan doe. Hierna worden mijn voeten met de zooltjes in speciale zakken geplaatst. Deze zakken worden vervolgens opgepompt waardoor mijn voeten, en dus de inlegzooltjes, onder forse druk komen te staan. Door de druk vervormen de zooltjes zich precies naar mijn voeten. Voor de perfecte ondersteuning. Gert had overigens helemaal gelijk, het voelt niet ongemakkelijk, alleen maar grappig! Als of je voeten in een enorme ballon zitten!

Bergschoen op Maat Sport2000 Driebergen

Feature

Het custom fit proces is natuurlijk niet de enige feature van de Tecnica Forge bergschoen. Tecnica biedt het custom fit proces aan in zowel lage als half hoge bergschoenen voor dames en heren. Desgewenst kan je een schoen met de Goretex feature nemen, voor droge voeten. Een andere feature is de Vibram Extra Grip zool. Deze duurzame zool combineert een grof profiel met voldoende flexibiliteit en optimale grip, op zowel droge als natte ondergrond. Daarnaast hebben de schoenen een 2-fase vetersysteem en een dunne stroeve veter. Hierdoor blijft de veter vast en op zijn plek zitten en word je voet goed op zijn plek gehouden in de schoen.

Een unieke feature welke Tecnica aan de Forge bergschoen heeft toegevoegd, is de eenzijdige ´wrap-around´ instap. Deze feature ben ik nog niet bij andere merken tegen gekomen. In plaats van een lose tong, is de tong slechts aan 1 zijde los, en slaat zichzelf als het ware om de enkel. De instap word hierdoor iets lastiger, maar het biedt veel meer comfort wanneer de schoen aan is. Deze feature maakt een einde aan knel- en drukplekjes naast de tong, en ook het verschuiven van de tong is verleden tijd.

Bergschoen op Maat Sport2000 Driebergen

Schoenen

Na een vlot custom fit proces, krijg ik de doos met mijn Tecnica Forge bergschoenen van Gert overhandigd. Zelf is hij super enthousiast over het concept. Daar hij in de winter zoveel mensen blij kan maken met perfect passende skischoenen, is hij enorm gemotiveerd om dit nu ook in de zomer aan de wandelaars en trekkers aan te bieden. In zijn Sport2000 winkel in Driebergen heeft hij alle materialen om de Tecnica Forge schoenen aan te meten en het custom fit proces uit te voeren. En met zijn kennis als bergsporter en podoloog kan hij jou ook perfect helpen en adviseren over alles wat bij het bergwandelen komt kijken.

Zelf ga ik de Tecnica Forge bergschoenen natuurlijk eerst aan een vuurdoop onderwerpen. Om te beginnen een goede dag wandelen in de bergen rond Kaprun. En daarna mogen ze mee op de Alpenoversteek van Duitsland naar Italie. Kijken of de custom fit en de schoenen zelf inderdaad gehoor geven aan wat ze beloven. Hier ga ik jullie natuurlijk uitgebreid verslag van doen!

Maar ik moet eerlijk zeggen dat ik tot nu toe onder de indruk ben. De schoenen voelen heel fijn aan, zijn relatief licht maar geven veel steun, en aan de nieuwe instap ben ik al gewend. Met mijn doos onder de arm en een blij gevoel verlaat ik dan ook de winkel. Op naar de bergen!

Liebe Grüβe,

 

En wie ben ik? Gabriëla is de naam! Of Gabi zoals de Oostenrijkers zeggen. Enkele jaren geleden heb ik Nederland verruilt voor Kaprun. Met de Kitzsteinhorn in mijn achtertuin, geniet ik elk seizoen van wat de bergen mij te bieden hebben. Tussen mijn werk als sneeuwsportleraar en bergwandelgids door, houdt ik jullie op de hoogte van nieuwtjes omtrend winter- en bergsport, activiteiten in de Kitzbüheler Alpen en bezienswaardigheden in het mooie Pinzgau!

Liebe Grüße uit Kaprun!

Gabi

Gabi Andrei

Logo Holiday Hikes

Zoek en boek arrangementen

Zoek & boek jouw bestemming

Reageer mee via Facebook

Heb jij je al geabonneerd op onze Nieuwsbrief?

Op de hoogte blijven van het nieuws uit Oostenrijk. Abonneer je gratis op onze Nieuwsbrief en je bent als eerste op de hoogte.

* verplicht