Bewolkt en koud, soms een sneeuwbui

Het weer in heel Europa gedraagt zich relatief rustig voor de tijd van het jaar.  De luchtdrukverdeling is relatief oppervlakkig terwijl de aanwezige lucht wel koud is.  Maar de blokkade die enkele dagen stand heeft gehouden brokkelt wat af waardoor er meer wolkenvelden en storingresten ook Oostenrijk kunnen aandoen. Vandaag sneeuwde het bijvoorbeeld in de ochtend eventjes flink door in de Oostelijke delen.  Verder domineren wolkenvelden en storingsrestanten (occlusiefronten) het weerbeeld.

Morgenochtend valt er een enkele sneeuwbui en is het zwaar bewolkt. In de middag is het overal in Oostenrijk zo goed als droog en komt de zon er vanuit het Noorden er steeds vaker bij. Uitgesproken zonnig gaat het niet worden, met vele mistbanken en hangwolken langs de bergen.  Daarbij is het nog altijd onder nul, alleen onder de 500 meter een enkele graad boven nul.

Vrijdag iets meer zon

Echt uitgesproken zonnig wordt het niet, maar vrijdag is wel de meest vriendelijke dag in de komende periode.  Vooral in Voralberg en Tirol kan in de middag de zon nog even flink doorbreken, wel is er veel sluierbewolking aanwezig.  Verder zuid en oostwaarts bewolktere condities met zelf een enkele sneeuwbui langs de Hongaarse grens.  Er staat maar weinig wind, en met een doorbrekend zonnetje kan het heerlijk lenteachtig aanvoelen. Desondanks is het op 1500 meter -5C.

Zaterdag wordt de voorspelling wat lastiger, Oostenrijk ligt midden in een zadelgebied. Diverse soorten luchtstromen liggen in de buurt maar geen 1 doet Oostenrijk aan. Het is zo goed als windstil terwijl restanten van een storing over West-Oostenrijk liggen. Deze restanten zijn hierop ook zichtbaar in de vorm van neerslag.

Vooral in Tirol en Niederösterreich kan er nog wat sneeuw bijvallen, opnieuw beperkte hoeveelheden van 3 tot 5cm.  Elders is een sneeuwbui ook mogelijk, verder verandert er nog maar weinig aan het weer.

 

In de nieuwe week neemt de onzekerheid toe, uitgesproken mild gaat het nimmer worden. Maar de vraag is hoe sterk de depressieactiviteit op de oceaan weer opgang komt. Er zijn modeloplossingen waarbij de westcirculatie weer opgang komt met Oostenrijk aan de koude kant. Hierdoor weer sneeuwval zoals we vaak in december en januari zagen. Maar tegelijkertijd blijft het hogedrukgebied boven Rusland stevig en dominant. Een snelle connectie kan er ontstaan met het hoog bij de Azoren waardoor nieuwe koude lucht Europa inglijdt.  Spannend, zeker een situatie om goed te monitoren.

We gaan het op de voet volgen.

Ps er staat op dit moment een mooie video klaar vanuit het skigebied van Skicircus Saalbach Hinterglemm Leogang Fieberbrunn. Klik HIER om deze te bekijken.

 

Jeroen Elferink

Meteoroloog FANtastisch Oostenrijk

Sneeuwhoogte in centimeter. Bron Sneeuwhoogte.nl

Dorp Sneeuwhoogte       Sneeuwverwachting
      komende 5 dagen
Dal Berg Dal Berg
Saalbach Hinterglemm  70  170  6 9
Bramberg am Wildkogel 30  180  5  7
Gerlos  95  180  5  8
Königsleiten  100  190  5  6
Dienten am Hochkönig  100  160  6  7
Obertauern  200  250  8  13
Sankt Margarethen  80  180  6  9

Sneeuwkettingenwinkel banner 300 100

Zoek en boek arrangementen

Zoek & boek jouw bestemming

Reageer mee via Facebook

Heb jij je al geabonneerd op onze Nieuwsbrief?

Op de hoogte blijven van het nieuws uit Oostenrijk. Abonneer je gratis op onze Nieuwsbrief en je bent als eerste op de hoogte.

* verplicht