Een koud bezoekje aan de Hintertuxer Gletsjer

Hintertux Zillertal

Foto @Fanny Hopmans

Eigenlijk was het niet nodig om naar de gletsjer te gaan in januari met de mega-dump. Maar gletsjers blijven tot de verbeelding spreken. In het Zillertal ligt aan het eind van de weg de Hintertux gletsjer. Tijd voor een bezoekje! Via de liften Gletsjerbus 1 naar de Gletsjerbus 2 en 3 naar de top, om daar te zien dat de wolken steeds meer omringende bergen vrijgaven. Januari is meestal één van de koudste wintersportmaanden en op de Hintertux was het rond -30 graden. De wind droeg hier goed aan bij om het nog kouder te laten voelen.

Opwarmen

Op de gletsjer heb je veel sleepliften, dit omdat de gletsjer altijd in beweging is en ze deze liften iets gemakkelijker kunnen onderhouden. Je kunt op de liftpalen ook meters zien die de hellingsgraden van de liftpalen aangeven. Maar de techniek staat niet stil en op de gletsjer kun je nu ook je billen warmen in de Larmstänge 2 stoeltjeslift die je naar diverse afdalingen brengt.

Wil je opwarmen, dan ga je naar de Gletsjerhütte hoog op de gletsjer. Deze is niet aangesloten op het water- of elektriciteitsnet en wordt bevoorraad via de lift of met een helikopter. Het was erg fijn om op te warmen met een warme chocomelk en naar buiten te kijken door de kleine raampjes, terwijl je geniet van de warmte van de kachel.

Bij het middenstation van de gletsjer heb je ook een groot restaurant en als je wat lager bent kun je op nog meer plaatsen eten.

Hintertux Zillertal

Foto @Fanny Hopmans

Stilstaan vanwege de sneeuw

Het was bij ons zo extreem koud dat we het niet alleen aan ons lichaam voelden, maar ook aan de glij eigenschappen van het materiaal. We konden niet vooruit komen op sommige delen. Het bleek dat de sneeuw zo koud en droog was dat we niet genoeg warmte konden produceren om fatsoenlijk te glijden. Dan heb je dat ook weer meegemaakt!

Je kunt terug naar beneden met de gletsjerbussen, maar ook via de piste. Er is een piste naar het dal (nummer 1), maar je kunt ook met de skiroute 1a naar beneden. Houd er wel rekening mee: dit is een route! In dit geval wel gemarkeerd, maar niet gecontroleerd. En met de dump van januari was dit 100% genieten!

Je kunt vanuit Mayrhofen, Finkenberg en Zell am Ziller met de auto gemakkelijk naar de gletsjer. Het is wel een klim, maar absoluut de moeite waard. De Zillertaler superskipas geeft je toegang tot de gletsjer.

Heb jij al eens op een gletsjer gestaan? Welke is je favoriet?

Hintertux Zillertal

Foto @Fanny Hopmans

Fanny is werkzaam bij Summit Travel en gaat zelf minimaal 1x per jaar “het veld in” voor de nodige sneeuw-ervaring. Ze stond pas op haar 16e voor het eerst op ski’s (en in de besneeuwde bergen) en heeft de twee latten ingeruild voor 1 plank. Het ontdekken van nieuwe gebieden en het gaan naar grote hoogten zijn favoriete bezigheden van haar, naast haar werk en bloggen (over wintersport)!

Summit Travel

ChaletsPlus Banner Groot

Zoek en boek je wintersport

Dit vind je ook FANtastisch...