Bijzonder late sneeuwdump onderweg!

Bijzonder late sneeuwdump onderweg!

Het wintersportseizoen is zo goed als afgelopen voor de meeste skigebieden in Oostenrijk. Enkel hogerop wordt nog in gletsjergebieden geskied. Maar het weer houdt zich niet aan het einde van het wintersportseizoen. Momenteel zien we een bijzonder late sneeuwdump in de weerkaarten. Zowel morgen als vrijdag gaat er een dik pak sneeuw vallen!

Vanmorgen is het nog droog en schijnt geregeld de zon in Oostenrijk. De aangevoerde lucht is weer wat zachter en in de dalen komt het kwik gemakkelijk boven de 10 graden uit. Vanmiddag raakt het bewolkt maar met een beetje föhn kan het alsnog 14 tot 17 graden worden. Op 1500 meter is het veelal een graad of 9. In Tirol en Vorarlberg kan uit de bewolking soms wat regen of een bui vallen.

Vanavond trekt een koufront Oostenrijk binnen. Het is onstuimig en stormachtig met windstoten die kunnen oplopen tot 90 km/u. Op het koufront zakt de sneeuwgrens naar 1100 meter. In de nacht gaat het flink doorsneeuwen. De sneeuwdump is dan begonnen.

Morgen blijft het de gehele dag doorsneeuwen in een groot deel van Oostenrijk. Soms valt er wel meer dan 5 centimeter per uur. Ook staat er weinig wind waardoor neerslagafkoeling kan zorgen voor een nog lagere sneeuwgrens. Vooral in de Inner-Alpine kan de sneeuwgrens doorzakken naar 800 en later zelfs 600 meter. Alleen in de lagere dalen blijft de neerslag vloeibaar. Gedurende de dag kan tijdens deze sneeuwdump 50 tot 100 centimeter sneeuw vallen in een groot gebied.

In de nacht naar vrijdag blijft het nog lang doorsneeuwen en regionaal gaan we in de bergen dik maar dan ook echt dik over de 1 meter sneeuw heen. Deze hoeveelheden zo laat in het seizoen verlopen niet zonder risico. Zo is er grote kans op lawine’s, zowel van sneeuw als met modder. Want de ondergrond op vooral de zuidhellingen is flink opgewarmd. De sneeuwlaag is hierdoor onstabiel en gevaarlijk. Ook is de sneeuw vaak onder de 1500 meter zwaar en nattig. Dit heeft invloed op de stroomvoorzieningen zoals hoogspanningskabels en masten.

Kortom vrijdag ontwaakt een groot deel van Oostenrijk in een witte sneeuwdump wereld. Wrang dat dit niet in december of januari is voorgekomen, maar goed nieuws voor de gletsjersgebieden.

Jeroen Elferink-Ruijsch

Van den Berg Sport wandelschoen op maat

Van den Berg Sport skischoen op maat

Zoek en boek jou wintersport

Dit vind je ook FANtastisch...