Bitterkoude maandag met strenge vorst

Sauerland afgelopen zaterdag, een prachtig winterwonderland (foto: Wouter van Bernebeek)

Bitterkoude maandag met strenge vorst
Eindelijk is de winter daar! Afgelopen weekend viel koning winter binnen met sneeuwval tot in de lagere delen van Oostenrijk. Vrijwel overal is het wit geworden en in een groot gebied viel meer dan 10 centimeter sneeuw. En deze ochtend ontwaakt Oostenrijk in een winterwonderland met lage temperaturen en strenge vorst. Het gaat een bitterkoude maandag worden…

Vanmorgen schijnt de zon flink en ligt de temperatuur in de dalen veelal tussen de -10 en -20 graden. Met nog een beetje vocht in de lucht kan er regionaal wat poolsneeuw vallen. Poolsneeuw zijn ijsnaalden die uit de lucht vallen zonder bewolking. Dit verschijnsel komt niet vaak voor en is relatief zeldzaam. Maar het zorgt ook voor prachtige beelden zoals hierboven. Grote kans dat we dit vandaag ook ergens in Oostenrijk zien. Daarbij vriest het vanmiddag -10 graden op ongeveer 1500 meter, in schaduwrijke dalen kan het vanmiddag ook vergelijkbaar koud blijven. Op de gletsjers staat een bitterkoude noordenwind bij ongeveer -20 graden. Dus ondanks de zon wordt dat goed inpakken!


Komende avond en nacht is het opnieuw helder. Bij maar weinig wind en met een sneeuwdek in de dalen kan het opnieuw hard afkoelen. Zo vriest het in de nacht op de meeste plaatsen opnieuw -10 tot -20 graden, lokaal kan het zelfs -25 graden worden. Dit zijn ideale omstandigheden voor de productie van kunstsneeuw.

Morgen is het ook prachtig kaiserwetter met veel zon. Na een bitterkoude start stijgt de temperatuur iets gemakkelijker, maar het blijft overal onder nul. Vooral op hoogte zien we dat iets zachtere lucht binnenstroomt. Toch vriest het nog altijd -8 tot -5 graden op 1500 meter hoogte vanmiddag. Later in de middag neemt wel de bewolking in Vorarlberg toe.


Woensdag is nog een wat onzekere dag in de weermodellen. Een lagedrukgebied afkomstig van de Azoren trekt het continent op. Aan de zuidoostkant van dit laag zit wat zachtere lucht. Mogelijk komt Oostenrijk hier woensdag of donderdag in te liggen met ruimte voor de zon. Echter zijn er ook berekeningen dat het laag recht op Oostenrijk afkomt. Als dit het geval is krijgen we vooral veel bewolking en soms sneeuwbuien aan vooral de grens met Duitsland. Kortom afwachten…

Wat wel zeker lijkt is dat de koudere lucht rond vrijdag of zaterdag weer terugstroomt naar de Oostenrijkse Alpen.

Jeroen Elferink-Ruijsch

Chalet.nl grote banner 900-600

Intersport Twinsport banner 1200x700

Zoek en boek jou wintersport

Dit vind je ook FANtastisch...