Het blijft nog even koud winterweer

SkiWelt zonsondergang

Het blijft nog even koud winterweer

Het is momenteel koud winterweer in Oostenrijk met temperaturen die op vrijwel alle hoogtes onder het vriespunt liggen. De komende tijd verandert dat maar amper.

Vandaag trekt een zwak koufront over Oostenrijk. De bewolking overheerst en vooral langs de noordkant valt van tijd tot tijd wat lichte sneeuwval. In sommige staulagen kan ook matige sneeuwval vallen. Aan de zuidkant is het opnieuw droger met ruimte voor de zon. Daarbij is het koud winterweer met temperaturen op 1500 meter rond de -6 graden. De vorstgrens schommelt rond de 600 meter. Komende avond trekt de sneeuw naar het oosten weg en volgen er enkele bredere opklaringen. Met het wegvallen van de wind kan het opnieuw tot matige tot strenge vorst komen.

Morgen, maandag, draait de wind naar het oosten. De restanten van de storing trekken opnieuw over, daarbij overheerst de bewolking en is het koud winterweer. Want alleen onder de 700 meter komt het kwik nog een enkele graad boven het vriespunt uit. Ondertussen bouwt zich een hogedrukgebied op boven Noord Europa. Kortom het begint klassiek winterweer te worden voor Oostenrijk.

Dinsdag wordt de lucht droger maar de oostenwind ook steviger. Voor het gevoel is het soms bitterkoud en op 1500 meter ligt het kwik rond de -7 graden. Met name in het oosten breekt de zon soms door, in het westen overheerst nog altijd de bewolking. In de nacht naar woensdag valt de wind weg en klaart het breed op. Opnieuw kan het streng gaan vriezen.

De zon gaat overuren maken

Vanaf woensdag gaat de zon overuren maken als het hogedrukgebied afzakt richting Oostenrijk. De lucht is kurkdroog en met weinig wind is het perfect skiweer. Daarbij veel ruimte voor de zon. Maar het blijft koud winterweer met vooral in schaduwrijke dalen aanhoudende strenge vorst zowel dag als nacht. Brrr…

Op de langere termijn zien we een overgang naar een tamelijk noordelijke stroming waarbij ook de sneeuwkansen toenemen. Maar van dooi is de komende tijd geen sprake.

Jeroen Elferink-Ruijsch
Meteoroloog FANtastisch Oostenrijk en Weerplaza

Corona Reiscertificaat

Summit Travel banner 2020 1000x600

ChaletsPlus Banner Groot

Zoek en boek jou wintersport

Dit vind je ook FANtastisch...