Bloedheet met soms wat warmte onweer

Bloedheet met soms wat warmte onweer

Het is warm in Europa. Er zijn echter veel verschillen. Eerder deze week was het in Spanje en Frankrijk nog verzinderend heet maar daar is het inmiddels afgekoeld. Het heeft allemaal te maken met de drukverdeling in Europa. Lagedruk boven de oceaan laat een zuidelijke stroming tot stand komen en de warme lucht die over Europa voert komt van origine uit de Sahara. En Oostenrijk ligt precies in de line of fire van de warmte de komende dagen. Met een zuidelijk stromingspatroon wordt bloed hete lucht op de Alpen afgeschoten.

ZATERDAG:

De grootste hitte moet nog komen maar het is fraai met zo nu en dan een wolk. Alleen helemaal in het noorden en in Karinthië  kan er een bui tot ontwikkeling komen. In het noorden kunnen het geclusterde buien zijn en daar is het wat vochtiger. In de bergen is het veel beter. Wat vriendelijke stapelwolken en weinig wind. Het nulgraden niveau ligt rond de 3200 meter. De maxima liggen rond de 22°c tot 28°c.

ZONDAG:

Zondag wordt het al aanmerkelijk warmer. Het is zonnig en de wind is zuidelijk maar stelt niet veel voor. Er kunnen in de bergen wat wolken opbollen. Indien er voldoende thermiek is kunnen die uitgroeien tot een plaatselijke bui. Er kan onweer bijzitten maar de zon overheerst. De druk is juist niet hoog genoeg om de buiïgheid te onderdrukken. De temperaturen liggen tussen de 26° en 32°c in het uiterste oosten. Op 2000 meter is het nog rond de 20°c.

MAANDAG:

Bloedheet wordt het!! De zuidelijke stroming bereikt z’n hoogtepunt en de warmtepiek is op z’n optimum. In het oosten kan de 36°c aangetikt worden. In de middag komen er vanuit het westen (onweers)buien opzetten die wel eens zeer zwaar van aard kunnen zijn met zware windstoten en veel neerslag. Er kunnen wederom grote hagelstenen geproduceerd worden. De maxima liggen tussen 30°c en 36°c. Op 2000 meter is het ook nog boven de 20°c en de vorstgrens trekt zich teug richting 4500 meter en dat is zelfs voor de zomer zeer hoog.

DE VERDERE VOORUITZICHTEN:

Na maandag is het een stuk koeler. Er trekken buien over en die kunnen wederom flink uitpakken. De rest van de week is de warmte wel een beetje verdreven maar wordt het ook wisselvalliger. Daarover berichten we dan de komende dagen weer.

Fijn weekend

Ronaldo

Banner van den Berg Wandelschoen op Maat

Van Beeck tenten

Instagram Banner

Zoek en boek je wintersport

Dit vind je ook FANtastisch...

×