Blog: Het leven van een skileraar in #maart

Blog: Het leven van een skileraar in #maart

 Kaprun

?Maart roert zijn staart?, een gezegde wat maar al te waar is! Niets is zo gevarieerd als deze maand, waarin sneeuw, zon, slecht zicht, lege pistes en overvolle parkeerplaatsen elkaar afwisselen. Een maand van ontspannen, plannen maken, genieten en…een ?goggle-tan?!

Met het officiële begin van de lente, komen ook ineens hele andere temperaturen om de hoek kijken. Was februari nog voornamelijk koud, met af en toe zonnige maar frisse dagen. Maart geeft meteen volledig het lente gevoel! Strak blauwe hemel, temperaturen op de gletsjer boven het vriespunt en een sterke zon. Ondanks dat ik elke ochtend mijn smoeltje met factor 50 insmeer, ben ik inmiddels de ?trotse? bezitter van een duidelijke ?goggle-tan?. Deze kwellende aftekening op mijn wangen heb ik vaak midden zomer nog steeds en zelfs make-up is er maar half tegen op gewassen. Maar ondanks dat je eigenlijk voor gek loopt, stiekem zijn we er toch een beetje trots op. Want het betekent simpelweg dat je een vol seizoen in de bergen hebt door gemaakt. En zoals een tijger zijn strepen draagt, zo dragen wij onze goggle-tan met een opgeheven hoofd!

De zon veroorzaakt ook een totaal nieuw beeld in het dal. De witte deken is ?als sneeuw voor de zon? verdwenen. Bomen en struiken beginnen uit te lopen, vogels kwetteren je ochtends wakker en de sporadische molshopen in het weiland verraden het ontwaken van deze diertjes uit hun winterslaap. Maar dit betekent ook dat het met ?het kinderland?  van de verschillende skischolen gedaan is. Begin maart veranderde ons kinderland in een “puddlepool”… Een combi van water, sneeuw, en natte slush, waarin enigszins troosteloos de liften en het speelgerei vechten om niet te verzuipen. Gelukkig is dit enkel het startschot om zo snel mogelijk alles af te breken, naar de gletsjer te transporteren, en weer op te bouwen. Een beetje zon krijgt ons er niet onder, we gaan gewoon door!

Dus vanaf nu zijn alle lesactiviteiten naar de Kitzsteinhorn verhuisd. Geen slecht ?kantoor? om te werken! Wel betekent dit een extra half uur forenzen naar het werk, want voor je boven bent moet je toch een mooie 1500 hoogtemeters overbruggen. Maar wat je er dan voor terug krijgt is wel de moeite waard: super sneeuw, perfect geprepareerde pistes, zon en af en toe een flinke dump poedersneeuw. En dit trekt natuurlijk mensen… Ondanks dat maart een wat rustigere maand is, duiken er soms spontaan enorme hordes gasten op. Waar de Nederlanders vaak kiezen voor een spontaan lang weekend skiën, de Tsjechen en Polen daarentegen komen nu voor 1 of soms 2 weken hun appartementen bewonen.  Het is dan ook een erg gevarieerd publiek dat momenteel de Kitzsteinhorn als speeltuin gebruikt.

Kaprun

Voor ons is maart een mix van werk en tijd om te trainen. Het voorjaar is gearriveerd, de winterse eindstreep begint in zicht te komen. Maar dat betekent niet dat we achterover gaan leunen. De resterende anderhalve maand is voor ons de uitgelezen kans om serieus te trainen. Zo heb ik zelf als training aan een aantal racen deelgenomen, en met goed resultaat! En ik wil  nog werken aan mijn ?mogul?-techniek. Dat begint met op de, nu wat frequentere, vrije middagen de off-piste in te duiken of een zip-line te zoeken. Met name die laatsten zijn een pijnlijke aangelegenheid: een uitgeskiede lijn van korte bochten met flinke kuilen ertussen. Een uitdaging om zo?n lijn helemaal uit te skiën en een super goede oefening!

Maar we beginnen langzaam ook te denken aan…vakantie. Want ondanks dat we werken in een ?vakantie-resort?, ook wij zijn af en toe aan vakantie toe! Normaal gaan we met onze twee viervoeters op roadtrip. Lekker op avontuur ergens in Europa. Maar dit voorjaar gaan we kijken of we een tour richting onze thuisfronten kunnen maken: Engeland en Nederland. Familie bezoeken, gezellig ontspannen, en lekker zelf de toerist uithangen. Energie op doen voor de volgende ronde. Want na de winter…komt de zomer! En dat is een avontuur op zich, maar daarover volgende keer mee… ?

Liebe Gru?e,

Gabi

Kaprun

En wie ben ik? Gabriëla is de naam! Of Gabi zoals de Oostenrijkers zeggen. Enkele jaren geleden heb ik Nederland verruilt voor Kaprun. Met de Kitzsteinhorn in mijn achtertuin, geniet ik elk seizoen van wat de bergen mij te bieden hebben. Tussen mijn werk als sneeuwsportleraar en bergwandelgids door, houdt ik jullie op de hoogte van nieuwtjes omtrend winter- en bergsport, activiteiten in de Kitzbüheler Alpen en bezienswaardigheden in het mooie Pinzgau!

Liebe Grüße uit Kaprun!

Gabi

Gabriela Andrei

Alpen Reizen

Zoek en boek je wintersport

Dit vind je ook FANtastisch...

×