Blokkade met veel zonneschijn, gaan we 2018 achterna?


Momenteel kijkend naar de weerkaarten krijgen we een sterk dejavu gevoel. Een groot hogedrukgebied boven Scandinavie zorgt voor een geblokkeerd weertype zoals we die afgelopen zomer ook vaak zagen. Storingen vanaf de oceaan kunnen centraal Europa niet of moeizaam bereiken. Hierdoor is het vaak zonnig en warm zomerweer, zo ook de komende tijd. Gaan we de zomer van 2018 achterna met opnieuw een aantal flinke blokkade’s?

Vandaag begint de dag flink zonnig. De temperatuur stijgt snel naar 18 tot 24 graden. Later vanmiddag zullen er enkele stapelwolken ontstaan. Vooral in de bergen kan een enkele stapelwolk uitgroeien tot een lokale regen of onweersbui. Maar op de meeste plaatsen blijft het gewoon vrij zonnig en mild (zomer)weer.

Ook morgen, zaterdag, start de dag flink zonnig. Alleen vandaag is de lucht een stuk droger en stabieler. Stapelwolken zullen slechts lokaal ontstaan. De lucht is diep blauw en de temperatuur stijgt flink. Het wordt 19 tot 24 graden, 25 met zwakke föhn in het Inntal. Op 2000 meter is het 6 graden.

Zowel zondag als maandag (Pasen) is het flink zonnig en warm. De lucht is extreem droog (luchtvochtigheid tot onder de 30 procent) en hierdoor is de lucht zéér helder. Bijkomend effect is dat de temperatuur nog makkelijker stijgt. Op uitgebreide schaal wordt het 20 tot 25 graden, met voldoende instraling van de zon lokaal 26 of 27. Volop zomerweer tijdens de Pasen. Op 2000 meter is het 10 graden, erg zacht. Wie gaat skien heeft nog geluk dat de lucht droog is en daardoor zullen de pistes in de ochtend goed zijn. Maar in de middag is het tot zeker 2500 meter aan zowel zon als schaduwkant papsneeuw skiën.

Ook na de Paasdagen blijft het flink zonnig en warm.
Of de huidige blokkade een opmaak is voor de zomer van 2019 valt helaas nog niet te zeggen. Opvallend zijn wel de overeenkomsten die er nu al zijn met vorig jaar. Vorig jaar verliep medio/eind april ook vergelijkbaar warm met een soortgelijke blokkade. Hierboven is de totale neerslagverwachting voor de komende week, de blokkade is prachtig zichtbaar. We gaan zien wat de zomer van 2019 gaat brengen…

Jeroen Elferink

Zoek en boek jou wintersport

Dit vind je ook FANtastisch...