Boosterprik halen in Duitsland het is Roel gelukt!

boosterprik duitsland Choralpe SkiWelt Topfoto

Boosteren met als doel de heerlijke pistes op

Boosterprik halen in Duitsland het is Roel gelukt! Binnenkort naar de Oostenrijkse wintersport! Het is bijna kerst en zoals elk jaar begint de voorpret dan te kriebelen.

We kregen een ingezonden stuk van Roel die opzoek is gegaan naar een Boosterprik in Duitsland. Aangezien er ook bij ons via de e-mail veel vragen over zijn gesteld plaatsen we dit stuk. Ook benadrukken we dat wij geen enkele stelling nemen of je dit nu wel of niet moet doen. Het is en blijft je eigen keuze. Wij informeren alleen!

Langzaam speur je al op de verschillende sites en geniet je van de momenten van de vorige keer in de sneeuw waarbij in mijn geval geldt dat dit al bijna twee jaar geleden is. Heimwee naar de sneeuw als zovelen van ons.

Afgelopen september heb ik nog genoten van de AlmAbtrieb en de Balloncup in het Brixental. Het was in een iets andere vorm maar door de 3G toegangscontrole hebben we genoten. (Getest, Genezen of Gevaccineerd). Met de coronacheck-app en legitimatie op zak was er op wat kleine aanpassingen weinig verschil, immers aan het mondkapje waren we al gewend.

Wanneer men spreekt over de 2G regel en het niet door laten gaan van de Après-Ski – hier een link naar een eerder artikel mocht je niet meer weten wat dit is – dan maak ik me daar al minder druk om. Het zijn nu eenmaal de omstandigheden en ik wil niks liever dan genieten in de buitenlucht en de sneeuw. Skiën, wandelen met mijn partner en onze Golden Retrievers of gewoon genieten in het appartement.

We zien het wel als we eenmaal daar zijn.

Boosterprik

Afgelopen november is in de Liveblog van deze site te lezen dat er problemen zijn vanaf 3 januari wanneer je gevaccineerd bent met het Janssen vaccin. Nu ben ik sinds een aantal jaren weer in de sneeuw te vinden in Oostenrijk en heb ik een vast skigroepje waarmee we genieten van het FANtastische SkiWelt. Ook blijkt dat hier voor ons geen probleem is. Afgelopen jaar ben ik twee keer gevaccineerd en dat was niet met het Janssen vaccin. Uit onze groep blijkt dat een paar personen wel dit probleem hebben. Ze hebben er inmiddels voor gekozen om voor deze datum naar Oostenrijk te gaan om nog te kunnen genieten van de sneeuw.

Het krijgen van een Boosterprik is helaas bij het schrijven van dit bericht niet gemakkelijk.

In de afgelopen periode werd duidelijk dat Oostenrijk naar de 2g+ gaat. Op dit moment staat de tijd bij ons ook even stil. Gaat de vakantie dan weer niet door ondanks dat we netjes de regels van onze overheid volgen en je de maatregelen accepteert? Vanaf deze tijd moet je of een booster vaccinatie erbij hebben of 72 uur van te voren een negatieve PCR-test op zak hebt.

De vraag die ik mezelf veelvuldig stelde de afgelopen week is of het dan nog zin heeft om de vakantie door te zetten. Een booster is er voor mij nog niet in Nederland. Ik ben nog te jong dan de huidige doelgroep die nu aan de beurt is.

Ga ik dan een dag voor vertrek een PCR-test doen met het risico dat hij positief kan zijn in deze tijd met de gevolgen van annuleren en een grote teleurstelling? Wat moet en kan ik doen op een eerlijke manier zodat Oostenrijk in januari bereikbaar is.

boosterprik Duitsland

Boostertoerisme

Ik ben woonachtig in Heerlen en op een paar minuten afstand ligt voor mij de mooiste indoor skibaan van Nederland, SnowWorld Landgraaf. Skiën en Après-skiën waren het afgelopen jaar een leuk alternatief. We kennen het bekende: “The Mountains are calling!”.

Sinds 8 december is in onze regio veel in het nieuws dat men voor de Boosterprik naar de regio Aken (Aachen) kan gaan. Qua afstand is dit heel makkelijk te doen.

Er is hierover een stuk terug te lezen en kijken op onze lokale nieuwszender L1.

Heerlen valt binnen de Euregio en daarom is de gedachte van het Duitse beleid om grensarbeiders en mensen met familie in Duitsland te beschermen. Een paar dagen later meldt dezelfde nieuwszender L1 dat er een heus Boostertoerisme op gang komt.

Zelf heb ik eerst de wegen in ons eigen land uitgezocht maar kon ze niet vinden. Tussen mijn Facebook contacten gingen steeds meer signalen op van mensen die het juist wel deden en hoe makkelijk het was. Uiteindelijk besloot ik afgelopen vrijdag ook om een afspraak te maken bij één van de vaccinatiecentra. Gisteren zouden we dan gevaccineerd worden met de Booster. Het was niet makkelijk en merkte ondanks de vriendelijkheid van de mensen dat er weerstand tegen was. Uiteindelijk is het gelukt en heb ik een geldige QR code.

Mijn ervaring wil ik graag met jullie delen. Of het bij het publiceren van dit bericht nog lukt weet ik niet, de regels veranderen op elk moment. Wellicht hebben jullie iets aan mijn ervaring!

Bewijs van de boosterprik (gehaald in Oostenrijk ter illustratie).

Booster halen

Via de website van Stadregio Aken is een lijst beschikbaar van de vaccinatie locaties en wanneer je zoekt op het internet zelfs van deze regio Nordhrein-Westfale. Het kan natuurlijk ook in een andere regio in Duitsland. Je zou maar in Groningen wonen, dan rijdt je niet zomaar naar deze regio.

De eerste afspraak had ik gemaakt in Bardenberg. Alles ging goed, ook bij het invoeren van onze gegevens. Een mooie bevestiging per mail en het verzoek om de formulieren thuis uit te printen en in te vullen om zo tijd te besparen. Wanneer je dit niet kan printen is het invullen ter plaatse mogelijk.

Eenmaal aangekomen worden we vriendelijk te woord gestaan maar krijgen we geen vaccinatie.

“Sinds vandaag is besloten dat we geen vaccinaties meer mogen zetten aan personen buiten Duitsland. Helaas voor u maar we hebben de afgelopen dagen een enorme toeloop vanuit Nederland. Zojuist hebben we zelfs mensen uit Amsterdam nee moeten verkopen.”

We verlaten dus enigszins teleurgesteld de vaccinatielocatie. Bij thuiskomst speur ik nog even naar dat originele bericht op Facebook en lees helaas soortgelijke reacties.

Ook reacties die duiden op voorkruipen omdat “we dan lekker kunnen gaan skiën”. Daar is een ander het dan weer niet mee eens en het is ook weer niet de bedoeling van mij om dit nu in de hand te werken. Ik deel alleen mijn ervaring hoe ik deze booster toch heb gekregen. En in mijn geval is de wintersport een meevaller maar zijn er nog andere dringende redenen.

Ik lees ook het volgende bericht en dat besluit me om nog niet op te geven.

“Vanmorgen nog in Herzogenrath geweest. Geen probleem voor mij omdat ik uit deze regio kom. Een koppel van buiten de regio werd wel gevraagd waarom ze van zo ver waren gekomen. Uiteindelijk zijn ze met frisse tegenzin gevaccineerd. Van de prikarts begreep ik dat dit niet de bedoeling kon zijn.”

Een vaccinatielocatie in Alsdorf is nog open wanneer ik dit lees en ook hier mag ik online boeken, zelfs voor diezelfde avond.

Ik zie teveel berichten dat het toch niet meer zo makkelijk gaat en om weer teleurgesteld naar huis te moeten besluit ik om ze te bellen. Gewoon vertellen dat ik een Nederlander ben en graag de Booster wil hebben. Dat is dan toch net persoonlijker.

We krijgen te horen dat we welkom zijn. “Hoe laat kunt u hier zijn, dan wachten we nog op U.” Ik geef aan dat ik in maximaal 20 minuten bij ze kan zijn en vertrek met de vooraf ingevulde papieren, paspoort, vaccinatiebewijzen en een goed humeur naar Duitsland.

Hoe krijg ik nu een geldige QR-code

Wanneer ik zelf zoek op internet zie ik twee mogelijkheden.

De eerste die omschreven wordt is het doorgeven van de gegevens aan je eigen huisarts samen met de formulieren die je na de vaccinatie krijgt. De huisarts kan je vaccinatie doorgeven aan het RIVM en stuurt je dan een vaccinatiebewijs met een zes cijferige code. Deze code kan je invoeren in de Nederlandse Coronacheck-app en de app vraagt je dan om de QR-code uit deze brief te scannen met je telefoon.

Ook zie ik hier een aantal reacties dat dit ook ligt aan de manier waarop je huisarts dit kan of wilt doen. Het heeft ook te maken met welke systemen de huisarts gebruikt.

Uit voorzorg kies ik voor de Duitse manier. Met het formulier dat ik meekrijg vanaf het vaccinatiecentrum in Alsdorf ben ik vandaag naar een willekeurige apotheek in Duitsland gegaan.

Pré is het gele vaccinatieboekje maar dat hoeft niet. De uitgeprinte QR-codes vanaf de website Coronacheck zijn ook voldoende in combinatie met het paspoort. (Ik heb niet geprobeerd of het Nederlands rijbewijs ook voldoende is). De apotheek die ik uitgekozen had (natuurlijk ook net over de grens) mompelde een beetje en werkte in eerste instantie niet mee. Ze zullen wel overladen worden door de Nederlanders ????.

Vriendelijk gezicht op, even lachen en de eigen taal daar spreken had zijn voordeel. Natuurlijk gelijk een aankoop gedaan daar dus dan is het ineens een service voor de apotheek.

Met de uitgeprinte Nederlandse QR codes en nu een Duitse heb ik thuis de “Corona Warn-App” geïnstalleerd op mijn mobiele telefoon. Bij installatie vraagt deze de QR codes in volgorde te scannen en controleert ze daarna online op de geldigheid.

boosterprik duitsland

Boosterprik is gezet.

De Corona App voor Oostenrijk is klaar voor gebruik.

Omdat ik tijdens het zoeken ook die andere optie las zoals ik hierboven omschreef probeer ik deze uit. Ik heb vanmorgen contact gezocht met mijn huisartsenpraktijk en ze laten me later vandaag of morgen weten of die mogelijkheid er is. Tijdens het schrijven van deze blog ontvang ik een bericht en inmiddels staat de Duitse vaccinatie in mijn Nederlandse Corona-app.

Wat het kost? Tot nu toe is het veel moeite geweest en vastberadenheid om het nog een keer te proberen na de eerste teleurstelling.

De boostervaccinatie is nu nog gratis in Duitsland.

Mocht je denken dat wil ik ook, doe er je voordeel mee. En als je dan toch in de buurt bent, de kerstmarkt in Aken is nog open (2G).

Groet Roel

Lees ook onze liveblog.

Colada Sport2000 banner

Oostenrijkse Winkel grote banner

Zoek en boek je wintersport

Dit vind je ook FANtastisch...