Het is mogelijk een Boosterprik in Oostenrijk te halen?

Vaccinatie locatie Wörgl waar ik mijn boosterpik haalde

Het is mogelijk een Boosterprik in Oostenrijk te halen?

Voor we dit als FANtastisch Oostenrijk publiceren benadrukken we dat we geen stelling nemen of je nu wel of niet een vaccinatie zou moeten halen. Dat laten we aan jullie over. We willen ook geen discussie hierover. Maar we geven puur informatie wat de mogelijkheden zijn. Hieronder een bericht gebaseerd op feiten en hoe het toch mogelijk is de geldigheid van het Janssen vaccin te verlengen na 3 januari 2022. Dit is wel voor een speciale groep, veel Nederlanders hebben ook een onderkomen in Oostenrijk, hier vallen ook de campings onder waarbij je een jaarplaats hebt en ingeschreven staat bij het gemeentehuis van het dorp.

-Ingestuurd door een trouwe lezer die liever anoniem blijft-
“Mij is het gelukt om een boosterprik te halen in Oostenrijk. Eind juni 2021 heb ik mij aangemeld om een “Dansen-met-Janssen” vaccinatie in Nederland te halen. Destijds heb ik bewust voor dit vaccin gekozen om zo snel mogelijk volledig gevaccineerd te zijn. Hierdoor kon ik ook direct gebruik maken van alle locaties in Oostenrijk waar een coronatoegangsbewijs gevraagd wordt. De afgelopen 5 maanden ben ik dan ook meerder malen zonder problemen naar Oostenrijk afgereisd.

Bijna in Oostenrijk!

Echter begin deze maand heeft Oostenrijk bekend gemaakt dat vanaf 3 januari 2022 het vaccin van Janssen niet meer voldoende is. Om wél te voldoen aan de 2G regels van Oostenrijk is vanaf dan een extra boosterprik nodig. Direct na de eerste berichtgeving heb ik contact opgenomen met de Nederlandse GGD. Echter zal het in Nederland nog wel even duren voordat ik in aanmerking kan komen voor deze boosterprik. Na contact met de ambassade van Oostenrijk bleek dat ik ook met een bewijs (kun je ophalen bij de gemeente waar je staat ingeschreven) als Zweitwohnsitz of nebenwohnsitz als Nederlander een afspraak kon maken bij één van de vele vaccinatie locaties in Oostenrijk. Toevallig moest ik vorige week ook nog eens naar Oostenrijk.

Zonder zweiwohnsitz/nebenwohnsitz verklaring kan óók geen boosterprik worden gehaald

Vorige week kon ik meteen terecht bij één van de vele locaties. Direct bij aankomst lagen de gezondheidsformulieren klaar die vooraf ingevuld moeten worden. Een soort gezondheidscheck. Samen met dit formulier, de zweitsitzwohnung-verklaring, het gele vaccinatieboekje én paspoort heb ik mij gemeld bij de aanmeldbalie. Na een korte toelichting mocht ik doorlopen om het vaccin te halen bij de arts. Na de boosterprik moest nog even 10 minuten gewacht worden en hierna mocht ik het pand verlaten. Maar let op! In Oostenrijk worden vaccinaties geregistreerd op de verzekeringskaart(E-card). Zonder deze kaart kun je in Oostenrijk géén geldige QR-code aanmaken. De vaccinatie is voor mij bijgeschreven in het gele vaccinatieboekje, waar ook mijn Janssenvaccin in geregistreerd staat. Ook dit is erg belangrijk.

Bewijs van de boosterprik in het gele boekje

Op zich is het gele boekje in Oostenrijk voldoende bewijs. Maar toch zou ik graag het vaccin ook in de app zien. Eenmaal in Nederland heb ik daarom direct contact opgenomen met mijn huisarts. Hier heb ik het verhaal uitgelegd en gevraagd of die een geldige QR-code kon aanmaken in de corona-checkapp. Na controle of de vaccinatie wel degelijk in mijn persoonlijke vaccinatiebewijs stond, heeft de huisarts voor mij rondgevraagd.

Het is gelukt!

Na wat rondbellen is het gelukt met een zogenoemd “HKVI-formulier”(Hulpverleners Kunnen Verklaring Invullen). Met behulp van dit formulier wordt een papieren QR-code/coronatoegangsbewijs gemaakt. Op pagina 3 van dit bewijs staat vervolgens uitlegt hoe deze toegevoegd kan worden in de Coronacheck-app. Dit is gelukt! Vanaf nu staan beide vaccinaties digitaal in mijn corona-checkapp. We kunnen ook ná 3 januari naar Oostenrijk.


Kortom sommige van ons kunnen hun boosterprik ophalen in Oostenrijk! Bovenstaande is ook van toepassing op andere vaccins waarvoor je na 1 februari 2022 een booster zou moeten krijgen.

Corona-checkapp en vaccinatiebewijs zijn ingezien door FANtastisch Oostenrijk en gevalideerd”

Sneeuwkettingenwinkel.nl banner winter 2021 900x600

Skihut Alles voor de Wintersport Banner Groot

Zoek en boek arrangementen

Zoek & boek jouw bestemming

Reageer mee via Facebook

Heb jij je al geabonneerd op onze Nieuwsbrief?

Op de hoogte blijven van het nieuws uit Oostenrijk. Abonneer je gratis op onze Nieuwsbrief en je bent als eerste op de hoogte.

* verplicht