Bouwupdate: Dorfbahn Serfaus

Dorfbahn Serfaus

© Serfaus Fiss Ladis http://www.serfaus-fiss-ladis.at

Ook in Serfaus wordt druk gebouwd, de oude Dorfbahn zal vervangen worden en in 2019 operationeel zijn. Hierbij zal de oude metro die op 14 december 1985 geopend werd vervangen worden door een nieuwe, met meer capaciteit en de nieuwste informatie- en veiligheidstechnologie.

In Serfaus was men door de populariteit van de wintersport genoodzaakt om iets te doen aan de overbelasting van de smalle straten in Serfaus. Uiteindelijk werd op 8 december 1983 het besluit genomen voor een 1300m lange kabelspoorweg onder de Dorfstraße. Deze werd uiteindelijk op 14 december 1985 geopend. De kabelspoorweg heeft 4 stations en maakte het dorp autovrij, Serfaus is ook officieel ook een voetgangersgebied. Het gebruik van de lijn is gratis en stopt bij de volgende stations:

  • Parkplatz
  • Kirche -> Schi schule
  • Zentrum -> Dorfzentrum
  • Seilbahn -> Endstation

Het is niet zoals je denkt een metro, dus een ondergrondse trein op een spoor. Maar het is een kabelspoorweg waarbij de “trein” d.m.v. kabels voortgetrokken wordt door een centraal opgestelde motor. De Dorfbahn rijdt niet zoals andere treinen op een rail, maar zweeft met behulp van bv een kussen 1mm boven de grond.

© Serfaus Fiss Ladis http://www.serfaus-fiss-ladis.at

Nieuwe trein en stations in drie fases

De nieuwe Dorfbahn zal in drie fases gebouwd worden. Eerste in de planning zijn de vernieuwing en vergroting van de stations pas daarna de elektrische installatie en de trein. De bouw in drie fases is nodig om het vervoer van de wintersporters en bergliefhebbers in de zomer niet te beperken. Het vervoer zal dan gewoon door gaan. Het complete traject zal vervangen worden, hierdoor stijgt de capaciteit naar 3000 pers./u en zal er om de 9 minuten een trein vertrekken. De trein zal 400 passagiers vervoeren, met een snelheid van 9 m/s duurt de rit van station Parkplatz naar Station Seilbahn 9 minuten.

De grootste verbouwing zal nodig zijn aan de stations Zentrum en Kirche. Station Zentrum wordt compleet vernieuwd terwijl station Kirche ongeveer 80m ten oosten van het huidige station herbouwd wordt.

Totale kosten zijn beraamd op 23,5 miljoen euro.

Bouwfase 1 is inmiddels in volle gang zodat de Dorfbahn vanaf winterseizoen 2017/2018 weer toegankelijk is, meer over de bouwwerkzaamheden en de planning zie hier.

Meer info zie hier en hier, Een blog over de bouw zie hier, webcams zijn hier te vinden. Een mooie blog over de bouw van de Dorfbahn in 1984 is hier te vinden

Summit Travel

Zoek en boek je wintersport

Dit vind je ook FANtastisch...