Bramberg am Wildkogel smaragden zoeken in het Habachtal

Habachtal smaragd zoeken

Dit keer trok Arjan erop uit naar het Habachtal. Waar dat is….. dat lees je hieronder van Arjan zelf…

Het Habachtal ligt tegenover Bramberg am Wildkogel en is gelegen in de Hohetauern. Ik had gelezen dat dit de enige plek in Europa is waar je smaragden kunt vinden in de natuur.

Na diverse YouTube filmpjes hierover gezien te hebben leek me het leuk om met de familie (vrouw en kinderen) dit een dagje te gaan doen. Tussen Bramberg en Neukirchen is een kleine afslag naar het Habachtal. Bordjes volgen tot op de parkeerplaats. Vandaar zou het een kleine wandeling naar de Rosenalm zijn. Maar ja, wat versta je onder een kleine wandeling. Rugzak mee, loopschoenen aan en wandelen maar. Ik moet zeggen het was een prachtige tocht omhoog! Diverse stops onderweg voor de kinderen met uitleg van de stenen en mineralen die er te vinden zijn. De oorsprong van het dal etc.

Wat nergens staat is dat het uiteindelijk 8 kilometer omhoog lopen is, van 1400m naar bijna 2100m. Elke keer als je denkt dat je er bijna bent is het nog een heel stuk. Links en rechts wordt voortdurend afgewisseld door watervallen en mooie boom en rots partijen. Mooi aangelegde paden.

Habachtal smaragd zoeken

Toen we uiteindelijk boven aankwamen was de moeheid snel verdwenen en kon het zoeken waarvoor we kwamen beginnen. Ik dacht in 2002 is er door een aardverschuiving en modderstromen een smaragden ader blootgelegd. Dit is nu een geul met een berg stenen waartussen iedereen aan het zoeken is. In de Rosenalm waar je gratis gereedschap kunt lenen kun je ook gevonden stukken smaragd kopen, er ligt zoveel dat het vinden ervan vrij lastig is geworden.

We hebben 1,5 uur gezocht tussen stenen, en uitwassen in het water. Helaas niks gewonden, wel veel plezier gehad in een prachtige omgeving met op de achtergrond sneeuw.
De terugweg duurde toch nog 1,5 uur….stevig doorlopen. Later kwamen we er achter dat een paar keer per dag een bus op en neer rijd, maar dan had je al het moois onderweg niet gezien.

Groeten, Arjan de Wolff

Habachtal smaragd zoeken

Habachtal smaragd zoeken

 

Rehall Enjoy Youre Rides

Zoek en boek jou wintersport

Dit vind je ook FANtastisch...