Brennerei Erber Brixen im Thale, een Schnaps bijdrage!
Brennerei Erber Brixen im Thale, een Schnaps bijdrage! Op Schnapstocht bij Brennerei Erber in Brixen im Thale.
We kregen een bijdrage toegezonden van Roel de Jong die is gaan kijken bij de Brennerei Erber in Brixen im Thale.
“Na mijn verblijf in Oostenrijk gaat er altijd wel een flesje mee naar huis, misschien zelfs twee. En als je maar lang genoeg weg bent uit Oostenrijk wil deze fles wel eens opgaan. In Oostenrijk drink je het wellicht vaker. Thuis pronkt hij in de vitrine kast en wanneer er een paar vrienden op bezoek zijn wil je hem graag een keer uitschenken. Zoals de Oostenrijkers het noemen, de vriendschapsdrank! Natuurlijk heb ik het hier over de Schnaps.
Sinds de 15e en 16e eeuw behoort Schnaps tot de Oostenrijkse cultuur en is hier een echte traditie. Het is dan ook niet vreemd dat in Brixen im Thale sinds 1651 Tirols oudste Edelbrouwerij gevestigd is.
De familie Erber kreeg al in de 16e eeuw vuurrechten toen keizer Maximiliaan I de deelstaat Tirol tot bloei bracht. Dit voorrecht was afhankelijk van het feit dat mensen en vee uit hun eigen bron moesten worden voorzien. In 1651 kreeg men de toekenning van de waterbrief.
Hoe werkt de bereiding nu van Schnaps of bier en hoe krijgen we het alcoholpercentage?
In bijna elke alcoholische drank worden suikers omgezet naar alcohol. Bij de bereiding van bier wordt in eerste instantie het mout geschroot met een moutmolen. Daarna wordt het zetmeel dat aanwezig is in de moutkorrels omgezet naar suikers en na het vergisten worden deze suikers omgezet naar alcohol, het maischen.
Het juiste brouwproces is niet alleen bepalend voor de smaak maar ook voor het alcoholpercentage. Als voorbeeld heeft Salzburger Stiegl een alcohol percentage van 5% en een Gulpener Plato een alcoholpercentage van 8,5%.
Over het bier heb ik al eerder geschreven, een Nederlands of Oostenrijks biertje?. Deze blog is HIER terug te lezen. Een duidelijk verschil in de bereiding is dat men bij bier en wijn gebruikt maakt van vergisting en bij Schnaps van destilleren. Zowel bij bier als bij schnaps gebruikt men voornamelijk fruit. Bij de schnaps wordt dit onder hoge druk uitgeperst en ook hier wordt tijdens het Maischen gist toegevoegd zodat de suikers worden omgezet naar alcohol.
Ook hier geldt dat het brouwproces (het brennen) zorgt voor de verschillende variaties met ieder zijn eigen alcoholpercentage. Zo kent iedereen wel de Obst, Marillen en de Williamsbirnen. Maar ook is er hazelnoot of de blauwe bes. Al zijn dit vaak de likeuren.
Even paar wetenswaardigheden: De Tiroler Obstschnaps (een destillaat uit meerdere fruitsoorten, meestal appel en peer) heeft een alcoholpercentage van 35%, de Tiroler Marillen (Abrikozen) Schnaps zelfs 38% terwijl de Tiroler Haselnuss Cremelikeur ‘maar’ 16% alcohol bevat.
Bij Erber wordt gedestilleerd in koperen ketels. Het voordeel van branden in koperen ketels is dat koper heel veel stoffen bindt die bij het branden onvermijdelijk en niet gewenst zijn. Het is de basis voor een volle, zachte en een harmonische Edelbrand. En het eindresultaat proef je dan zeker!
Schnaps mag in Oostenrijk alleen zo heten als er aan een aantal eisen is voldaan. Zo moet het een helder product zijn, moet het van fruit gemaakt zijn en moet het een destillaat zijn. Elke fles moet minstens 33% vruchtenalcohol/destillaat bevatten en natuurlijk moet het teken van fruit op het etiket staan.
Naast Schnaps (de alcohol komt uit de vruchten) bestaat er Geist (de alcohol stamt niet uit de vruchten maar van de gebruikte neutrale alcohol) en een Spirituose. De Schnaps is de puurste in vorm en mannen zijn hier meer liefhebber van dan vrouwen. De vrouwen kiezen liever de andere vorm.
Is Schnaps gezond? Vroeger werd het als genezende werking gezien en heb ik verhalen gehoord dat het werd voorgeschreven voor bijvoorbeeld maagklachten. Natuurlijk zal je weinig last hebben van een of twee glazen schnaps en geldt hier net als bij alles dat teveel alcohol een negatieve werking heeft op je lichaam.
Elke Schnaps brouwerij wil in Oostenrijk laten zien dat ze de beste zijn, zo viel bij Erber op dat er vele certificaten en prijzen gewonnen zijn. Al in de 17e eeuw is men bekroond met Theresian Brennrecht en in 2017 de DLG-Gold onderscheiding, World Spirits Award en bijvoorbeeld Distilleerderij van het jaar. In 2018 is Erber flink uitgebreid met de destilleerderij en met een eigen bioscoop.
Ik nodig je zeker uit om de website van Erber te bezoeken. En mocht je in de buurt zijn op een mindere dag een rondleiding met proeverij is zeker de moeite waard. Mocht je niet kunnen wachten, men heeft een online shop die tot in Duitsland bezorgd. Wellicht zal men in de toekomst ook naar Nederland uitwijken.”
Wil je nu echt niets missen van de berichtgeving van FANtastisch Oostenrijk?
Abonneer je op onze FANtastische Push berichten. Je kunt je abonneren via jouw mobiel, laptop, tablet of pc (en het is natuurlijk volkomen gratis) Rechtsonder in het scherm zie je een rood bolletje oplichten. Druk op deze knop en je krijgt dagelijks een signaal dat er een nieuw bericht klaar staat. Heb je je reeds aangemeld, druk dan niet op de knop anders wordt je weer afgemeld… Helaas is het wel zo dat Apple apparatuur niet aan deze berichten dienst mee wil werken.