Broeierig warm met soms felle onweersbuien!


Broeierig, gisteren konden we in Oostenrijk genieten van prachtig zomerweer. Met hoogstens een paar stapelwolken en droge condities bij 25 tot 30 graden was het perfect augustusweer. Ook de komende dagen kunnen we genieten van deze taferelen. Maar helaas blijft het niet droog of volop zonnig. Van tijd tot tijd trekken namelijk wolkenvelden of pittige onweersbuien over. Daarbij kan het ook nog eens broeierig warm worden.

Dit komt namelijk omdat Oostenrijk min of meer deze komende week op het grensvlak tussen enerzijds koele en anderzijds warme lucht komt te liggen. Op dit grensvlak ontstaan dagelijks buien.

Deze ochtend trekt een occlusiefront over Oostenrijk. Het front trekt van west naar oost over en is niet heel actief. Het zorgt vooral voor wat gespetter en wolkenvelden. Vanmiddag trekt dit front door naar het oosten en kan hier een beetje activeren. Lokaal is een bui met onweer mogelijk. Achter het front volgen bredere opklaringen. Maar de lucht is relatief vochtig en ontstabiel (broeierig) Vooral aan de grens met Duitsland kunnen er deze namiddag en begin van de avond enkele felle onweersbuien ontstaan. Verder is het vrij rustig en mild weer bij middagtemperaturen van 25 tot 30 graden.

Komende avond en nacht blijven er buien mogelijk aan de noordelijke grens. Elders is het droog en klaart de lucht verder op.

Morgen begint de dag zonnig en warm. Al snel stijgt de temperaturen richting de 30 graden. In de middag groeien stapelwolken uit tot onweersbuien. Als eerste in Vorarlberg, later ook in Tirol en Karinthië. Dit kunnen zéér heftige buien worden met lokaal hagel, zware windstoten en veel onweer. Ook wateroverlast is een mogelijkheid. In de berekeningen komt de kans op grotere hagelstenen duidelijk naar voren, het zal ons dan ook niet verbazen als het op een enkele plaats tot knikkerhagel komt.

In de avond trekken de buien door naar het Salzburgerland en Oberösterreich. In het westen zijn de hele avond achter de onweersbuien nog regenbuien mogelijk. In het oosten blijft het juist zonnig en warm.

Woensdag komen de buien vroeger opzetten. In Voralberg en Tirol verloopt de dag grotendeels verregend. Vanaf het Salzburgerland ontstaan felle onweersbuien welke uitgroeien richting het oosten. Nergens behalve in zuid Karinthië lijkt het droog te blijven. Tijdens de buien is er opnieuw kans op hagelstenen en wateroverlast. De temperatuur ligt tussen een koele 20 graden aan de regenachtige Bodensee en 32 graden aan de Neusiedlersee.

Donderdag en vrijdag volgen er meer buien, maar de activiteit van deze buien is beduidend minder fel. Nog altijd blijft Oostenrijk op de grens liggen tussen koelere en warmere lucht. Het weekend lijkt juist een korte uitbraak van iets warmere tot heette lucht te brengen. Maar al snel lijkt een afstraffing met nieuw onweer te volgen. Een dag zonder onweer of bui ergens in Oostenrijk is de komende tijd een zeldzaamheid.

Jeroen Elferink

Summit Travel Banner2019-1000x600-2

ChaletsPlus Banner Groot

Zoek en boek arrangementen

Zoek & boek jouw bestemming

Reageer mee via Facebook

Heb jij je al geabonneerd op onze Nieuwsbrief?

Op de hoogte blijven van het nieuws uit Oostenrijk. Abonneer je gratis op onze Nieuwsbrief en je bent als eerste op de hoogte.

* verplicht