Brouwerijen verkopen 170 miljoen Krügerl minder

Solden Turner Après-ski

Après-ski Sölden ter illustratie

Brouwerijen verkopen 170 miljoen Krügerl minder

Ondanks dat de Oostenrijkse bierconsumptie nog steeds hoog is verkopen de brouwerijen 170 miljoen Krügerl minder. Wat is overigens een Krügerl?

Oostenrijk staat bekend om zijn hoge bierconsumptie, in bijna geen enkel ander land in Europa wordt zoveel bier gedronken. Maar omdat de horeca gesloten bleef, evenementen geen doorgang vonden en de après-skigelegenheden gesloten waren heeft dit alles de consumptie doen inzakken. Volgens de Brewers Association werd vorig jaar ongeveer 840.000 hectoliter tap- en tankbier minder verkocht dan het jaar ervoor. Omgerekend is dat ongeveer 170 miljoen Krügerl (0,5 liter bier). De maatregelen zorgde ervoor dat de brouwerijen deels hun bier weg moesten gooien, maar niet in dezelfde mate als in Groot-Brittannië. Daar werd ongeveer 50 miljoen liter bier vernietigd als gevolg van de sluiting van pubs.

Ter illustratie

“We hebben het niet zo goed gedaan”, aldus verenigingsvoorzitter en Ottakringer-baas Siegfried Menz over het Corona-jaar 2020, vooral in skigebieden bleven veel vaten over.

Aflasten skiseizoen

Vooral in de wintersportplaatsen was er afgelopen winter veel bier overgebleven vanwege het mislukte skiseizoen. De vaten, die meestal voor de eerste sneeuwval in de berghutten worden opgeslagen, overschrijden de houdbaarheidsdatum na ongeveer zes maanden.

Zelfs als 99 procent van het bier nog in orde is nadat de houdbaarheidsdatum is verstreken, zal tapbier niet meer verkocht kunnen worden aldus Menz. Dit ondanks dat de kwaliteit nog prima was, hierdoor gingen veel medewerkers maar met het bier naar huis.

Bierbelasting

Een ander probleem is de bierbelasting, dit krijgen de brouwerijen niet terug als het bier weggegooid wordt aldus Menz. De vereniging van de brouwers eist ook voor de halvering van de bierbelasting tot het niveau in Duitsland.

 

Bierconsumptie

De consumptie per hoofd in Oostenrijk zal tijdens de pandemie waarschijnlijk gedaald zijn, maar zal volgens schatting van Menz op ongeveer 100 liter per persoon per jaar blijven. De handel is sterk verschoven naar de kruidenierswinkels waar de verkoop gestegen is, vooral lager en mäzen waren populair met een marktaandeel van 68%.

De meer dan 300 brouwerijen in Oostenrijk hadden in 2020 een gezamenlijke omzet van ongeveer 1,4 miljard euro. De totale productie voor de binnenlandse verkoop en de uitvoer daalde met 4,2 procent tot ongeveer 9,6 hectoliter bier. Het grootste marktaandeel is in handen van de Heineken dochteronderneming Brau Union met haar merken Gösser, Zipfer, Kaiser, Puntigamer, Schwechater, Wieselburger, Schladminger en Edelweiss.

Lees ook onze liveblog.

Bron: salzburg24.at en derstandard.de

Bier Saskia Vijfschaft

foto Saskia Vijfschaft


Kitzsteinhorn Stiegl levert bier

Biertransport naar de Kitzsteinhorn

Summit Travel banner 2020 1000x600

ChaletsPlus Banner Groot

Instagram Banner

Wil je nu echt niets missen van de berichtgeving van FANtastisch Oostenrijk?
Abonneer je op onze FANtastische Push berichten. Je kunt je abonneren via jouw mobiel, laptop, tablet of pc (en het is natuurlijk volkomen gratis) Rechtsonder in het scherm zie je een rood bolletje oplichten. Druk op deze knop en je krijgt dagelijks een signaal dat er een nieuw bericht klaar staat. Heb je je reeds aangemeld, druk dan niet op de knop anders wordt je weer afgemeld… Helaas is het wel zo dat Apple apparatuur niet aan deze berichten dienst mee wil werken.

Vrienden van FANtastisch Oostenrijk

Sinds 1 jaar (27 oktober 2019) hebben we ook een facebookgroep geopend op facebook Vrienden van FANtastisch Oostenrijk zodat jullie hier de mooiste en leukste vakantiefoto’s en video’s met elkaar kunnen delen. Elk jaargetijde kun je en mag je laten zien. Vertel er ook iets bij en waar de foto’s en of video is genomen. Zo genieten we allemaal mee, ook als we er even niet zijn.

Nodig ook vooral je vrienden uit die iets kunnen bijdragen aan deze groep! De Groeten en veel plezier in deze groep!

Zoek en boek je wintersport

Dit vind je ook FANtastisch...