Bucketlist: pistes die je echt een keer moet doen

La Vallee Blanche

© chamonix.com

Bucketlist: pistes die je echt een keer moet doen, op wintersport gaan we voor de sneeuw en wat is lekkerder dan te genieten van mooie afdalingen. Maar zo af en toe een uitdaging op steile pistes is ook heerlijk. Normaal gaan we het hebben over Oostenrijk, en af en toe kijken we naar Duitsland. Maar hiervoor gaan we ook even verder de Oostenrijkse grens over.

Oostenrijk is niet het land van de lange afdalingen, ze zijn er maar niet zoals b.v. Frankrijk. Maar ondanks dat zijn er wel lange afdalingen, ook heeft Oostenrijk een aantal zeer steile pistes. En daar heeft men in Oostenrijk een hele beroemde namelijk de de Streif in Kitzbühel.
RedBull je weet wel het drankjesmerk met o.a. een Formule 1 team (2 zelfs) waar ene Max Verstappen voor rijdt, heeft een leuk lijstje samen gesteld. De 6 afdalingen met de meeste  verticale meters op wat voor manier dan ook, en hier zit er geen een uit Oostenrijk bij maar dat wisten we al.

Hier de top drie.

1: La Vallée Blanche, Chamonix, Frankrijk

Met een verticale afdaling van bijna 3000m is dit off-piste paradijs een legende, je begint vanaf de Aiguille du Midi bergstation op 3790m. En via een 22km lange rit door het vallei van de gletsjer eindig je bij het Montenevers station op 1035m. De afdaling verticaal is “maar” 2755m, maar alles bij elkaar ben je 22km verder.

Let wel op ga nooit zonder een ervaren gids dit ondernemen.

2: Matterhorn, Zermatt, Zwitserland

De Matterhorn een zeer kenmerkende berg die als kenner niet te missen valt, dit gebied heeft wel de langste on-piste afdaling (zonder ook maar 1 lift te nemen) Je begint bij de Klein Matterhorn bergstation op 3820m en na een on-piste rit van 13km ben je ben je 1500m lager in Zermatt op 2269m. Het  skigebied van het Zwitserse Zermatt en het Italiaanse Breuil Cervinia vind je meerdere lange afdalingen, ook hier bevindt zich de langste geprepareerde afdaling ter wereld. De afdaling van de Klein Matterhorn naar Valtournenche is 22km lang, echter moet je wel gebruik maken van een verbindingslift.

Maar vanaf de Klein Matterhorn naar Breuil-Cervinia (15 kilometer) en Zermatt (13 kilometer) is ook heel lang.

3: Alpe d’Huez, France

De langste on-piste afdaling (hier moet je wel tussendoor 1 lift nemen) in de alpen is toch wel de Sarenne, deze piste is 16km lang met een verticale hoogteverschil van 2000m.

Wil je alles lezen kijk dan hier.

Maar Oostenrijk heeft wel FANtastische pistes, maar ook hele steile en uitdagende pistes. In het wedstrijdskiën is er een hele bekende, ieder jaar in januari komt het circus naar Kitzbühel. Want dan is het weer tijd voor het meest prestigieuze skiwedstrijd op de kalender, de Hahnenkammrennen met daarin de Streif. Dit brengt ons naar een ander lijstje namelijk de 5 steilste pistes van Oostenrijk.

1: Langer Zug Lech

Het is eigenlijk een skiroute maar is geprepareerd, voornamelijk het eerste deel is extreem steil. Harry Egger heeft hier met 248 km/u een snelheidsrecord op gevestigd, het wereldrecord staat overigens op 255.5 km/u. Dit record staat op naam van Simon Billy en heeft dit geskied in het gebied van Vars.

2: Gamsleiten 2 Obertauern

Sommige delen een hellingspercentage van 100% volgens de collega’s van wintersport.nl.

3: Die Streif Kitzbühel Oostenrijk

De bekendste afdaling en ook in de wedstrijdskiën meest uitdagende afdaling is toch wel die Streif, gelegen op de Hahnenkamm. Met een percentage van 85%.

4: Alpe Seite Westendorf

Op de Choralpe boven Westendorf ligt piste nummer 112, een zwarte piste met een hellingpercentage van 80%. Bij het begin van deze piste wordt je al gewaarschuwd, de piste heeft ook een toepasselijke nummer (112).

5: Harakiri Mayrhofen

Er wordt gezegd dat dit de steilste piste is van Oostenrijk, met een hellingspercentage van 78%. Inmiddels weten we dat Die Streif al steiler is, maar de marketingafdeling doen soms rare dingen.

Harakiri is Japans voor zelfmoord.

Eervolle vermelding: Hohe Salve SkiWelt Wilderkaiser Brixental

Met een hellingspercentage van 74% is dit een aardig steile piste, de piste loopt aan de zuidkant Brixen im Thale(1C)

Overigens staat er een bord op de Hohe Salve die een nog steiler piste aangeeft. 75 en 80% en deze liggen aan de Söll kant.

Söll Steile pistes 75 en 80%

Langer Zug Lech

Langer Zug © Lech Zürs Tourismus Josef Mallaun

Cityhouse Flipside Groot Banner

Wil je nu echt niets missen van de berichtgeving van FANtastisch Oostenrijk?

Iedere dag als eerste geïnformeerd worden over het weer, video’s, updates en alles wat het leuk maakt in de Oostenrijkse Alpen, abonneer je dan op onze FANtastische Push berichten. Je kunt je abonneren via jouw mobiel, laptop, tablet of pc (en het is natuurlijk volkomen gratis) Linksonder in het scherm zie je een rood bolletje oplichten. Druk op deze knop en je krijgt dagelijks een signaal dat er een nieuw bericht klaar staat. Helaas is het wel zo dat de Apple apparatuur niet aan deze berichtendienst mee wil werken.

Oostenrijkse Winkel grote banner

Zoek en boek je wintersport

Dit vind je ook FANtastisch...

×