Eerst nog buien maar warm zomerweekend onderweg

Donkere wolken pakken zich samen boven Zell am See afgelopen maandagavond

Eerst nog buien maar warm zomerweekend onderweg

Na een warm Pinksterweekend volgde maandagavond opnieuw enkele zware buien, zoals hierboven in Zell am See. Maar dat was nog niet alles, gisteren regende het vrijwel de hele dag in grote delen van Oostenrijk. Ook de komende dagen moeten we rekening houden met buien. Echter een warm zomerweekend is onderweg naar Oostenrijk! Nog even volhouden dus, al zijn er ook vandaag nog genoeg mooie momenten.


Vandaag is het lange tijd droog en vrij zonnig, het is dus even ademhalen tussen de vele regenbuien door. Deze ochtend kunnen er nog lage wolkenvelden of mist voorkomen maar deze lossen vrij gemakkelijk op. Hierna is het een aantal uur prima weer, vooral in het oosten en zuiden volgt eigenlijk een hele prima woensdag. Daarbij loopt de temperatuur op naar waarden rond de 25 graden. Maar de wolken worden in het westen helaas vanmiddag ook alweer snel dikker en dikker, en hier volgen vanaf de tweede middaghelft opnieuw enkele buien. Hele zware buien met o.a. veel onweer of grote hagelstenen worden er absoluut niet verwacht. Echter kan het wel stevig doorregenen.

Vanavond trekken de buien verder oostwaarts, dus daar waar het de hele dag droog bleef wordt het later vanavond alsnog nat. Soms gaan de buien gepaard met een klap onweer of windstoten tot 80km/u. Later in de nacht naar donderdag activeert het buiengebied boven Karinthië en Tirol.

Morgenochtend ligt het buiengebied nog over Oostenrijk en regent het soms flink door. Het gebied krijgt steeds meer trekjes van een frontaal neerslaggebied als de wind naar het noordwesten draait. Daarmee stroomt koelere lucht binnen en ook de sneeuwgrens gaat zakken naar ongeveer 2100 meter. Kortom de hogere bergtoppen kunnen wit worden, in de dalen is het veelal waterkoud met temperaturen tussen de 10 en 16 graden. Een dag om snel te vergeten!

Ook vrijdagochtend hebben we langs de noordkant te maken met buien. In de loop van de dag wordt het overal droger en later breekt af en toe de zon door. Vooral aan de zuidkant wordt het vrijdagmiddag nog enige tijd zonnig. Maar het is wel koel met middagtemperaturen veelal onder de 20 graden.


Gelukkig breekt snel het zomerweekend aan, een hogedrukgebied nestelt zich nabij Oostenrijk. De zon gaat vaker schijnen en de temperaturen stijgen zowel zaterdag als zondag weer naar waarden boven de 25 graden. Genieten dus.

Jeroen Elferink-Ruijsch
Meteoroloog FANtastisch Oostenrijk en Weerplaza

Banner van den Berg Wandelschoen op Maat

WERKZE OOSTENRIJK grote banner 900 600

Zoek en boek je wintersport

Dit vind je ook FANtastisch...