Steeds vaker buien en zicht op hitte

Ondanks dat het momenteel niet stabiel of standvastig zomerweer is, is het zeker niet koud in Oostenrijk. Continue ligt de stroming gunstig voor warme tot zelfs hete lucht. Zo ook de komende dagen.

Vandaag
start de dag zonnig en temperatuur klimt opnieuw richting de 30 graden. Op 2000 meter hoogte is het met 16 graden ook absoluut niet koud. In de loop van de dag ontstaan enkele stapelwolken. Toch is de kans op onweer relatief klein. Alleen in westelijk Tirol, Wien- en Waldviertel en Karinthie kan het nog even flink onweren. Maar in 90 procent van Oostenrijk blijft het gewoon droog en warm. Ook de avond verloopt nog lang warm en zwoel. Pas richting middernacht kan het kwik her en der onder de 20 duiken.

Morgen is de lucht beduidend onstabieler. In de ochtend vallen al de eerste onweersbuien in de regio Tirol. In de loop van de dag zullen deze buien zich spreiden over alle andere deelstaten rondom de hoofdkam. Vooral in Karinthië en Stiermarken kunnen flinke onweersbuien tot ontwikkeling komen. Mogelijk met hagel en windstoten. Opnieuw vinden we de beste papieren in het vlakkere oosten. Hier is slechts sporadisch onweer mogelijk. Tussen de buien door is het zeker niet koud met maxima van 27 tot 31 graden.

Donderdag komt een lagedrukgebied met koufront dichterbij en veroorzaakt een föhn aan de noordkant. Opnieuw hoge temperaturen met ditmaal een warme bries. Na een zonnige ochtend ontstaan in Vorarlberg en Tirol in de middag enkele felle onweersbuien. Opnieuw felle exemplaren met hagel en windstoten. In de namiddag en avond trekken de onweersbuien richting het Salzburgerland en Oberosterreich. Hier kan het dan in de avond flink spoken. Ook elders is een geïsoleerde onweersbui nog mogelijk. De beste papieren voor Karinthië en Stiermarken, hier waarschijnlijk enkel lokaal een onweersbui.

Vrijdag ligt het koufront deels boven Oostenrijk en veroorzaakt koeler maar ook wisselvalliger weer. Vooral het weekend verloopt tijdelijk koeler met meer buien.
Maar na het weekend volgt waarschijnlijk toch de hitte waar we al eerder over hadden geschreven. Of het tot records komt is nog veel te vroeg om over te oordelen. Maar 1 ding is zeker, het wordt gewoon snikheet. Temperaturen komen hoe dan ook tussen de 30 en 35 graden uit, en misschien dus nog wel (veel) hoger.

Jeroen Elferink

Alpen Reizen

Instagram Banner

Zoek en boek arrangementen

Zoek & boek jouw bestemming

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Heb jij je al geabonneerd op onze Nieuwsbrief?

Op de hoogte blijven van het nieuws uit Oostenrijk. Abonneer je gratis op onze Nieuwsbrief en je bent als eerste op de hoogte.

* verplicht