Buien en zwoel warm

Een flinke onweersbui gisterenmiddag in Oostenrijk

Buien en zwoel warm
Het is de komende 2 á 3 dagen elke dag zwoel warm met enkele stevige buien in Oostenrijk. De atmosfeer is vrij mild maar vochtig. Hierdoor is de opbouw onstabiel en ontstaan er vrij gemakkelijk enkele pittige buien.

De dag begint nog rustig met geregeld veel ruimte voor de zon. Met name in de noordelijke en westelijke deelstaten schijnt de zon soms uitbundig. Maar ook komen enkele wolkenvelden voor en in de loop van de ochtend ontstaan stapelwolken. Vanmiddag groeien deze stapelwolken opnieuw uit tot enkele stevige regen- en onweersbuien. Net als gisteren gaan de zwaarste buien gepaard met hagel, windstoten tot 80 km/u en veel regen in korte tijd. De meeste buien komen voor over een strook vanaf Tirol via Salzburg richting Karinthië. Tussen de buien door schijnt de zon en is het zwoel warm met 21 tot 25 graden.

Vanavond lossen de buien grotendeels op, maar in Vorarlberg trekt een gebied met buiige regen binnen. Dit gebied trekt in de nacht langzaam naar Tirol.

Flinke onweersbui onderweg naar Westendorf (bron Skiwelt webcams)

Morgen begint met deels buiige regen in het westen en deels zon in de andere deelstaten. In de loop van de ochtend breekt het buiengebied en breekt ook hier de zon door. Maar de zon warmt de vochtige lucht op en opnieuw begint het te borrelen en broeien. Het gaat dan ook niet lang goed en in de middag volgen overal regen- en onweersbuien. Met maxima van 19 tot 23 graden is het een tikkeltje minder zwoel warm.

Dinsdag volgt opnieuw een dag die zwoel warm verloopt. Echter de atmosfeer is een stuk stabieler en de zon schijnt overal langdurig goed. Nu komt het tot slechts lokaal een stevige regen- of onweersbui. Het is warm voor begin mei met maxima van 20 tot 25 graden.

Woensdag is het gedaan met het warme en buiige weer, een storing sleept voor zeker 48 uur over Oostenrijk. Zowel de woensdag als donderdag verlopen bewolkt en kleddernat. Omdat er maar weinig wind staat koelt de luchtkolom flink af, de sneeuwgrens kan naar 2200 tot lokaal 1600 meter dalen. In de dalen is tijdens regen niet warmer dan 10 graden. Brrr…

Jeroen Elferink-Ruijsch

Interhome Banner 1250x700

Van Beeck tenten

Zoek en boek jou wintersport

Dit vind je ook FANtastisch...