Buiendillema en volgende week nog heter!

Het blijft toch wel erg lastig met dit weeetype om een voorspelling te doen voor de Oostenrijkse Alpen. Het gaan vooral om de onweersbuien die kunnen ontstaan in de hete lucht en waar gaan ze ontstaan? Gisteren kwam het tot noodweer in oa Landeck en ook vandaag was het lokaal noodweer. Ook komende avond en nacht is er nog het een en ander mogelijk aan zwaar onweer. Maar hierna zakt de buienkans overtuigend.

Verwachting voor gisteren namiddag en avond van het fijnmazige weermodel EURO4


Radarbeeld gisteren begin van de avond.

De weermodellen hebben de grootste moeite met het voorspellen van de onweersbuien. Dat bleek gisteren ook, want de buien waren een stuk Zuidelijker en dus niet in Oostenrijk verwacht. Maar helaas kwam het in Voralberg en West-Tirol lokaal tot hevig noodweer. Dit buiendillema zal altijd blijven in de Alpen, een exacte buienverwachting kan nooit gemaakt worden helaas.

Vanaf morgen neemt de buienkans in ieder geval weer wat af want vanuit het Westen begint de luchtdruk opnieuw te stijgen. De lucht wordt droger en daardoor helderder. De afgelopen dagen hing er veel “rotzooi” in de Oostenrijkse Alpen met vergezichten die steeds minder werden, gelukkig gaat dit een stuk verbeteren en wordt er schonere lucht aangevoerd. Maar het blijft warm. De luchtdruk verdeling is oppervlakkig dus daardoor staat er ook maar weinig wind.

Het weekend verloopt weer zinderend heet, op veel plaatsen 30 tot 36 graden. Met veel zon en lage buienkansen op zaterdag is het heerlijk weer voor het zwembad. Zondag kan het juist weer opnieuw op enkele plaatsen tot flinke onweersbuien komen. Maar opnieuw weer het buiendillema, waar? hoe? wanneer? Het valt vooral op deze termijn nog niet te zeggen.

Temperatuur op 1500 meter hoogte de komende 2 weken. Tot en met woensdag 8 augustus tendens stijgend

Begin volgende week weer opnieuw warmer, met waarschijnlijk de grote uitschieter op woensdag 8 augustus. Dat kon wel eens de warmste dag van het jaar worden. Dan stijgt de temperatuur in het traject 35-40 graden.

Hierna zien we vooral rondom de donderdag een grote afkoeling, het is nog een week ver. Maar waarschijnlijk gaat het grote stromingspatroon op de schop en keert voor het eerst sinds tijden de westenwind terug. Ik denk dat het vanaf donderdag 9 augustus het eventjes gedaan is met de hitte en droogte in Oostenrijk. We zullen dan een periode ingaan met meer wisselvalligheid en duidelijk lagere temperaturen, in ieder geval eventjes geen zwembadweer meer. Maar dit kan nog veranderen, al blijven er steeds minder andere opties over.

Dus geniet van de hitte, maar kijk uit met onweersbuien.
De hitte houdt nog een week aan en verdwijnt waarschijnlijk 9 augustus met flink onweer.

Jeroen Elferink

Summit Travel

Zoek en boek je wintersport

Dit vind je ook FANtastisch...