Chaos Oostenrijk hevige sneeuwval en lawineslachtoffers

Kandleralm Brixen im Thale

Afgelopen zaterdag en zondag was het een ramp om in en uit Oostenrijk te komen. De hevige sneeuwval zorgde voor chaos op de toegangswegen. Chaos in Oostenrijk door hevige sneeuwval met als gevolg files en wegen die werden gesloten. Tevens zorgde de grote hoeveelheid sneeuw ervoor dat de kans op lawines werd verhoogd naar niveau 4.

Niveau 4 is het op één na hoogste niveau, off piste is dan ook zeker not done. Voor de actuele lawineniveau kijk of op de site van het gebied waar je zit, of informeer in de regio waar je zit. Voor een totaal overzicht kun je ook hier kijken.

Tot 21.30 uur (zondag 6 januari 2019) waren er nog steeds wegen afgesloten, de lijst is te lang om dit hier te melden. De ÖAMTC meldt diverse afsluitingen en waarschuwingen op hun site.

Lawines

Veel mensen vinden de hoeveelheid sneeuw schitterend, maar dit heeft dus ook een keerzijde namelijk lawines. En juist dit natuurgeweld heeft inmiddels twee levens geëist. Twee jonge Duitsers werden verrast door een lawine, beide lawines waren in het Vorarlberg (bron). Ook waren er twee slachtoffers te betreuren in het skigebied Kals am Grossglockner, weer was een lawine de “schuldige” (bron) en vreemd genoeg weer twee jonge Duitsers.

Meer sneeuw

Maandag zal het wat rustiger worden qua sneeuwval, maar dat betekent niet dat de rust is teruggekeerd. Volgens Jeroen onze weerman is een nieuwe sneeuwdump inzicht, en dat zal dus betekenen meer sneeuw voor de skigebieden en nog grotere kans op lawines. Door de hevige sneeuwval zullen pistes en liften gesloten worden, maar ook de mensen van de gebieden zullen het zwaar krijgen om ervoor te zorgen dat mensen op de pistes en ook in de dorpen veilig zijn. We moeten er niet aan denken dat er een tweede Galtür volgt.

Afsluitingen

Zo was zondag de L111 ook wel bekend als de Glemmerstraße richting Saalbach Hinterglemm afgesloten. Sinds zaterdagavond werd bij Maishofen de ingang tot dit dal afgesloten.  Inmiddels is deze weg sinds 15.00 uur (zondag)  weer open. Reden van de afsluiting was de dreiging van lawines ,zelfs de helikopters die een lawine kunnen opwekken konden niet opstijgen. Gelukkig heeft men toch nog het werk kunnen doen wat nodig was zoals in onderstaand bericht te lezen is.

Ook Obertauern heeft te maken met een afsluiting, de B99 Obertauern beide richtingen is nog steeds gesloten. Zeker tot morgenvroeg 10.00 uur, nog onzeker wanneer deze weer open gaat maar dit is de enige toegangsweg naar Obertauern (bron). Op zondag is de weg van en naar  Obertauern 1 uur open geweest om vakantiegangers te laten terugkeren en om nieuwe vakantiegangers naar het dorp te brengen.

Volgens het ÖAMTC zijn er in heel Oostenrijk nog steeds een hoop wegafsluitingen, bekijk de actuele afsluitingen op de site van de ÖAMTC.

Wegafsluiting Obertauern

Wegafsluiting Obertauern © obertauern.com

Maar ook zijn de mooie beelden van onze weerman Jeroen vanochtend gebruikt bij het RTL Nieuws.

Mooie plaatsjes

Ondanks alle ongemakken en alle gevaren levert deze dump ook het nodige aan mooie plaatsjes, op het internet zijn er een hoop foto’s te vinden. Zo ondervinden wij ook de “ongemakken” van de dump, maar het is wel FANtastisch. Wat rest zijn een aantal leuke video’s van Facebook, zijn jullie in Oostenrijk en heb je een leuke video of aantal foto’s stuur het door.

.

CampingWelt Grote banner

 

Summit Travel

ChaletsPlus Banner Groot

Zoek en boek arrangementen

Zoek & boek jouw bestemming

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Heb jij je al geabonneerd op onze Nieuwsbrief?

Op de hoogte blijven van het nieuws uit Oostenrijk. Abonneer je gratis op onze Nieuwsbrief en je bent als eerste op de hoogte.

* verplicht