Ciara sneeuw maar eerst nog 2 dagen fraai

Ciara sneeuw. Nog 2 dagen fraai en daarna Ciara sneeuw. Geniet er nog maar van de komende 2 dagen want daarna is het over met het blauw zoals hierboven! Want Ciara, de uitlopers daarvan, bezoekt ook de Alpen. Er komt sneeuw en veel wind.

We kijken eerst even naar de pluim. Er komen 4 sneeuwmomenten de komende week maar de wind speelt zeker een rol vanaf zondag op maandag.

De uitgangssituatie is dat er vandaag en morgen nog hogedruk heerst boven de Alpen. Het is daarom rustig weer met nog een keer veel zon. Maar op zondagavond gaat de wind al toenemen en vanuit het westen neemt de bewolking ook toe. Een teken aan de wand dat er een verandering aan zit te komen.

Want op maandag komt de neerslag vanuit het westen opzetten. En dat is niet de koudste windrichting. Er kan in de ochtend eerst wat regen vallen. In de middag zal de neerslag intensiveren met de komst van een koufront. De wind is stormachtig en op de toppen kan een heuse storm komen te staan. De sneeuwvalgrens ligt ergens rond de 1200 meter in de ochtend en daalt in de middag richting de 800 meter.

Er is op maandag namelijk nog veel restwarmte aanwezig van het afgelopen Kaiserwetter. Die wordt in de loop van de middag weggeblazen.

De stroming kantelt een beetje naar noordwest en koelere lucht stroomt over de Alpen. Bij het 2e sneeuwmoment op dinsdag is de sneeuwvalgrens verder gedaald. Onder de 500 meter is er regen. Daarboven sneeuw.

En het kan best intensief doorsneeuwen op dinsdag. De zuidkant van de Alpen blijven droog en in Karintië en Oost Tirol kan het best een beetje fönig worden. Die föhn heeft zich op maandag reeds ingezet door de stuwing aan de noordkant. De zuidkant blijft wederom sneeuw-arm.

Maar op woensdag kan de zuidkant ook wat sneeuw pakken door de ontwikkeling van een vlak lagedrukgebied die zich boven Italië gaat ontwikkelen. Dan is er dus sprake van een sneeuwsandwich.

En over de sneeuwgrens hoeven we ons geen zorgen maken. Die ligt in de laagste dalen. Veel sneeuw zal er ook op de Balkan vallen maar de zuidelijke deelstaten pikken wellicht een graantje mee. En hoeveel gaat er vallen tot en met woensdag?

De noordkant een centimeter of 30 (GFS geeft enkele cms meer af) en de zuidkant een cm of 10. We gaan het zien en duimen voor de zuidkant! Dat die ook maar een beetje meer mag krijgen. Van vrijdag op zaterdag kan er nog een aantal centimeter bijkomen door een 4e neerslagsignaal. Daarna stijgt de temperatuur en neemt de onzekerheid toe. Dat zien we komende week wel weer.

Fijn weekend!

Ronaldo

Summit Travel Banner2019-1000x600-2

ChaletsPlus Banner Groot

Zoek en boek arrangementen

Zoek & boek jouw bestemming

Reageer mee via Facebook

Heb jij je al geabonneerd op onze Nieuwsbrief?

Op de hoogte blijven van het nieuws uit Oostenrijk. Abonneer je gratis op onze Nieuwsbrief en je bent als eerste op de hoogte.

* verplicht