Code oranje voor extreme hitte

Een krachtig hogedrukgebied boven Duitsland zorgt momenteel voor prachtig zomerweer in Oostenrijk. Vandaag maar ook de komende dagen komt het nergens tot onweer of buien en daarbij schijnt de zon flink. Vandaag stroomt ook nog eens extreem warme tot hete lucht Oostenrijk binnen. De hitte is helemaal afkomstig vanuit de Sahara. Donderdag kan het daardoor lokaal 38 of 39 graden worden. Daarom heeft het ZAMG een code oranje afgegeven voor extreme hitte.

Vandaag starten we de dag flink zonnig. En op de meeste plaatsen schijnt de zon ongehinderd van opkomst tot ondergang. Al trekken er soms wel enkele dunne sluierwolken over en kan er hier en daar vanmiddag een stapelwolkje ontstaan. Verder is het flink zonnig. Daarbij stijgt het kwik naar 30 tot 34 graden. Er staat maar weinig wind. De avond verloopt nog lang zwoel en op veel plaatsen is het rond middernacht nog ruim boven de 20 graden.

Vanaf morgen geldt code oranje in een groot deel van Oostenrijk vanwege extreme hitte. Hou rekening met de hitte en zorg vooral in de middag voor weinig lichamelijke inspanningen. Ook morgen schijnt de zon flink van opkomst tot ondergang. Slechts sporadisch ontstaan er stapelwolkjes of trekken er slechts dunne wolkenvelden over. Het wordt uitgesproken heet met temperaturen van 33 tot lokaal 37 graden.

Donderdag bereikt de hittegolf een voorlopig climax met waarschijnlijk nieuwe temperatuurrecords. Met veel zon wordt het 33 tot 39 graden. De hoogste temperaturen zien we met een zwakke föhn in Vorarlberg en Tirol. Tegen de avond is een zeer lokale warmte onweersbui niet volledig uitgesloten.

Ook vrijdag hebben we te maken met de hitte. Opnieuw vrijwel de hele dag veel zon met hitte. Wel ligt de temperatuur een fractie lager. In de middag wordt het 33 tot 37 graden. Ook niet koud. Opnieuw valt een lokale onweersbui tegen de avond niet volledig uit te sluiten. Gelukkig blijft het in ruim 90 procent van Oostenrijk droog en heet.

Het weekend brengt iets lagere temperaturen. De hittegolf blijft doorgaan maar zowel zaterdag als zondag zullen aan het eind van de dag op meer plaatsen onweersbuien ontstaan. De nieuwe week brengt opnieuw stabiel zomerweer met tropische temperaturen.

Jeroen Elferink

Weather Underground PWS IBRIXE2
Weerstation FANtastisch Oostenrijk LIVE
Klik hier voor de mobiel versie

CampingWelt Grote banner

 

Summit Travel Banner2019-1000x600-2

Zoek en boek jou wintersport

Dit vind je ook FANtastisch...