Code oranje voor extreme hitte!

Het is deze dagen abnormaal heet voor juni. Gisteren viel de hitte nog enigszins mee met ruim 30 graden op diverse plaatsen. Maar vandaag en vooral morgen doen we daar vrolijk een flinke schep bovenop. Lokaal wordt het 37 tot maar liefst 40 graden. Ook daarom heeft het ZAMG code oranje voor extreme temperaturen uitgegeven.

Vandaag start de dag flink zonnig. Alleen Karinthië en Stiermarken blijven gevoelig voor enkele wolkenvelden. Verder blijft het de hele dag flink zonnig. Er ontstaan hoogstens een paar vriendelijke stapelwolken. Daarbij wordt het flink heet, 30 tot 35 graden. In het westen wordt het deze namiddag al extreem heet met 35 tot 37 graden. Ook de avond blijft lang zwoel. Alleen in windstille en afgesloten dalen komt het kwik nog onder de 20 graden.

Morgen weinig verandering. De lucht is alleen wel nog stabieler geworden waardoor bewolking geen kans maakt. Hoogstens een paar stapelwolkjes op de middag, het mag eigenlijk geen naam hebben. Verder is het heet, uitgesproken heet. Waarschijnlijk beleeft Tirol de heetste dag ooit gemeten. Voor het eerst sinds ik weerberichten voor Oostenrijk/de Alpen maak heb ik 40 graden ingetekend op mijn kaarten. De gek geworden weermodellen waar we het nog een week terug over hadden gaan gelijk krijgen. Het wordt waarschijnlijk gewoon 40 graden in het Inntal. Elders iets koeler maar met 34 tot 38 graden alles behalve koud. Gelukkig is de relatieve luchtvochtigheid laag waardoor de hitte wat makkelijker te verdragen valt. Er staat maar weinig wind. Echter lokaal kan er plots wel veel wind in de middag staan door grote temperatuurverschillen. Alleen waar en hoe valt niet te voorspellen, de weermodellen gaan vooralsnog van windstil weer uit.

Vanaf donderdag levert de temperatuur een beetje in (gelukkig!). De hitte wordt wat draaglijker. Daarbij blijft het ronduit zonnig en warm. De hittegolf blijft dus aanhouden. Alleen donderdag zijn er in de loop van de dag enkele zware onweersbuien vanuit Duitsland mogelijk. Richting het weekend zien we de temperaturen weer opnieuw stijgen. Maar zo heet als dat het vandaag en morgen wordt gebeurt even niet meer.

Drink deze dagen voldoende en blijf zoveel mogelijk uit de zon als het kan. De UV index kan in de bergen oplopen tot over de 10. Je bent daardoor zo verbrand. Deze combinatie met de hitte heeft oa. het ZAMG ook doen besluiten om een code oranje vanwege de hitte uit te geven.

Jeroen Elferink

Alpen Reizen

Instagram Banner

Zoek en boek jou wintersport

Dit vind je ook FANtastisch...