Grote contrasten tussen hitte en buien, later overal zomer

Zwembad Brixen im Thale gistermiddag (foto: Eric Kromhout)

Grote contrasten tussen hitte en buien, later overal zomer, maar gisteren was het in heel Oostenrijk genieten van prachtig en heet zomerweer. Onder strak blauwe luchten waren de condities perfect voor onder andere het zwembad. Op ons eigen weerstation werd het gistermiddag maar liefst +31,4C. Vandaag zien we deze temperaturen niet meer op ons weerstation. Het is de komende dagen tijdelijk wat slechter weer met regenbuien en onweer. Maar niet overal komt het tot slecht weer, het oosten blijft heet en zonnig. Deze 1e weekhelft zijn er grote contrasten tussen oost en west.

Deze ochtend vallen er al enkele buien langs de grens met Duitsland, lokaal met onweer. De buien zijn afkomstig van een koufront welke de komende 48 uur min of meer stationair boven Oostenrijk komt te liggen. In het oosten en zuiden start de dag flink zonnig en stijgt het kwik opnieuw snel. Hier blijft het vandaag prachtig zomerweer met slechts een paar wolkenvelden. Maar vanaf Vorarlberg tot in Oberösterreich, inclusief Oost Tirol en Karinthië, zullen vandaag flinke buien tot ontwikkeling komen. De eerste buien vallen deze ochtend al in Vorarlberg, hier blijft de temperatuur ook achter. Elders zullen ze in de loop van de dag ontstaan. Afhankelijk van de hoeveelheid zon wordt het van west naar oost 22 tot 30 graden. Tijdens buien is er kans op onweer, hagel, windstoten en wateroverlast.

Ook vanavond en komende nacht blijven de buien vallen in west en oost Oostenrijk. Het onweer gaat uit de buien en uiteindelijk krijgen de droge momenten de overhand. In het oosten is het nog altijd opgeklaard.

Morgen zien we een soort herhaling van vandaag. Al komen de buien in Vorarlberg en Tirol vroeger en talrijker opzetten. Uiteindelijk volgt hier een regenachtige middag en avond. Vanaf het Salburgerland oostwaarts worden de buien actiever en komt het weer tot onweer en lokaal hagel. Opnieuw hebben de zuidelijke en oostelijke deelstaten geluk. Het blijft hier meest zonnig en de kans op een bui is klein. Het wordt morgenmiddag 15 graden aan de Bodensee tot 32 in de zonnige oostelijke deelstaten. Grote contrasten dus binnen Oostenrijk.

Woensdag verplaatst de buienparade langzaam naar het oosten. Heel Oostenrijk kan wel een bui verwachten, maar de buien zijn minder heftig en langdurig als de afgelopen dagen. In de middag is er zelfs ruimte voor opklaringen vanuit het westen. Het is overal eventjes koeler met 19 tot 25 graden.

Donderdag knapt het weerbeeld op en is er meer ruimte voor de zon. Vrijdag is de zomer helemaal terug met veel zon en hoge temperaturen. Het weekend verloopt tropisch en zonnig. De zomer is overal weer terug voor een langere periode.

Jeroen Elferink
Weerstation FANtastisch Oostenrijk live

Summit Travel Banner2019-1000x600-2

ChaletsPlus Banner Groot

Zoek en boek arrangementen

Zoek & boek jouw bestemming

Reageer mee via Facebook

Heb jij je al geabonneerd op onze Nieuwsbrief?

Op de hoogte blijven van het nieuws uit Oostenrijk. Abonneer je gratis op onze Nieuwsbrief en je bent als eerste op de hoogte.

* verplicht