Corona Onderzoek Ischgl Stop Gezet

Ischgl 25 nov 2018

Ter illustratie

Corona Onderzoek Ischgl Stop Gezet

Dit volgt op de beslissing in 2021 tot stopzetten van het strafrechtelijk onderzoek. Het verzoek tot voortzetting werd door de driekoppige senaat van de regionale rechtbank van Innsbruck gedeeltelijk afgewezen.

In november 2021 werd het strafrechtelijk onderzoek stopgezet. Het onderzoek na de grote uitbraak in Ischgl en wie schuld hieraan had werden geen bewijzen gevonden. In een verklaring van justitie valt te lezen dat “er geen aanklachten zijn”. Ook is er geen bewijs dat “iemand door schuld iets heeft gedaan of nagelaten heeft dat het risico op infectie zou hebben vergroot”.

Het verzoek tot voortzetting werd deels om formele redenen niet-ontvankelijk en ongegrond verklaard. Concreet betekent dit dat de verzoekers om voortzetting enerzijds deels niet gerechtigd waren een dergelijk verzoek in te dienen. Anderzijds kan de beslissing van het parket van Innsbruck om de procedure te staken “niet worden aangevochten”, aldus de uitspraak. Volgens de regionale rechtbank bevat de beslissing meer dan 400 pagina’s, 31 delen van het onderzoeksdossier moesten worden onderzocht.

Ischgl 24 nov 2018

Ter illustratie Ischgl

Geen bewijs

De verantwoordelijken wezen erop dat het onderzoek door de senaat slechts een misbruikcontrole was. Een eigen beoordeling van het bewijs van de onderzoeksresultaten, zoals het Openbaar Ministerie doet, is in dit onderzoek niet voorzien. Er was ook geen wettelijke basis voor de senaat om onderzoek te gelasten tegen andere personen dan die welke oorspronkelijk door het openbaar ministerie waren onderzocht.

Civiele procedures

De beslissing staat los van de lopende civiele procedures. Onlangs nog heeft de Vereniging voor Consumentenbescherming (VSV) namens 121 met Covid besmette personen bij de regionale rechtbank van Innsbruck een groepsgeding aangespannen tegen de Republiek Oostenrijk en de provincie Tirol, met een geschilbedrag van bijna 3,4 miljoen euro.

Lees ook:

Bron: ORF

Werken in Oostenrijk make it happen

Werken in Oostenrijk make it happen

Oostenrijkse Winkel grote banner

Zoek en boek jou wintersport

Dit vind je ook FANtastisch...