Corona Vraag: Meerdere mensen in een auto?

voorjaarsvakantie dreieck inntal autobahn

Corona Vraag: Meerdere mensen in een auto? We krijgen redelijk wat vragen op ons afgevuurd en proberen deze vraag te beantwoorden. Meerdere mensen in een voertuig is dit toegestaan als je naar Oostenrijk wil reizen. De vakanties komen er aan en dan is deze vraag zeker wel een logische.

In Nederland is nu nog steeds de regel, houd waar mogelijk 1,5 meter afstand als je niet tot hetzelfde huishouden behoort en dit geldt ook in de auto. Op de site van de politie wordt ook nadrukkelijk gezegd dat het erg onverstandig is om met een vriend(in), buurman, buurvrouw of collega in één auto te zitten. Doe je dit wel en je wordt gepakt zal dit een boete opleveren van €390,- en €95,- als je tussen de 13 en 17 jaar ben.

Of dit na 15 juni aangepast wordt is nog niet bekend. Mocht dit niet het geval zijn dan is reizen met anderen die niet tot hetzelfde huishouden behoort in de huidige situatie verboden.

België

Ook in België geldt dat er een minimale afstand van 1,5 meter moet zijn tussen passagiers, het aantal passagiers dat vervoerd mag worden ligt aan het type voertuig. Voor mensen uit hetzelfde gezin en of huishouden geldt de 1,5 meter regel niet. Wel wordt er aangeraden om de auto regelmatig te luchten en te reinigen, ook wordt het dragen van mondkapjes sterk aanbevolen.

Bron 1, 2.

File in Duitsland A3 Autobahn

Duitsland

Om in Oostenrijk te komen zul je waarschijnlijk via Duitsland gaan rijden, om daar te komen moet je altijd aan de maatregelen voldoen die gelden in het land waar je door heen rijdt. De regels in Duitsland over met wie je in een auto mag reizen en hoeveel is niet echt duidelijk omschreven. In principe is het toegestaan om naast het eigen gezin of huishouden een andere contactpersoon (of familie/huishouden) in de auto te hebben. De minimale afstand van 1,5 meter tot personen van buiten het huishouden moet echter ook in de auto in acht worden genomen.

Aangezien dit in de meeste auto’s niet mogelijk is, kunt u het beste vermijden om mensen van buiten uw eigen huishouden mee te nemen – en als er geen andere manier is, draagt u in ieder geval een masker. MAAR volgens jurist Uwe Lenhart mag de bestuurder zijn gezicht niet bedekken door het dragen van een masker, om de bestuurder in het geval van verkeersovertredingen te kunnen identificeren. Dit zegt hij in AutoBild.

Meer hierover ADAC en AutoBild.

Oostenrijk

In Oostenrijk geldt dat men zeker tot eind juni (situatie 9 juni) minimaal 1 meter afstand moet bewaren ten opzichte van personen die niet tot hetzelfde huishouden behoren. De regels in Oostenrijk zijn wat duidelijker dan in Duitsland.

In Oostenrijk geldt dat je met leden van hetzelfde huishouden of met anderen in een auto mag reizen, mits de afstand van één meter in acht wordt genomen en een beschermend masker wordt gedragen. Het dragen van een masker is niet verplicht voor leden van hetzelfde huishouden, er is geen restrictie aan de hoeveelheid mensen in een voertuig.

Meer informatie ga naar het Kuratorium für Verkehrsicherheit, Austria.info

Saalbach Schattberg Xpress

Reizen naar Oostenrijk

Mocht in Nederland de regel van 1,5 meter afstand als je niet tot hetzelfde huishouden behoort ook na 15 juni blijven bestaan, dan is het reizen met mensen die niet behoren tot hetzelfde huishouden strafbaar. Dan zal er een andere manier gevonden moeten worden om te reizen naar de plek van bestemming, bijvoorbeeld meerdere auto’s met alleen mensen uit hetzelfde huishouden. In de huidige regels is de 1,5 meter de regel.

Dit zal ook gelden voor België.

Als alles goed gaat zal de Oostenrijkse grens per 15 juni voor Nederland weer opengaan. Er naar toe gaan zal dan volgens de huidige regels dan kunnen zolang alle leden in de auto uit het zelfde huishouden komen. Mocht Oostenrijk vanaf 15 juni niet opengaan dan is het toegestaan Oostenrijk te doorkruisen (wellicht dan naar Italië of een ander land als deze landen ook de grenzen met elkaar open hebben)  zonder enige vorm van een tussenstop.

Disclaimer

Alles wat hier beschreven staat is wat wij konden vinden op verschillende sites, zowel Nederlandse, Belgische, Duitse als Oostenrijkse sites. Wij hebben zoveel geprobeerd om bij de officiële instanties uit te zoeken wat mag en niet, mocht er ergens iets niet goed zijn geef het aan ons door via info@fantastischoostenrijk.nl.

Summit Travel Banner2019-1000x600-2

ChaletsPlus Banner Groot

Wil je nu echt niets missen van de berichtgeving van FANtastisch Oostenrijk?
Abonneer je op onze FANtastische Push berichten. Je kunt je abonneren via jouw mobiel, laptop, tablet of pc (en het is natuurlijk volkomen gratis) Rechtsonder in het scherm zie je een rood bolletje oplichten. Druk op deze knop en je krijgt dagelijks een signaal dat er een nieuw bericht klaar staat. Heb je je reeds aangemeld, druk dan niet op de knop anders wordt je weer afgemeld… Helaas is het wel zo dat Apple apparatuur niet aan deze berichten dienst mee wil werken.

Vrienden van FANtastisch Oostenrijk

Sinds kort hebben we ook een groep geopend op facebook Vrienden van FANtastisch Oostenrijk zodat jullie hier de mooiste en leukste vakantiefoto’s en video’s met elkaar kunnen delen. Elk jaargetijde kun je en mag je laten zien. Vertel er ook iets bij en waar de foto’s en of video is genomen.
Zo genieten we allemaal mee, ook als we er even niet zijn.

Nodig ook vooral je vrienden uit die iets kunnen bijdragen aan deze groep! De Groeten en veel plezier in deze groep!

Banner Chalethuren Oostenrijk

Grote Banner Chalet Bramberg

Youtube banner FANtastisch Oostenrijk

Zoek en boek je wintersport

Dit vind je ook FANtastisch...

×