Costa del Tirol.. zaterdag tot 37 graden

Kijkend op de weerkaarten vandaag begint toch langzaam de vraag te komen, gaat deze zomer ooit nog eens eindigen? Natuurlijk gaat dat wel eens gebeuren, maar ook de komende 2 weken (zover de weerkaarten reiken) is een grootschalige omslag nog niet inzicht. En dat sprekend voor zowel Nederland als Oostenrijk. De luchtdruk rondom Oostenrijk blijft hoog en storingen zullen nog altijd op afstand blijven. Maar in de warme lucht zullen er wel af en toe fikse onweersbuien ontstaan, zo ook de komende dagen.

We pakken er nog maar eens een weerkaart bij, dit keer van het KNMI. We zien het bekende beeld met volop aanstuwing van warme lucht uit het Zuiden en Oosten. Storingen ver op de oceaan, maar wat we ook zien is een thermische vore die vanuit Hongarije het Oosten van Oostenrijk binnen trekt.

En dat gaat morgen voor een verhoogde buiigheid zorgen. In de ochtend zien we veel bewolking en buien boven Tirol en het Salzburgerland liggen, hier kan de donderdagochtend echt even tegenvallen. Maar rond het middaguur scheurt de bewolking ook hier openen en volgt er hier een zonnige en zwoel warme middag. Op dat moment trekt juist vanuit Hongarije een thermische vore binnen. We zien onweersbui ontstaan over heel Oost-Oostenrijk. Dit kunnen zware buien zijn met hagel en wateroverlast. Maar op de meeste plaatsen blijft het zo goed als droog, met veel zon wordt het 28 tot 33 graden.

Ook vrijdag is het warm en zwoel, zeg maar gerust heet. Hoogste temperaturen zien we het Inn en Rijndal en andere brede dalen in Voralberg en Tirol. Hier verloopt de vrijdag meest strak blauw maar vanaf het Salzburgerland Oostwaarts zien we opnieuw in de middag enkele onweersbuien ontstaan. Op de meeste plaatsen blijft het droog, maar het weerbeeld wordt wel bepaald door stapelwolken en zon. De avond verloopt zwoel.

Zinderend heet op zaterdag

Goed nieuws voor hitteliefhebbers, en slecht nieuws voor o.a. deelnemers aan de Grossglocknertrail in Kaprun, zaterdag wordt het heet! Er komt een föhn te staan die de temperatuur flink omhoog krikt.

Met veel zon wordt het in Tirol maar ook het Salzburgerland het heetst, 34 tot 37 graden. Elders 27 tot 33 graden, zinderend heet en met een hoge luchtvochtigheid ook nog eens benauwd. Tot 2000 meter kan het 21 graden worden, dat is enorm hoog voor deze hoogte.

Tegen de namiddag en avond volgen er zware onweersbuien vanuit het Westen. Dit kunnen extreme exemplaren zijn met hagelstenen te grote van golfballen en flink wat onweer. In de nacht is nog in Tirol en Karinthië onweer mogelijk.

Ook de dagen daarna verandert er weinig aan het weerbeeld. Het blijft heet (al zullen we even niet meer in de 33-37 graden komen, eerder 27-31) met veel zon maar ook van tijd tot tijd wolkenvelden en enkele pittige onweersbuien. De zomer is nog lang niet voorbij, en ook begin augustus zien we nog weinig verandering. Genieten, met af en toe een onweersbui! Dat is toch beter dan in Nederland…

Jeroen Elferink

Zoek & boek

Zoek de perfecte wintersportreis bij onze exclusieve partner Summit Travel
Maak hierboven hiernaast een selectie.

Reageer mee via Facebook

Heb jij je al geabonneerd op onze Nieuwsbrief?

Op de hoogte blijven van het nieuws uit Oostenrijk. Abonneer je gratis op onze Nieuwsbrief en je bent als eerste op de hoogte.

* verplicht