Dachsteingletsjer blijft deze winter dicht

Dachstein West topfoto

Dachstein West © Bernadette Boksebeld-Leushuis via vrienden van FANtastisch Oostenrijk

Dachsteingletsjer blijft deze winter dicht

Deze herfst en winter is het niet mogelijk om te skiën of snowboarden op de gletsjer.

Hitte, regen en Saharazand hebben een te hoge tol geëist van het ijs en ook van de liftsteunen. “We missen tot vijf meter sneeuw. We zouden de steunen vijf meter moeten verplaatsen en de gletsjerspleten op de hellingen moeten dichten” aldus Georg Bliem directeur van Planai-Hochwurzen-Bahnen in de Kleinen Zeitung.

Het snelle smelten van de gletsjer maakt skiën onmogelijk zelfs de toekomst van de liften is onzeker. Groenen eisen een toeristische heroriëntatie van de Dachstein en een einde aan het IJspaleis. Er is afgelopen zomer teveel sneeuw en ijs gesmolten waardoor nieuwe gletsjerspleten zijn ontstaan en liftpalen moeten worden verzet.  De gletsjerspleten moeten handmatig worden gedicht en liftpalen moeten op sommige plekken 5 meter worden verplaatst.

Ook komen onder de sporen van de sleepliften rotsen tevoorschijn. “Die zouden met explosieven moeten worden weggehaald maar dat vinden we vanuit milieuoogpunt geen optie”, zo verklaart Georg Bliem.

Einde wintersport op de gletsjer?

“In het voorjaar evalueren we de situatie, maar er komt waarschijnlijk geen nieuwe ijstijd”, aldus een realistische directeur. De kans is groter dat hierdoor de liftsteunen worden gedemonteerd.

Het is daarom ook niet uitgesloten dat het gletsjerskigebied ook na deze winter zelfs dicht blijft. Overigens is de Gletsjerbahn net als het restaurant wel open. Ook kan er op het gletscherplateau gelanglaufd en getoerskied worden.

Bron: orf.at

Dachstein gletsjer piste

Summit Travel banner 2020 1000x600

ChaletsPlus Banner Groot

Chalet.nl grote banner 900-600

Vrienden van FANtastisch Oostenrijk

Sinds enige tijd hebben we ook een facebookgroep geopend op facebook Vrienden van FANtastisch Oostenrijk zodat jullie hier de mooiste en leukste vakantiefoto’s en video’s met elkaar kunnen delen. Elk jaargetijde kun je en mag je laten zien. Vertel er ook iets bij en waar de foto’s en of video is genomen. Zo genieten we allemaal mee, ook als we er even niet zijn.

Nodig ook vooral je vrienden uit die iets kunnen bijdragen aan deze groep! De Groeten en veel plezier in deze groep!

Zoek en boek jou wintersport

Dit vind je ook FANtastisch...