Dachsteingletsjer skiliften afgebroken, het is afgelopen!

Superpark Dachstein

© Skiamade

Dachsteingletsjer skiliften afgebroken, het is afgelopen!

De sluiting van dit gebied is dankzij weer een winter met weinig sneeuw bezegeld, de eerste steunen zijn inmiddels weggehaald.

In de herfst werd al bekend dat het gebied deze winter niet open zou gaan. Reden is het gebrek aan sneeuw maar ook de hitte, regen en Saharazand van het afgelopen jaar hebben een te hoge tol geëist van het ijs en ook van de liftsteunen.

Vooral skiën werd steeds minder belangrijk: “In de hoogtijdagen hadden we daar in de winter zo’n 20.000 skiërs”, aldus Georg Bliem, de directeur van Planai-Hochwurzen-Bahnen GmbH. Dit was vooral te danken aan het herfstskiën, dat zes jaar geleden werd stopgezet vanwege het gebrek aan sneeuw. Meest recent werden er gemiddeld 300 skiërs per dag geteld.

Ook viel er deze winter slechts drie meter sneeuw , waar zo’n zeven tot acht meter nodig is aldus Georg Bliem.

Men wilden wachten op verdere ontwikkelingen, maar nu is het definitieve einde bezegeld. “Vandaag is geen jubileumdag”, zegt Bliem bij de lokale inspectie. “Dit is een verandering in de natuur die we moeten accepteren.” Zowel vanuit ecologisch als economisch oogpunt heeft doorgaan met skiën geen zin. Rotsformaties steken al uit de liftroute en het skiën kon pas in november beginnen. Maar dan heb je al directe concurrentie met andere skigebieden.

Sloop begonnen

De eerste palen zijn inmiddels afgebroken en rond de paasdagen is de verwachting dat er geen sleepliften meer op de gletsjer staan. Het openhouden en onderhouden is volgens Georg Bliem “zowel vanuit ecologisch als economisch oogpunt” onhoudbaar.

“De steunen zullen geleidelijk worden ontmanteld en per helikopter naar beneden worden vervoerd”, aldus Dachstein Operations Manager Martin Perhab. De sleepliften worden echter niet gesloopt, aangezien ze dateren uit het begin van de jaren 2000. “In onze andere skigebieden kunnen we veel reserveonderdelen gebruiken, er zijn ook aanvragen van buitenaf”, aldus technisch manager Thomas Pitzer uit.

Er is uitstel – of misschien zelfs een heropleving – voor de stoeltjeslift Mitterstein iets lager. De nieuwe oriëntatie van de Dachstein speelt hier een rol: er is nu meer ruimte voor het ongeveer 20 kilometer lange langlaufnetwerk op de Schladming- en Hallstatt-gletsjer. Samen met het winterwandelen en het snelgroeiende toerskiën – en eventueel hulp van de stoeltjeslift – moet het plateau voldoende aanbod blijven bieden.

Bron: Kleine Zeitung

Van den Berg Sport skischoen op maat

Summit Travel banner 2020 1000x600

Zoek en boek je wintersport

Dit vind je ook FANtastisch...

×