Nog één dag warm met een fohnstorm


Tot nu toe verloopt december 2019 bijzonder zacht. Gelukkig bracht de koelere periode van 10-15 december enige verlichting in het gemiddelde. Maar gemiddeld verloopt december 2019 bijzonder zacht in Oostenrijk. Absolute uitbijter in deze zachte maand was toch wel afgelopen dinsdag. Toen was het gemiddeld 8 graden te warm in Oostenrijk, met lokale uitschieters van ruim 17 graden boven het langjarige gemiddelde. Dat is uniek, zulke afwijkingen komen maar zelden voor. Maar gelukkig komt er na nog één zeer zachte dag verandering in de zaak.


Vanuit het westen nadert namelijk een koufront Oostenrijk. Maar voor dit front uit moeten we vandaag nog door opnieuw zachte lucht. In de typische fohndalen wordt het vanmiddag 15 tot 20 graden. Daarbij staat ook nog eens een flinke fohnstorm in de bergen met windstoten die kunnen oplopen tot 120km/u of lokaal meer. Toch blijft het op de meeste plaatsen tot de avond droog met de meeste zonneschijn in het noordoosten van Oostenrijk. Alleen rond de hoofdkam en op de Brenner regent het vanmiddag al.


Vanavond volgt dan vanuit Vorarlberg een actief koufront. Daarbij stroomt eindelijk koelere lucht Oostenrijk binnen. De sneeuwgrens zakt snel naar 1300 meter. Vannacht trekt het front door richting het oosten.

Morgenochtend regent en sneeuwt het vooral in Tirol, Salzburg, Kärnten en Oberösterreich. Daarbij zakt de sneeuwgrens naar 1300 tot 1000 meter. Nog altijd aan de hoge kant voor de laatste decade van december. Maar beter dan het weer van verleden week. In de middag trekt het front door naar Oost-Oostenrijk. Ondertussen wordt het droog in het westen en volgen er opklaringen.


Uiteindelijk kan er vanaf 1300 meter 10 tot 15 centimeter sneeuw bijvallen. Zoals zichtbaar is dit in veel gebieden ook meer. Zo kan er 20 centimeter vallen in het Arlgebergte en maar liefst 40 in de bergen van Oost-Tirol.

Zondag hebben we achter het koufront te maken met een noordweststau. Helaas geen volledig ontwikkelde nordstau. Daarvoor ontbreekt het namelijk aan een sterk azorenhoog. Hierdoor enkele winterse buien waarbij de sneeuwgrens pendelt rond de 1000 meter. Richting de zuidkant geen buien maar frontale neerslag afkomstig van een afgesplitst systeem boven Italië. Hier ligt de sneeuwgrens rond de 1300 meter.

Ook maandag buien in een noordweststau. De sneeuwgrens zakt wat vaker naar de 800 meter.


Interessanter is de situatie op dinsdag. De stroming verandert meer en meer naar een nordstau constructie. Daarin verscholen ligt nog een golflaagje met een mooi warmte-koufront constructie. Deze kan in de loop van de dinsdag tegen de Oostenrijkse noordkant klappen. Dan zakt de sneeuwgrens naar 500 meter.

1e kerstdag komen we dan in de opklaringen. Maar het is koud en tot in de dalen kan een laagje sneeuw liggen. Daarmee is het op de valreep toch nog een witte kerst. Over hoeveelheden gaan we nog geen uitspraken doen. Grote kans dat het vooral een laagje voor het gezicht wordt.

En na de 1e kerstdag? Onzekerheid troef. Waarschijnlijk ontstaat er een hogedrukgebied met mooi kaiserwetter. De exacte locatie van de as gaat bepalen of het winters koud blijft of aangenaam mild wordt.

Jeroen Elferink
Ons weerstation in Brixen im Thale (800m) live!

Summit Travel Banner2019-1000x600-2

ChaletsPlus Banner Groot

Zoek en boek arrangementen

Zoek & boek jouw bestemming

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Heb jij je al geabonneerd op onze Nieuwsbrief?

Op de hoogte blijven van het nieuws uit Oostenrijk. Abonneer je gratis op onze Nieuwsbrief en je bent als eerste op de hoogte.

* verplicht