Dagelijks vallen er wel buien deze week

Dagelijks kunnen er deze week zware buien tot ontwikkeling komen.

Dagelijks vallen er wel buien deze week

Het is nog altijd warm zomerweer in Oostenrijk, maar het is deze week wel een stuk onstabieler. De laatste weerkaarten laten nu dagelijks buien toe, soms met onweer of windstoten. Daardoor krijgt het weerbeeld een wat wisselvalliger en minder mooi karakter. Toch zullen er genoeg mooie en erg warme momenten zijn deze week.


Vanmorgen ligt een gebied met buiige regen over Tirol richting Oberösterreich. In dit gebied kan het van tijd tot tijd stevig doorregenen, lokaal valt er 40 of zelfs 50mm. Hierbij schuilt het gevaar op wateroverlast. Richting het zuidoosten zijn de buien pittiger en kan er ook onweer of hagel voorkomen. De buien trekken deze ochtend voorzichtig richting het oosten, maar het blijft in veel gebieden nog lang nat. Vanmiddag klaart het als eerste op in Vorarlberg, en later ook elders. De dag eindigt dan op veel plaatsen droog met geregeld ruimte voor de zon. Daarbij ligt de temperatuur wat aan de lage kant, na de buien kan het nog opwarmen naar 22 tot 26 graden. Hiermee eindigt op veel plaatsen de hittegolf officieel gezien (want we hebben minimaal 25 graden nodig).

Vanavond en komende nacht zijn er brede opklaringen. Met maar weinig wind volgt een relatief frisse nacht, in sommige dalen kan het afkoelen tot 10 of 11 graden.

Morgenmiddag kunnen er weer buien ontstaan, maar op de meeste plaatsen blijft het droog

Morgenochtend is het eerst nog droog en vrij zonnig. In sommige dalen zoals het Pinzgau kan eerst ook nog hochnebel voorkomen. Maar deze hochnebel lost snel op en rond het middaguur is het overal zonnig en aangenaam warm. Het kwik stijgt uiteindelijk naar 26 tot 31 graden. Kortom perfect zwembadweer. Maar halverwege de middag ontstaan er ook grote stapelwolken en vooral rondom de grotere bergketens ontstaan opnieuw buien. Sommige buien gaan gepaard met hagel, windstoten tot 80 km/u en onweer. Maar zoals gebruikelijk zullen de lokale verschillen weer groot zijn. Tip van ons: hou de buien- en weerradars goed in de gaten.

Donderdag lijkt het weerbeeld sterk op die van de woensdag. Opnieuw start de dag zonnig en droog. Wel stijgt de temperatuur iets verder, het wordt maximaal 28 tot 32 graden. Opnieuw volgen vanaf halverwege de middag enkele buien met onweer. Ook vrijdag volgt min of meer een herhaling, met mogelijk zwaardere buien. Kortom dagelijks zijn er naast zomerwarmte ook buien mogelijk.

Jeroen Elferink-Ruijsch
Meteoroloog FANtastisch Oostenrijk en Weerplaza

Weersverwachting per streek:

Logo Golfclub Nationalpark Hohe Tauern aug 2019

Zoek en boek jou wintersport

Dit vind je ook FANtastisch...