Aantal dagen met prachtig kaiserwetter


Kaiserwetter, door de komst van een krachtige hogedrukgebied hebben we de komende dagen te maken met prachtig kaiserwetter. Een sterk hogedrukgebied ligt deze ochtend ter hoogte van Ierland, maar trekt de komende 24 uur richting centraal Europa. De komende dagen kunnen we ons dus gaan verheugen op een serie prachtige dagen met kaiserwetter en veel zon.


Maar deze ochtend ligt het hogedrukgebied nog net iets te ver van Oostenrijk. Het is bewolkt en verspreid valt er een beetje lichte sneeuw. Opnieuw geen grote hoeveelheden. Alleen aan de zuidkant kunnen een aantal serieuzere centimeters vallen. De sneeuwgrens ligt tussen de 400 meter in Vorarlberg en 1000 meter in Karinthië. Vanmiddag wordt het droger, met slechts verspreid nog een winters getint buitje. Het is fris bij een vorstgrens rond de 900 meter. Op de bergen staat een matige tot vrij krachtige noordwestenwind. Samen met een middagtemperatuur van -5 op 1500 meter ligt de gevoelstemperatuur soms onder de -10.


Komende avond trekken opklaringen Oostenrijk binnen, gevolgd door een heldere nacht. Het koelt dan flink af. Met maar weinig wind komt het tot matige of zelfs strenge vorst. In dalen met een sneeuwlaag is zelfs -15 tot -20 mogelijk. Goed voor de productie van kunstsneeuw. In het Flachland en enkele diepere dalen ontstaat mist.


Vanaf morgen komen we dus volledig onder invloed van dat hogedrukgebied te liggen. Met maar weinig wind en veel ruimte voor de zon is het perfect wintersportweer. Wel ligt er een inversie over Oostenrijk met tussen de 1000 en 2000 meter middagtemperaturen dik boven nul. Hierboven en onder kan het dag en nacht blijven vriezen. Vooral in de InnerAlpine kan een sterke vorstinversie ontstaan. In het flachland bestaat juist een risico op hardnekkige mist en lage bewolking.


Pas vrijdag verliest het hogedrukgebied grip op het weer in Oostenrijk. Het hoog splitst en trekt zich enerzijds terug richting de Azoren en anderzijds richting zuidelijk Rusland. Hierdoor ontstaat ruimte voor een serie lagedrukgebieden boven Scandinavië. Invloed hiervan merken we komend weekend. Het wordt wisselvalliger. Of de koude polaire lucht ook Oostenrijk kan bereiken is nog wel eventjes de vraag.


Positief gestemd was de laatste berekening van het Europees model. Een diepe, koude, trog vanaf Scandinavië zakt af tot aan noord Spanje. Daarachter een mooie opbouw van een nordstau met na het weekend kans op serieuzere sneeuwval. Minder gunstig is het Amerikaans model. Die laat min of meer een touch-and-go zien gevolgd door hogedrukherstel.

Kortom spannende ontwikkelingen met de kerstvakantie die dichterbij komt.

Jeroen Elferink

Ons weerstation in Brixen im Thale (800m) live!

Summit Travel Banner2019-1000x600-2

ChaletsPlus Banner Groot

Zoek en boek arrangementen

Zoek & boek jouw bestemming

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Heb jij je al geabonneerd op onze Nieuwsbrief?

Op de hoogte blijven van het nieuws uit Oostenrijk. Abonneer je gratis op onze Nieuwsbrief en je bent als eerste op de hoogte.

* verplicht