Dagje Hallstatt, zeker een bezoek waard!

Hallstatt

Dagje Hallstatt, zeker een bezoek waard!

Elke keer weer las ik over dit kleine dorpje, vast geplakt tussen de rand van een meer en de steile bergen. Beschermt als UNESCO Wereld Erfgoed, geniet Hallstatt inmiddels veel naamsbekendheid. Zowel binnen als buiten Oostenrijk. Afgelopen maand was het dan eindelijk zo ver, en hebben wij een dagje Hallstatt ingepland. Niet alleen bezochten we het schilderachtige stadje, ook maakten we een prachtige herfstwandeling in het achtergelegen dal!

Hallstatt

Hallstatt is een marktgemeente in het Oostenrijkse Salzkammergut. Een prachtig gebied waar veel natuurschoon en schilderachtige dorpjes te vinden zijn. De in alpinenstijl gebouwde huizen en steegjes in Hallstatt dateren uit de 16e eeuw. Het stadje is mede bekent geworden dankzij de zoutmijnen welke erbij horen, inclusief een ondergronds zoutmeer.

Het dorpje ligt niet zo hoog, met 511 meter is het er vaak lang nog aangenaam qua temperatuur. Dit betekent dat het toeristenseizoen tot ver in oktober door kan lopen. Zeker nu we een ´gouden herfst´ in Oostenrijk hebben, is ook Hallstatt nog steeds druk bezocht. Highlights welke door de meeste bezoekers genoemd worden, zijn natuurlijk het stadje zelf, een rondvaart over de Hallstatter See, en het bezoeken van de zoutmijnen.

Hallstatt

Echerntal

Wij begonnen ons dagje Hallstatt echter met een prachtige herfstwandeling in het achtergelegen Echerntal. Het dal is eenvoudig toegankelijk vanaf de P1 en P2 parkeerplaatsen van Hallstatt, en er zijn op verschillende plekken borden met informatie over de mogelijke wandelroutes in het dal. Het Echerntal zelf word omsloten door hoge steile bergwanden en is erg waterrijk.

Hoe verder je het Echerntal in loopt, hoe mooier het wordt. Met uitzicht op Hallstatt, kan je genieten van stromen en riviertjes, welke door de Hallstatter gletsjer gevoed worden. Daarnaast zijn er ook natuurlijke bijzonderheden te vinden in het Echerntal. Zo loopt de langere wandelrondgang langs de Gletschertöpfen. Een prachtige holle rotsformatie welke door de voormalige gletsjer uitgesleten is. Ook is de waterval Waldbachstub een prachtig schouwspel om te bekijken.

Centrum

Na de mooie wandeling was het dan tijd om ook Hallstatt zelf te bezoeken. Eigenlijk is het leukste om rond te dwalen door de nauwe steegjes en de mooie huizen te bewonderen. Het centrum bestaat voornamelijk uit een voetgangerszone, welke aan de oever van het meer loopt. Hier kan je heerlijk lopen, het uitzicht op de Hallstatter See genieten, en op zoek gaan naar iets lekkers te eten.

Want het centrum is ook waar de meeste eettentjes gevestigd zijn. Er is voor elk wat wils, maar veel van de tentjes in het centrum zijn wel erg gericht op de massa-toeristen. Wij gingen voor vers belegde broodjes van bakkerij Maislinger, welke direct aan de ingang van het centrum zit. Maar je kan ook kiezen voor een plekje op het terras, waar je van pasta of pizza genieten kan met uitzicht. Of, voor de zoetekauwen onder ons, trakteer je zelf op een vers gebakken ´Schaumrolle´van dit bekende straat-tentje!

Druk

Het enige wat ons wel een beetje tegenviel, was hoe druk het was. We gingen in de laatste week van oktober naar Hallstatt, en hadden eigenlijk de hoop dat het al wat minder druk zou zijn. Maar niets was minder waar. Meerdere reisbussen brachten voornamelijk Aziatische gasten naar Hallstatt, wat voor een druk straatbeeld zorgde.

Echter als je van natuur en een beetje lopen houdt, dan ontloop je met de wandeling in het Echerntal het drukke centrum. Daar is het absoluut niet druk, daar de meeste dagbezoekers voornamelijk in en rond het centrum van Hallstatt zelf blijven. En om daarna dan toch even een druk momentje in het centrum mee te nemen, is goed te doen. Al met al, is Hallstatt een leuk stadje wat de moeite waard is om een keer te bezoeken!

Liebe Grüße,

Gabi

En wie ben ik? Gabriëla is de naam! Of Gabi zoals de Oostenrijkers zeggen. Enkele jaren geleden heb ik Nederland verruilt voor Kaprun. Met de Kitzsteinhorn in mijn achtertuin, geniet ik elk seizoen van wat de bergen mij te bieden hebben. Tussen mijn werk als sneeuwsportleraar en bergwandelgids door, houdt ik jullie op de hoogte van nieuwtjes omtrend winter- en bergsport, activiteiten in de Kitzbüheler Alpen en bezienswaardigheden in het mooie Pinzgau!

Liebe Grüße uit Kaprun!

Gabi

Gabi Andrei

Logo Holiday Hikes

Oostenrijkse Winkel grote banner

Wil je nu echt niets missen van de berichtgeving van FANtastisch Oostenrijk?

Iedere dag als eerste geïnformeerd worden over het weer, video’s, updates en alles wat het leuk maakt in de Oostenrijkse Alpen, abonneer je dan op onze FANtastische Push berichten. Je kunt je abonneren via jouw mobiel, laptop, tablet of pc (en het is natuurlijk volkomen gratis) Linksonder in het scherm zie je een rood bolletje oplichten. Druk op deze knop en je krijgt dagelijks een signaal dat er een nieuw bericht klaar staat. Helaas is het wel zo dat de Apple apparatuur niet aan deze berichtendienst mee wil werken.

Skihut Alles voor de Wintersport Banner Groot

Zoek en boek jou wintersport

Dit vind je ook FANtastisch...