Dagje uit in Salzburg, doen!

Dagje uit in Salzburg, doen!

Salzburgerland kennen we van het wintersporten en het wandelen in de bergen, maar ook de stad Salzburg zelf heeft heel wat te bieden. Ben je op zoek naar een stad met atmosfeer? Met een rijke historie? Met leuke eetplekjes en veel bezienswaardigheden? Dan ben je in Salzburg op de juiste plaats!

Koffie van toen

Oostenrijk heeft van de Turken een rijke koffiehistorie cadeau gekregen. En dit is in Salzburg goed te merken. Veel zeer oude koffiehuizen met veel traditie omzomen het grote, centrale plein, Residenzplatz, in het midden van de stad. Elk schenken ze naast bekende koffievariaties, zoals een gewone ´Verlängerte´ (lange espresso met extra water, dus gelijk aan onze koffie), espresso of thee, ook apartere variaties. Denk bijvoorbeeld eens aan de ´Wiener Melange´, welke zoals de naam het al aangeeft, zijn oorsprong in Wenen heeft. Of een huiseigen koffievariatie, want vele koffiehuizen hebben hun eigen signatureblend van koffiebonen.

Het oudste koffiehuis van Salzburg is Tomaselli. En als je daar naar binnen stapt, dan loop je ook letterlijk een andere eeuw binnen. Een kelner in vol jacquet groet je met gepaste rust en loodst je naar een vrij tafeltje. Kranten aan lange houten houders staan vrij beschikbaar in de hoek, en een dame in zwart/witte kamermeisjeskleding, loopt langs met grote dienbladen vol met taarten en koeken. Dit koffiehuis was al de vaste plek van Mozart zelf, die hier dagelijks zijn warme amandelmelk kwam drinken. Nu drink je er graag een ´Melange Tomaselli´, de eigen mix van koffiebonen, gecombineerd met een flinke dot slagroom. En natuurlijk een stuk Sachertorte!

Het geboortehuis van Mozart

Geboren en getogen in Salzburg, heeft de componist Mozart zijn stempel op de stad gedrukt. Het geboortehuis van Mozart kan je nog altijd bezoeken en door de tentoonstelling in de woning leer je alles over het bewogen leven van deze hoog getalenteerde jongen. Daarnaast zijn er overal in de stad dingen die aan Mozart herinneren. Zo kan je een Mozart-tour lopen, waardoor je nog meer leert over zijn leven, maar je kan natuurlijk ook gewoon een zakje heerlijke, originele Mozart-kogels kopen om van te genieten.

Wandelen door Mirabellgarten

Mirabell garten en kasteel

Mirabellgarten

Stiekem zijn we allemaal een beetje fan van ´The Sound of Music´, en dan is het een must om Mirabellgarten te bezoeken. In deze prachtige tuin zijn delen van de film opgenomen. Je kan er vrij doorheen wandelen en genieten van de prachtige bloemen en fonteinen. Vergeet ook niet een bezoekje te brengen aan de ´kaboutertuin´, een deel van de Mirabellgarten waar 16 kabouters uit marmer wonen. En natuurlijk is ook het kasteel Mirabell een geliefde attractie als je een dagje in Salzburg vertoeft.

Winkelen in de Getreidegasse

De Getreidegasse is de oudste winkelstraat van Salzburg, en word ook wel ´de straat van de 1000 borden´ genoemd. Dit komt doordat elke winkel nog een orgineel, handgeschilderd, uithangbord heeft. Vroeger dienden de uithangborden om iedereen te informeren over welke waren in de desbetreffende winkel te koop waren, tegenwoordig heef het vooral een decoratieve functie. En waar vroeger levensmiddelen, stoffen en kleinwaren het meest over de toonbanken gingen, is de Getreidegasse tegenwoordig een ´high-end´ shopping gebied waar merken als Prada, Björn Börg, Tommy Hilfinger en Gucci hun vestigingen hebben.

Last but not least, Salzburger Nockerl

Salzburg mag je eigenlijk niet verlaten als je niet Salzburger Nockerl gegeten hebt. Deze zoete traktatie komt van het Oostenrijkse hof en de bergen van eiwitschuim staan voor de bergen welke de stad Salzburg omringen. Met een laagje marmelade op de bodem is het de perfecte snack voor zoetekauwen. Je eet deze natuurlijk bij Café Mozart op de Getreidegasse. Let wel op, het word altijd vers bereid en gebakken, dus reserveer genoeg tijd voor jouw zoete, culinaire ervaring!

En wie ben ik? Gabriëla is de naam! Of Gabi zoals de Oostenrijkers zeggen. Enkele jaren geleden heb ik Nederland verruilt voor Kaprun. Met de Kitzsteinhorn in mijn achtertuin, geniet ik elk seizoen van wat de bergen mij te bieden hebben. Tussen mijn werk als sneeuwsportleraar en bergwandelgids door, houdt ik jullie op de hoogte van nieuwtjes omtrend winter- en bergsport, activiteiten in de Kitzbüheler Alpen en bezienswaardigheden in het mooie Pinzgau!

Liebe Grüße uit Kaprun!

Gabi

Gabi Andrei

Oostenrijkse Winkel grote banner

Cityhouse Flipside Groot Banner

Zoek en boek je wintersport

Dit vind je ook FANtastisch...