De 10 regels op de Alpenweide

Koeien

De 10 regels op de Alpenweide

De 10 regels, hoe gaan we om met de koeien in de Alpen? In deze 10 regels met een begeleidende film wordt het eenvoudig uitgelegd.

Na een dodelijke aanval in het jaar 2017 met de koeien op een weiland op de berg in Erl begin Juni 2017 heeft de Kamer van Landbouw een nieuwe voorlichtingscampagne aangekondigd.

Deze film “uiteraard in het Duits” is nu te bekijken. Wij van FANtastisch Oostenrijk nemen graag de moeite om het in het Nederlands voor jullie uit te werken.

Deze video is bedoeld om de belangrijkste gedragsregels duidelijk aan te geven om kritieke situaties te voorkomen.

Innsbruck:

De start van het Tiroler wandelseizoen in 2017 was geen goed begin. Hij werd overschaduwd door een tragisch incident: Bij aanvallen door een kudde koeien op 7 juni 2017 in de Kranzhornalm in de gemeente Erl raakte een 70-jarige inwoner zo zwaar gewond dat ze stierf op de plaats van het ongeval.

Haar metgezel was ongedeerd. Een van de honden werd bij de aanval van de koe eveneens gedood.

Door het ongeval kwam opnieuw de discussie naar voren over het juiste gedrag van wandelaars op de Almen en een goede samenwerking tussen de landbouw, het toerisme en de recreatiezoekers in de bergen.

Na een discussie die al in 2014 gevoerd is na een dodelijke koe aanval in het Stubaital is de kamer van Landbouw, Alpenvereniging, kabelbaanbedrijven en de Tiroler reclame een informatiecampagne gestart met borden en informatiefolders over de goede omgang met het Alpenvee.

Na de koe aanval in juni heeft de minister van Landbouw Josef Hechenberger verzocht een nieuwe campagne te lanceren. De kern van deze nieuwe campagne is een drie en een halve minuut verklarende film die de belangrijkste gedragsregels illustreert voor wandelaars in een stripvorm.

“Na het tragische dodelijk ongeval aan het begin van dit Almseizoen was het voor ons duidelijk dat er meer bewustzijn nodig is ten aanzien van het juiste gedrag op de bergweiden”, zei Hechenberger. “Deze film is zeer eenvoudig opgesteld zodat een breed scala van mogelijke scenario’s en situaties geschetst worden en daarbij de mogelijke oplossingen geboden worden” aldus de Minister van Landbouw.

Koeien

De regels makkelijk verklaard:

Regel 1: De weg niet verlaten en niet over de omheining klimmen.

Regel 2: Ga snel door de hekken en zorg dat ze ook weer afgesloten zijn zodra je erdoor bent.

Regel 3: Blijf op het wandelpad en ga niet dichter dan nodig naar de koeien.

Regel 4: Koeien op de wandelweg op ruime afstand passeren en geen onverwachte bewegingen maken.

Regel 5: Wees voorzichtig bij Koeien met kalveren. Nooit de kalveren aaien.

Regel 6: Honden aan de lijn en rustig blijven.

Regel 7: Als een koe op een hond afstormt de lijn losmaken. De hond is sneller dan de koe om weg te komen.

Regel 8: Ren niet weg van een koe. Loop langzaam achteruit en keer hem niet de rug toe.

Regel 9: Maak je groot bij een aanval en strek je armen.

Regel 10: Volg deze regels bij het wandelen.

De clip is gezamenlijk ontworpen door het ministerie van Landbouw van Tirol, Het reclame bureau Tirol, de Alpenvereniging, de Kamer van Koophandel en het Landelijk dierenorgaan en zal een volgende stap zijn om het voor elkaar te krijgen dat iedereen de juiste richtlijnen volgt om de omgang met vee bij wandelaars, recreatieve liefhebbers en recreatie zoekers te verhogen.

De film kan worden gezocht onder de titel: “Eine Alm ist kein Streichelzoo” (Een Alm is geen kinderboerderij) op internet of op YouTube of op de website van het Ministerie van Landbouw Tirol. www.tirol.lko.at Hier vindt men ook een informatie folder. De film kan op diverse informatieborden afgespeeld worden in de Toeristische gebieden of bij de Bergbanen aldus het Ministerie van Landbouw.

Hoe belangrijk deze voorlichting is blijkt wederom uit twee incidenten met koeien in Karinthië en Stiermarken (juli 2017). In Hermagor viel een kudde van ongeveer 50 dieren meerdere wandelaars aan en hebben drie personen verwond. Op de Turracherhöhe raakte een Duitse toerist bij een aanval door een koe ernstig gewond.

Bij beide voorvallen waren er honden bij aanwezig. In 2018 hebben we overigens weinig tot niets vernomen mbt ongevallen met koeien. We gaan er vanuit dat iedereen nu wel goed is gewaarschuwd…

Bron: Tiroler Tageszeitung

Oostenrijkse Winkel grote banner

Wil je nu echt niets missen van de berichtgeving van FANtastisch Oostenrijk?
Abonneer je op onze FANtastische Push berichten. Je kunt je abonneren via jouw mobiel, laptop, tablet of pc (en het is natuurlijk volkomen gratis) Rechtsonder in het scherm zie je een rood bolletje oplichten. Druk op deze knop en je krijgt dagelijks een signaal dat er een nieuw bericht klaar staat. Heb je je reeds aangemeld, druk dan niet op de knop anders wordt je weer afgemeld… Helaas is het wel zo dat Apple apparatuur niet aan deze berichten dienst mee wil werken.

Vrienden van FANtastisch Oostenrijk

Sinds kort hebben we ook een groep geopend op facebook Vrienden van FANtastisch Oostenrijk zodat jullie hier de mooiste en leukste vakantiefoto’s en video’s met elkaar kunnen delen. Elk jaargetijde kun je en mag je laten zien. Vertel er ook iets bij en waar de foto’s en of video is genomen.
Zo genieten we allemaal mee, ook als we er even niet zijn.

Nodig ook vooral je vrienden uit die iets kunnen bijdragen aan deze groep! De Groeten en veel plezier in deze groep!

Van den Berg Sport wandelschoen op maat

Van den Berg Sport skischoen op maat

Zoek en boek jou wintersport

Dit vind je ook FANtastisch...