De 8 meest voorkomende pijnklachten tijdens het skiën

De 8 meest voorkomende pijnklachten tijdens het skiën. Skischoen op Maat wil ons graag meenemen in de meeste pijnklachten die voorkomen kan worden. 

Misschien is de skischoen wel het belangrijkste attribuut tijdens de skivakantie. Een skischoen verdeelt de druk en zorgt ervoor dat de bewegingen die het lichaam maakt, overgedragen worden op de ski’s. Hierom is het belangrijk dat deze stevig om de voet heen zitten, want zonder compacte skischoen heb je beduidend minder controle op de piste. Maar naast dat de schoen stevig moet zitten, moet deze ook comfortabel zijn. Steeds vaker horen we van klanten dat zij pijn in de voeten ervaren, wat het skiplezier ontzettend verminderd. Klinkt dit bekend? Hieronder een overzicht van de meest voorkomende klachten in skischoenen en hoe wij dit, bij skischoenopmaat.nl voor u kunnen oplossen.

Te smalle schoen

Wanneer de schoen te smal is en de voet te breed, ontstaat er in de voorvoet veel compressie. Dit zorgt ervoor dat de voetbotten kantelen en tegen elkaar drukken. Hierdoor kan een zenuwbeknelling ontstaan, waarbij, naast compressie pijn, tintelende tenen een voorbeeld zijn van de voornaamste klachten. Om dit te voorkomen dienen we helemaal naar het begin van het aankoopproces te gaan. Elk merk skischoen en elk model heeft zijn eigen pasvorm. Na een professionele analyse door onze bootfitters wordt er op basis van uw voettype een aantal schoenen gematcht, welke vervolgens intensief worden bekeken op pasvorm. Mocht het probleem nog steeds niet verholpen zijn, kunnen onze specialisten de schoen altijd breder maken.

Te veel druk op de wreef

Ieder mens heeft een voetboog, of deze nu laag, middel of hoog is. Wanneer er te veel druk op de wreef ontstaat, drukt de skischoen de voetboog plat. Dit resulteert in een circulatieprobleem, waarbij kleine bloedvaten steeds kort dicht worden gedrukt. Koude voeten is een goed voorbeeld van een circulatieprobleem. Doordat de voetboog plat wordt gedrukt kan uitstalingspijn optreden in de voorvoet, waarbij de tenen doof worden en het voelt alsof je minder controle hebt. Nadat we bij Van den Berg Sport hebben geconstateerd dat er te weinig ruimte is bij de wreef kunnen we verschillende oplossingen bieden om de druk te verminderen, want de doelstelling moet zijn dat je comfortabel en pijnloos kunt skiën.

De schaal van de schoen is in de middenvoet te smal

Als de schaal van de schoen plaatselijk bij de middenvoet te smal is, kan dit flinke pijn veroorzaken. Vaak straalt deze pijn uit tot de kleine tenen. Ook hier hebben we een oplossing voor en kunnen in onze werkplaats de schoen perfect op maat krijgen.

De voet staat naar binnen

Het kan voorkomen dat de enkel naar binnen gedraaid staat. Dit noemen we een ‘valgus stand’ en wordt in het meetproces snel opgemerkt door onze podoloog, dan wel door onze bootfitters die zijn opgeleid door de podoloog. Een ‘valgus stand’ komt vaak voor bij mensen met een lage voetboog, ook wel een platvoet. Tijdens het skiën geef je druk door in de knieën te gaan. Wanneer je dit doet, draait de enkel nog meer naar binnen. Aan de binnenkant van de enkel zit weinig vet. We spreken hier in jargon over een minimale vetposter. Wanneer de enkel naar binnen draait, komt de knobbel van de enkel tegen de zijkant van de skischoen aan, wat direct tot klachten kan leiden. Om dit op te lossen maken we, in ons skiboot lab, meer ruimte op de positie van de enkel. Daarnaast zouden we de binnenschoen kunnen voorzien van zacht dempend materiaal op het drukpunt.

Smalle voeten en een te brede schoen

Het tegenovergestelde van een te smalle schoen is natuurlijk een te brede schoen voor de voet. Helaas zien we dit nog altijd bijna dagelijks bij ons in de winkel. De voet krijgt geen grip in de schoen en botst bij elke bocht tegen de zijkanten van de schaal. Om grip te krijgen, gaan de tenen een klauwbeweging maken, waardoor de hele voet pijn gaat doen. Klanten kunnen zelfs blauwe tenen krijgen met een te brede schoen, omdat enerzijds bij een klauwbeweging de stand van de tenen breder wordt en anderzijds de nagels schrapen tegen de zool van de schoen. Ook hier gaat onze specialist op zoek naar de beste skischoen voor jouw voettype en maken deze vervolgens perfect op maat.

Dikke kuiten

Stevige kuiten kunnen een hoop narigheid veroorzaken. Stevige kuiten, wij noemen het bij ons in Driebergen liever sportieve kuiten. Vaak is de kern van het probleem dat de schacht van de schoen te krap zit om te kuit, waardoor dit compressiepijn oplevert. Naast deze pijn wordt de bloedsomloop naar de voet verminderd wat overige nare gevolgen kan hebben. Gelukkig hebben wij bij skischoenopmaat skischoenen die gemaakt zijn voor de sportieve kuit. Afhankelijk van de hoogte van de wreef verhogen we, in de buitenschaal, de hiel, waardoor je iets hoger in de schoen komt te staan en de pasvorm perfect is. Veel sportieve kuiten houden vocht vast en kunnen daardoor nog pijnlijker zijn, hier raden we altijd aan om speciale ski compressiekousen te dragen om de circulatie te verbeteren en de druk te verminderen.

Bobbels en Knobbels

Jaarlijks zien wij duizenden voeten. Wat wij ook vaak tegenkomen zijn knobbels en bobbels op bijvoorbeeld de hiel of de voorvoet. Dit noemen we in vaktermen een exestose of een halux. Deze knobbels kunnen enorm drukken wanneer er te weinig ruimte zit. De makkelijkste optie zou zijn om een bredere schoen te verkopen, maar zoals we hierboven hebben kunnen lezen levert dat weer andere problemen op. In plaats daarvan meten we een skischoen op maat aan en maken vervolgens bij de knobbels extra ruimte in de binnenschoen of buitenschaal.

Scheenbeenproblemen

Scheenbeenproblemen komen veel voor bij de dunnere onderbenen en lagere voetbogen. Als de schoen op de wreef of net boven de enkel te veel ruimte heeft, zal er hoger op het onderbeen contact komen tussen het scheenbeen en de buitenschoen. Na verloop van tijd gaat dit schuren, totdat er uiteindelijk wondjes zichtbaar zijn en het skiplezier te niet is gedaan. Bij zulke problemen vullen we de ruimtes op zodat het scheenbeen gefixeerd is in de skischoen, zodat jij pijnvrij kan skiën.

Misschien komt een van deze klachten je bekend voor of heb je een klacht tijdens het skiën die hier niet boven benoemd staat. Neem dan snel contact met ons op en wij helpen jou aan een perfecte skischoen op maat. Door onze specialistische kennis en professioneel team onder leiding van onze podoloog is elk probleem op te lossen. Wil jij weer helemaal genieten van de verdiende wintersport, klik op de link en maak jouw afspraak, dan zien we je snel in Driebergen.

Van Den Berg Sport – Skischoenopmaat.nl

De gegevens van Van den Berg Sport:

Van den Berg Sport in Driebergen
Traaij 44 A
3971 GP Driebergen-Rijsenburg (Route)
Telefoon: 0343- 513 773
E-Mail: info@vandenbergsport.nl

website: Skischoen op Maat

Nordica achterinstap skischoenPitztaler Gletsjer Wildspitze topfoto

Van den Berg Sport skischoen op maat

Dit vind je ook FANtastisch...

×