De bergen in #6 – Nog meer tips bij het inpakken

Staande ingepakte rugzak

 

Zoals jullie waarschijnlijk al weten, werk ik in de zomer als bergwandelgids met mijn bedrijf Holiday Hikes. Tijdens de voorbereiding en de touren zelf, deel ik veel informatie, leuke weetjes en nuttige tips met mijn gasten en mede-berggeiten. In deze serie neem ik jullie mee op pad de bergen in en deel deze leuke, en vaak handige, informatie met jullie. In de laatste blog legde ik uit hoe jij je rugzak het beste in kan pakken. Maar er is meer… Hierbij insider tips om nog ontspannender op pad te gaan!

Goed van start, en dan…

Je hebt de vorige blog aandachtig door gelezen. Inmiddels weet je precies waar de zware dingen moeten, waar je EHBO-set zit, en dat het niet handig is om je regenkleding ver weg onderin je rugzak te verstoppen. Kortom, je bent goed van start gegaan. Maar, we zijn er nog niet helemaal!

Om nog ontspannender en zekerder op pad te gaan, vind je in deze blog aanvullende tips om je rugzak nog slimmer en efficiënter in te pakken. Hierdoor heb je nog minder stress, omdat jij altijd precies weet waar bepaalde attributen zijn weg gestopt. En ook in geval van nood weet jij snel alles te vinden. Voor optimaal bergavontuur genot.

Je rugzak afstellen

Ontspannen bergwandelen begint bij het goed afstellen van jouw rugzak. Hier heb ik al wat over verteld, maar omdat het zo belangrijk is, besteed ik er graag nog wat extra aandacht aan. Het doel is dat jouw rugzak niet aan je schouders ´hangt´, maar op je heupen ´rust´. Daarmee is dus het meeste gewicht op je heupbotten, die hier veel makkelijker mee om kunnen gaan.

Om je rugzak goed in te stellen pak je hem eerst in, zodat je kan voelen wat er met het gewicht gebeurd. Trek de compressiebanden van je rugzak goed aan, zodat alles gefixeerd zit. Doe nu je rugzak aan en maak eerst de heupband dicht. Houdt de schouderbanden nog geheel los, je rugzak zou nu al netjes op je heupen moeten blijven ´staan´. Als laatste trek je nu de schouderbanden aan, maar doe dit niet te strak. Bij het klimmen is het fijn om je gewicht van de rugzak zo dicht mogelijk tegen je rug te hebben, bij afdalen mag het wat losser. Echter is dit alles erg persoonlijk, dus kies de instelling die voor jou het fijnste voelt.

Zo licht als een veertje

Een veertje weegt weinig en fladdert zo door de lucht. Dus eigenlijk is het geen verrassing dat het jagen op grammen een sterke voorkeur heeft bij de keuze van uitrusting voor een wandeltocht. Immers hoe minder gewicht, hoe minder gesjouw. Vuistregel is dat je, afhankelijk van jouw conditie, 20% tot 25% van je lichaamsgewicht mee kan dragen. Echter als liefste stellen we daar een bovengrens van 15 kg bij, voor meerdaagse trektochten. Anders gaat het gewicht op den duur echt irriteren.

Het besparen op gewicht is dan ook belangrijk. Neem van alles voldoende mee, maar niet teveel. Onnodige dingen thuislaten, en dingen die je kan delen met je bergpartner in spe, niet dubbel meenemen. Denk daarbij aan tandpasta, shampoo, douchegel, enz. Immers elke gram minder, hoef jij niet de berg op te sjouwen.

Rollen en compartimenteren

Kleding neemt het minste ruimte in beslag als het opgerold is. Of kijk eens op YouTube voor een lesje ´Japanse kleding-op-vouwkunst´, erg handig om kleding efficient in te pakken. Kleding welke je overdag gebruikt (bv. regenjas) houdt je apart, de rest gaat onderin de rugzak.

Het compartimenteren van je spullen is ook een goede strategie. De aanschaf van waterdichte zakken, welke je ook kan comprimeren door de lucht eruit te drukken, biedt vele voordelen. Niet alleen is alles beschermd tegen regenwater, ook is alles nog kleiner in te pakken en overzichtelijk te sorteren. Verschillende merken maken deze zakken. Bij ondoorzichtige varianten is het handig met verschillende kleuren te werken, zodat je weet wat waar in zit. Zelf heb ik deze semi-transparante van Decathlon, welke werkelijk perfect werkt.

Laat het niet bungelen

Hangende schoenen, bungelende zakjes, een fles die heen en weer zwiert, dingen aan je rugzak hangen word vaak als onschuldig gezien. Toch is het advies om dit niet te doen. Dingen die aan een rugzak hangen, worden regelmatig verloren. Ook heb je de kans dat je blijft hangen of vast komt te zitten. In het bos niet zo erg, maar op een gezekerde passage zeker geen aanrader.

Ook is een rugzak ontworpen om een compact geheel te vormen. Niet alleen vanwege veiligheid, ook voor optimaal draagcomfort. Heb jij een paar schoenen aan de linkerkant van je rugzak hangen, dan wordt jouw torso ook naar links getrokken. Je loopt uit balans, raakt sneller vermoeid en er is een grotere kans op een misstap en daarmee een ongeval. Niet doen dus. Iets lichts aan je rugzak, zoals een handdoekje wat moet drogen of een regenhoes, kan geen kwaad, maar verander niet in een ´wandelende kerstboom´

Dit is voorlopig de laatste blog in de wandelreeks, want we gaan over naar de winter. Houdt de website dus in de gaten voor nieuwe blogs met een winters thema!

Liebe Grüße,

Gabi

En wie ben ik? Gabriëla is de naam! Of Gabi zoals de Oostenrijkers zeggen. Enkele jaren geleden heb ik Nederland verruilt voor Kaprun. Met de Kitzsteinhorn in mijn achtertuin, geniet ik elk seizoen van wat de bergen mij te bieden hebben. Tussen mijn werk als sneeuwsportleraar en bergwandelgids door, houdt ik jullie op de hoogte van nieuwtjes omtrend winter- en bergsport, activiteiten in de Kitzbüheler Alpen en bezienswaardigheden in het mooie Pinzgau!

Liebe Grüße uit Kaprun!

Gabi

Gabi Andrei

Logo Holiday Hikes

Zoek en boek je wintersport

Dit vind je ook FANtastisch...

×