De bergen in #2 – Veiligheid in de bergen
Zoals jullie waarschijnlijk al weten, werk ik in de zomer als bergwandelgids met mijn bedrijf Holiday Hikes. Tijdens de voorbereiding en de touren zelf, deel ik veel informatie, leuke weetjes en nuttige tips met mijn gasten en mede-berggeiten. In deze nieuwe serie neem ik jullie mee op pad de bergen in en deel deze leuke, en vaak handige informatie, met jullie! In deze tweede blog een wat serieuzer onderwerp: veiligheid in de bergen!
Veiligheid voorop
De Alpen zijn net een grote speeltuin! In deze vlog vanuit Kaprun zag je dat ik onderweg was op een route welke officieel nog niet helemaal open was. Normaal gesproken is dit een absolute NO-GO, tenzij je de route en de lokale situatie super kent. We moeten ons realiseren dat er altijd een gewis risico hangt aan het vertoeven in de bergen. De natuur is ruwer, ruiger en er is minder ruimte voor de mens in het geheel. Eigenlijk zijn wij ´slechts´ een bezoeker in deze wereld waar voornamelijk dieren en planten wonen welke zich sterk hebben aangepast aan deze omgeving.
Natuurlijk lijkt bergwandelen en hiken natuurlijk relatief onschuldig als je het vergelijkt met activiteiten als bergklimmen, ijsklimmen, raften, canyoningen, en ga zo maar door. Maar het is een feit dat jaarlijk meer dan 3000 mensen verongelukken in Oostenrijk alleen, terwijl ze aan het bergwandelen zijn. Dit heeft deels te maken met de grotere aantallen mensen die wandelen, tegenover kleinere aantallen die klimmen of raften. Maar het komt voor een groot deel ook doordat bergwandelen erg laagdrempelig is. Hierdoor gaan regelmatig mensen onvoorbereid op pad en komen ze in de problemen. Immers, een bergwandeling is toch even wat anders dan een rondje door de bossen en vennen in Nederland.
Mijn 9 tips om veilig op pad te gaan
Net als met zoveel dingen, is ook dit een gevalletje van ´een goede voorbereiding is het halve werk´. Ook ik bereid me nog voor elke tour voor, ook als ik hem al eens gelopen heb. Dit vergroot simpelweg de veiligheid enorm. En je bent ook een stuk relaxter onderweg. Hier mijn 9 tips voor een goede voorbereiding en een veilige tour.
-
Ken je route
Voordat je op pad gaat, bekijk dan goed waar je heen wilt en via welke route. Dit klinkt logisch, maar nog regelmatig kom ik mensen tegen onderweg die niet een goed plan hebben. Lees informatie over de streek waar je gaat bergwandelen en koop een kaart met alle wandelroutes in de omgeving. Bepaal waar je heen wilt, via welke route en hoe lang dit in beslag gaat nemen. En bedenk natuurlijk een plan B voor wanneer dingen anders lopen dan verwacht.
-
Weersvoorspelling
De grootste gemene deler in de bergen: omslaand weer! In minder dan 20 minuten kan het van een mooie blauwe hemel omslaan naar regen en onweer. Check daarom ALTIJD uitvoerig het weerbericht. Op de dagen voorafgaand aan een tour, op de ochtend van vertrek, en het liefst tijdens de tour ook nog regelmatig. En als er onweer aan komt, besluit dan de tour aan te passen of uit te stellen. Want bovenop een bergtop staan als levende bliksemafleider is natuurlijk niet zo fijn.
-
Stop is STOP
Respecteer tekens en aanduidingen welke onderweg op je route komen. Staat er dat een route afgesloten is, dan is hij dus ook afgesloten. En voor een rede. Het kan zijn dat het pad instabiel is, of dat er een steenlawine op het punt staat naar beneden te komen. Tenzij je een route zelf erg goed kent en met lokale mensen besproken hebt of je er eventueel langs zou kunnen, is er geen enkele rede om een stop-teken te negeren. Doe dit dus ook niet!
-
Water
Water is van levensbelang. Zeker op warme zomerdagen. Het weegt behoorlijk wat, maar zonder kunnen we echt niet. Zelf heb ik het liefst een ruime liter voor mij alleen bij me. Vaak neem ik dan nog een extra fles voor gasten, vrienden of mijn honden mee. Check op de kaart of er op je route bronnen zijn, of natuurlijk berghutten, waar je flessen weer kan aanvullen. En loopt het toch op een watertekort aan, geef dan alsjeblieft niet je hond het laatste water. Hij kan uit elke plas en beek drinken, wij hebben echt schoon water nodig.
-
GSM
Hoewel vrijwel niemand tegenwoordig nog zonder GSM op pad gaat, is het in de bergen wel een beetje een must. In geval van nood is het vaak het enige middel om de buitenwereld te bereiken. Houdt wel in gedachte dat er niet overal ontvangst is in de bergen. Zorg dat je GSM goed opgeladen is en geregistreerd op het buitenlandse netwerk. En sla vooraf de telefoonnummers van de (lokale) bergredding en het landelijk alarmnummer op. Zodat je bij stress hier niet naar hoeft te zoeken.
-
Achterblijvers
Zelf vind ik dit een hele belangrijke: vertel altijd minimaal 1 persoon die niet mee gaat, waar je/jullie heen gaan. Leg uit welke route je van plan bent om te lopen, hoe lang je inschat dat dit gaat duren, en wat het plan B is. Indien jullie dan niet binnen een acceptabele tijd weer veilig thuis zijn, dan kan deze persoon de bergredding alarmeren en naar jullie laten zoeken. Deze strategie heeft al menig afgestorte bergwandelaar en klimmer het leven gered.
-
EHBO
Ook als je zelf voor een dagje op pad gaat, is het altijd goed om een EHBO set bij je te hebben. Een ongeluk zit immers in een klein hoekje. Dingen als pleisters, desinfecterende spray, verband en een driehoeks-doek zijn super om bij je te hebben. Daar bovenop zijn tape, blarenpleisters, dextrose en magnesium welkome en zinnige aanvullingen.
-
Bespreek een afbreek-strategie
Bepaal met je mede-wandelaars wanneer jullie een tocht afbreken of niet. Dit kan zijn vanwege te weinig conditie, pijn, vermoeidheid, slecht weer, of andere factoren. Door dit vooraf duidelijk af te spreken en zich er allemaal aan te houden, worden discussies, in toch al vaak gestresste situaties, vermeden.
-
Ken jezelf
Misschien wel het aller belangrijkste. Jij bent de enige die goed kan aanvoelen wat wel en niet gaat. Je grenzen opzoeken is acceptabel, maar ver over je grenzen heen gaan is niet aan te raden in de bergen. Er is simpelweg veel minder ruimte voor fouten. En wanneer jij zo moe bent dat je niet meer goed je voet weg kan zetten op een pad naast een stijle afgrond, dan is het ineens allemaal niet meer zo leuk. Probeer op zijn hoogst op 70-80% van je maximale kunnen te lopen. Zodat er altijd nog een reservepotje energie is indien dit nodig is voor noodgevallen.
Vooral genieten
Uiteindelijk is het aller belangrijkste dat we zonder stress kunnen genieten van al het moois wat de bergen te bieden hebben. Door simpele punten als deze standaard door te voeren bij een tour, is er al een heel stuk risicobeperking gedaan, en kun je ontspannen op pad gaan. Volgende keer gaan we het hebben over wat handig om mee te nemen op touren. Want ook het juiste materiaal kan een groot verschil maken op een tocht.
Liebe Gruße,
Gabi
En wie ben ik? Gabriëla is de naam! Of Gabi zoals de Oostenrijkers zeggen. Enkele jaren geleden heb ik Nederland verruilt voor Kaprun. Met de Kitzsteinhorn in mijn achtertuin, geniet ik elk seizoen van wat de bergen mij te bieden hebben. Tussen mijn werk als sneeuwsportleraar en bergwandelgids door, houdt ik jullie op de hoogte van nieuwtjes omtrend winter- en bergsport, activiteiten in de Kitzbüheler Alpen en bezienswaardigheden in het mooie Pinzgau!
Liebe Grüße uit Kaprun!
Gabi