De geschiedenis van het NPC: Een parel in de bergen!

Chaletsplus Nationalpark in Neukirchen am Grossvenediger

De geschiedenis van het NPC: Een parel in de bergen!

 Een idyllisch Oostenrijks dorp, omringd door prachtige bergtoppen in het hart van Neukirchen am Grossvenediger. Dit was precies wat de gemeente voor ogen had toen zij in 2010 Ton Jansen benaderde. Het plan was dat Jansen hoogwaardige accommodaties zou bouwen om deze vervolgens te verhuren, en dit is buitengewoon goed gelukt met het Nationalpark Chaletdorp (NPC)!

Helder Plan
Ton Jansen, oprichter van ChaletsPlus, geldt dus als de drijvende kracht achter het project. Het idee was helder: een authentiek dorp creëren met een levendig centrum en een goede infrastructuur, vergelijkbaar met het nabijgelegen Schöneben. Het plan was dus duidelijk, de uitvoering was echter nog niet zo makkelijk.

Het land waarop het dorp gebouwd is, was oorspronkelijk een boerenland waar geen bouwvergunning op zat. Jansen ging daarom in gesprek met verschillende projectontwikkelaars en sloot uiteindelijk een samenwerkingsovereenkomst met de lokale ondernemer Bruno Berger. Samen gingen Jansen en Berger de uitdaging aan en waren ze ongeveer zeven à acht jaar bezig met onder meer het uitvoeren van onderzoeken naar bodem, milieu, enzovoort, om de grond van ‘boerenland’ naar ‘bouwland’ te transformeren. Het was een proces van zorgvuldige planning en doorzettingsvermogen.

Samenwerking
De samenwerking tussen Jansen en Berger was een belangrijk keerpunt in de ontwikkeling van het dorp. Sinds de betrokkenheid van Berger is de kwaliteit van het dorp aanzienlijk verbeterd. Jansen fungeerde als adviseur sinds de komst van Berger en was nauw betrokken bij het project. Wekelijks vond dan ook een overleg plaats tussen de twee.

Juiste Vergunningen
Na het aangaan van de samenwerking en het verkrijgen van de vereiste vergunningen in 2017, kon de bouw van het Nationalpark Chaletdorp eindelijk van start gaan. Gedurende enkele jaren werden er gestaag meer chalets toegevoegd, elk met een unieke stijl en inrichting. De bouw duurde ongeveer vier jaar. Elk jaar werden er, van boven naar beneden, ongeveer twintig woningen bijgebouwd. De bouw vond plaats in de zomer vanwege de weersomstandigheden in de winter. Het stapsgewijze bouwproces zorgde voor werkgelegenheid gedurende meerdere jaren en maakte de verkoop van de chalets meer haalbaar door jaarlijkse aanbiedingen aan makelaars, in plaats van in één keer meer dan 60 woningen te verkopen.

ChaletsPlus Start van de bouw

Start van de bouw

Duurzaamheid
De chalets zijn gebouwd in twee verschillende stijlen: Alpin Modern en Alpin Rustikal, geïnspireerd op oude boerderijen, almhutten en stallen. Beide stijlen omarmen dus de moderniteit van vandaag en tegelijkertijd de rustieke charme van traditionele Oostenrijkse architectuur. Om deze stijl aan te houden, is er veel gebruik gemaakt van duurzame materialen als gerecycled hout en lokale steensoorten. Deze toewijding aan duurzaamheid gaat hand in hand met het gebruik van de nieuwste technologieën op het gebied van energie-efficiëntie, waardoor gasten kunnen genieten van comfort zonder het milieu te belasten.

ChaletsPlus Voorbeeld chalets

Beheerders
Naast de prachtige chalets biedt het NPC een levendig centrum waar bewoners en bezoekers samenkomen om te genieten van de gastvrijheid en schoonheid van de Oostenrijkse natuur. Om ervoor te zorgen dat de gezelligheid en ontspannen cultuur in het dorp behouden blijft, stelden Ton Jansen en zijn zoon, Pim Jansen, de huidige directeur van ChaletsPlus, in 2017 twee Nederlandse beheerders aan: Hugo van den Bovenkamp en Hillegon Smook. Samen hebben zij het dorp vijf jaar lang succesvol beheerd, totdat zij eind 2022 het stokje overdroegen aan de huidige beheerders: Kilian en Mariëlle van der Hilst.

Omgeving
Zoals eerder vermeld, ligt het NPC in Neukirchen am Grossvenediger, een klein dorp dat zich bevindt in het hart van het natuurgebied Nationalpark Hohe Tauern (vandaar de naam van het park). Hier kunnen bezoekers in het voorjaar of de zomer genieten van activiteiten zoals wandelen, fietsen, klimmen en paragliden. Bovendien bevindt het dorp zich in de buurt van fantastische skigebieden zoals de Wildkogel Arena, Kitzski en de Zillertal Arena. Dus ook in de winter is er genoeg te doen in de omgeving. Gedurende het hele jaar kunnen gasten bovendien genieten van het adembenemende uitzicht op de Grossvenediger vanuit hun chalet. Deze berg, die het hele jaar door met sneeuw bedekt is, behoort tot de top 5 hoogste bergen van Oostenrijk!

ChaletsPlus Uitzicht op Grossvenediger

Uitzicht op Grossvenediger

Dromen
Alles bij elkaar zorgt ervoor dat het Nationalpark Chaletdorp niet zomaar een dorp is, maar een ideaal toevluchtsoord voor iedere vakantieganger. Zo kun je er ontspannen, genieten van de natuur of gewoon even ontsnappen aan de drukte van het dagelijks leven. Het is een plek waar dromen werkelijkheid kunnen worden, en dat is voornamelijk te danken aan meneer Jansen!

ChaletsPlus Ton & Bruno

Zoek en boek je wintersport

Dit vind je ook FANtastisch...

×