De Grossglockner Hochalpenstrasse, een indrukwekkende route

De Grossglockner Hochalpenstrasse (mei 2022)

De Grossglockner Hochalpenstrasse, een indrukwekkende route

De Grossglockner Hochalpenstrasse (Großglockner Hochalpenstraße op z’n Oostenrijks) is één van de mooiste bergpassen ter wereld. Deze panoramische route van maar liefst 48 km lang midden in Oostenrijk voert je o.a. langs de hoogste berg van Oostenrijk, de Grossglockner met 3798 meter. Wij hebben de route meermaals gereden en delen graag wat mooie beelden en informatie over deze prachtige route met jullie die Zell am See met Lienz verbindt.

De Grossglockner Hochalpestrasse t.h.v. Fuscher Törl (juli 2009)

Het heeft maar liefst 5 jaar geduurd om de bergpas voor autoverkeer aan te leggen. In 1930 is men begonnen met de aanleg en op 3 augustus 1935 ging de bergpas open voor verkeer. Toentertijd was de weg al 6 meter breed en ingericht voor zwaar verkeer. Het was dan ook de eerste bergroute voor verkeer van noord naar zuid over de Alpen heen. Maar toen in de jaren 50 en 60 van de vorige eeuw meer en makkelijkere bergpassen tussen noord en zuid opengingen verloor de bergpas haar functie. Eigenlijk kon men de bergpas nu meer gaan zien als excursieweg met mooie vergezichten en informatie over de natuur in de Alpen. Hiermee kwam ook de toeristenstroom opgang.

Grossglockner Hochalpenstrasse nabij Hochtor, het hoogtepunt van de pas (mei 2022)

Door stijgende bezoekersaantallen werd de weg gemoderniseerd en verbreed in de jaren 60. Hiermee is de huidige weg vrijwel overal 8 meter breed geworden. Alleen in de 2 tunnels is de weg nog 6 meter breed zoals vroeger de hele route was.


Het hoogtepunt van de bergpass zelf ligt nabij Hochtor, hier doorkruist je letterlijk de hoofdkam van de Alpen op een hoogte van 2503 meter. Maar er ligt ook nog een andere bergtop op de route waar een doodlopende weg naar toe loopt. Namelijk de Edelweisspitze, dit uitzichtplatform boven op een bergtop ligt op 2571 meter. Hier heeft men een geweldig uitzicht over de route en de 3 km hoge bergtoppen. Zo is ook de Kitzsteinhorn vanaf dit punt goed zichtbaar.

De Grossglockner met de Pasterze gletsjer (mei 2022)

Absoluut hoogtepunt van de route is de Kaiser-Franz-Josefs-Hohe. Men staat hier oog in oog met de hoogste berg van Oostenrijk en tevens de naamgever van de pas. Namelijk de Grossglockner zelf met 3798 meter. Maar hier kijkt men ook uit over de Pasterze, de grootste en langste gletsjer van Oostenrijk. Helaas is deze gletsjers al wel behoorlijk gesmolten en teruggetrokken de laatste decennia. Ongeveer tot en met 2010 kon men met een lift direct op de gletsjers komen. Het lopen over de gletsjer met zijn vele spleten was een unieke ervaring. Sindsdien is de gletsjer zo ver teruggetrokken dat men een behoorlijk stuk over het ruwe alpine terrein moet afleggen om de gletsjer nog te bereiken.

Uitzicht Edelweisspitze (mei 2022)

Kortom een bezoek aan deze unieke weg is meer dan de moeite waard. Een dagticket voor de pas kost deze zomer 38 euro per voertuig, 28 euro voor motoren. Wil je meermaals de route over in korte tijd? Dan kun je een 3 weken ticket kopen voor 54 euro. ONZE TIP: Ga met mooi en helder weer, of vroeg op de ochtend wanneer er meestal nog geen stapelwolken zijn.

Banner van den Berg Wandelschoen op Maat

WERKZE OOSTENRIJK grote banner 900 600

Zoek en boek jou wintersport

Dit vind je ook FANtastisch...