De Heks van Ellmau, Ellmauer Hex

Ellmauer Hex Ellmauer Heks

De Heks van Ellmau, we kregen een mooie verhaal op onze Groepspagina op facebook (Vrienden van FANtastisch Oostenrijk) John bloemen heeft een mooi verhaal geschreven over de heks van Ellmau.

“Toen ik bijna 25 jaar geleden voor het eerst in Ellmau arriveerde was er, in tegenstelling tot dorpen als Westendorf, Kirchberg en zeker Ischgl, geen echter aprés ski cultuur. Onze, grote groep, met een kern van spelers en aanhang van voetbalclub DVO uit Sittard hadden al heel wat jaren een vast ritueel voordat ik in 1996 aansloot.

De aprés ski begon altijd in de, destijds, nog kleine Rubezahl Alm. In het licht van de sneeuwkanonnen werd er steevast tegen 17:00 uur naar beneden geskied, om uiteindelijk in de kelder van de huidige Pizzeria Memory nog wat — te drinken. Voor zover ik weet was er daarnaast ook nog Widauer waar je nog kon aprés skiën.

In 1998 werd aan het eind van het dorp in opdracht van Unterlechner Gastronomie Betriebe, die in Ellmau al het Sporthotel Ellmau en Gasthof Lobewein bezaten, de Ellmauer Alm gebouwd. De Ellmauer Alm vulde een gat en was meteen vanaf de start zeer succesvol. In de middag pauzeerden de skiklasjes er, vanaf 15:30 uur was er een DJ, en in de avonduren speelde er steevast een live orkest en werd er volop gedanst. Wij togen van Memory naar de Ellmauer Alm voor de aprés ski, die toen enige vorm van betekenis kreeg.

Ellmauer Hex Ellmauer Heks

De familie Kirchner verhuurde tegenover de Hartkaiserbahn twee appartementen en een klein cafeetje dat niet erg rendabel was. Hoofdzakelijk dorpelingen kwamen er een biertje dringen en uiteraard de logees. Het uiterlijk en de stem van Sylvia Kirchner, de gastvrouw, gaven de zaak haar naam, Hexenhäusl. Op voorspraak op één van de leden van de groep, die er stamlogee was, togen wij met 40 man naar het kleine café. Alles was er, en als DJ heb ik toen de zaak redelijk op stelten gezet. Dat was de eerste aanzet tot de aprés skibar “Die Ellmauer Hex”. In 2002 werd mij door de familie Kirchner gevraagd om een geluidsinstallatie te leveren, men wou toch proberen de zaak wat meer leven in te blazen. Van binnen werd het kale café omgetoverd tot een authentieke almhut en dit gedeelte is sindsdien niet veranderd.

Na de eeuwwisseling werd bij de Hartkaiserbahn een café geopend dat nu Fabels is. Even later kon je voor de Hartkaiserbaan ook terecht in de Siglu. Aprés ski in Ellmau begon te leven, zonder dat de Ellmauer Hex daar echt van profiteerde. Sylvia Kircher overleed in 2014. Albert stond er alleen voor In 2016 besloot zoon Christoph in te stappen.

Na de bouw van de nieuwe Hartkaiserbahn verdween de Siglu. De Ellmauer Hex bloeide op onder het jeugdig enthousiasme van Christoph en diens vriendin Katherina. In de zomermaanden van 2018 ging de tent op slot voor een enorme verbouwing. Aan het oude café werd een compleet nieuw deel aangebouwd, in een moderne stijl. Het oude en nieuwe gedeelte werd gedeeld door een glazen schuifdeur zodat er in feite twee aparte gelegenheden ontstonden. Dat gaf een extra dimensie. In het “oude” gedeelte kun je onder genot van een drankje rustig zitten. In het “nieuwe” gedeelte vindt je de aprés ski zoals je die kent van de grote skigebieden.

Ellmauer Hex Ellmauer Heks

Het mooie van de situatie is dat Fabels en de Ellmauer Hex complementair zijn aan elkaar. Fabels is er voor de echte Hollandse Aprés ski. En het feit dat er nu eenmaal heel veel Nederlanders in Ellmau zitten laat Fabels elke dag weer op de grondvesten schudden. Bij de Ellmauer Hex vindt je alle andere nationaliteiten, (en de Limburgers) en de wintersporters die in het “oude” gedeelte de herrie willen ontvluchten, maar toch gezellig willen aprés skiën. Het grootste nuanceverschil met Fabels; In de Ellmauer Hex wordt de originele Duitse Aprés Ski muziek gedraaid of live gespeeld.

Vanaf dit jaar kun je er ook eten. En proefondervindelijk, het smaakt er voortreffelijk.

John Bloemen

John bedankt voor deze mooie bijdrage!

Zoek en boek arrangementen

Zoek & boek jouw bestemming

Reageer mee via Facebook

Heb jij je al geabonneerd op onze Nieuwsbrief?

Op de hoogte blijven van het nieuws uit Oostenrijk. Abonneer je gratis op onze Nieuwsbrief en je bent als eerste op de hoogte.

* verplicht