De juiste uitrusting voor het skiën

Westendorf 23 januari 2023

De juiste uitrusting voor het skiën

Steile afdalingen, bergen met sneeuw en een zacht zonnetje aan een blauwe hemel is wat we graag zien op wintersport. Het is een populair uitje geworden en veel mensen gaan elk jaar weer lekker met de kinderen op skivakantie. Het is wel belangrijk om de juiste skiuitrusting mee de berg op te nemen om je lichaam tijdens het skiën te ondersteunen. Wat heb je allemaal nodig en waarom is dit zo belangrijk?

Waarom is de juiste skiuitrusting van belang?

Wintersporten is erg populair en vooral vanwege de snelheid waarmee je de berg af kunt gaan. Toch is de sport erg intensief voor je lichaam. Het skimateriaal van tegenwoordig is hierop afgestemd, waardoor het voor iedereen mogelijk is om veilig een sneeuwpiste te betreden. De juiste skiuitrusting is tevens essentieel om blessures en andere verwondingen te voorkomen. Hierdoor dient het als lichaamsbescherming.

Naast veiligheid zorgen goede spullen ook voor betere prestaties. Zo bereid je je, samen met je gezin, het beste voor op een dagje in de sneeuw op grote hoogte. Zoek je nog een geschikte accommodatie? Neem dan een kijkje op Snowtrex voor de beste (familie)verblijven.

Tips voor de juiste uitrusting voor het skiën

 1. Ski’s

Voor elk niveau en iedere stijl zijn er ski’s beschikbaar. Bekende modellen zijn freeride, slalomcarvers en racecarvers ski’s, maar ook de multifunctionele allmountain ski’s zijn populair. Hiermee kun je namelijk zowel op de piste als in de diepe sneeuw goed vooruit komen.

 1. Skischoenen

Er is een groot aanbod van skischoenen beschikbaar, waarbij de beste keuze van allerlei factoren afhangt. Bij weinig ervaring wordt een soepele, flexibele schoen aangeraden. Veeleisende wintersporters hebben juist baat bij stijvere schoenen.

 1. Skisokken

Skisokken zijn bedoeld voor het warmhouden van je voeten. Het is belangrijk dat ze goed aansluiten om blaren te voorkomen. Let er daarom goed op dat je sokken niet rimpelen bij het aantrekken van je skischoenen. Soms betekent dit dat je beter voor dunnere skisokken kunt kiezen.

 1. Skistokken

Ook niet onbelangrijk zijn skistokken, een hulpmiddel bij het vinden van balans tijdens het maken van bochten. Daarnaast zorgen skistokken voor meer snelheid op vlakkere stukken. Bij skistokken moet je letten op de lengte, het gewicht en de mate van stijfheid. Veel wintersporters maken gebruik van aluminiumstokken. De juiste lengte kun je overigens bepalen door je onder- en bovenarm in een hoek van negentig graden te houden, waarbij de skistok dan tot de grond moet komen.

 1. Helm

Ter bescherming van je hoofd is het voor kinderen en volwassenen in veel skigebieden verplicht om een helm te dragen op de piste. Je kunt kiezen voor een modebewust item of juist een simpel model. Een helm maakt de sport veiliger, maar het zorgt er ook voor dat je het minder snel koud krijgt.

 1. Skibril

Op je helm draag je een skibril. Er is veel veranderd op dit gebied, aangezien er tegenwoordig allerlei soorten skibrillen te verkrijgen zijn. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor speciale lenzen, GPS en navigatie en HD-camera’s in een skibril. Toch blijft het belangrijkste dat je ogen goed beschermd zijn tegen de zon en dat je een goed zicht hebt op de piste.

 1. Skibroek

Een skibroek moet waterbestendig zijn en ademen. Zorg ervoor dat je de wasvoorschriften van de fabrikant aanhoudt en droog je broek op de juiste manier om de ademende structuur te behouden. Vaak kun je een fijnwasmiddel gebruiken en het is soms zelfs mogelijk om je skibroek in de droger te doen. Door je broek snel te drogen na gebruik, blijven de eigenschappen van het materiaal beter behouden.

 1. Ski jas

Een goede jas voor op wintersport is wind- en waterdicht, ademend en houdt je warm. Houd er ook rekening mee dat er nog een aantal lagen onder moeten passen, dus de jas moet niet te krap zitten.

 1. Thermokleding

Onder je ski jas draag je thermokleding en thermo-ondergoed. Duurdere thermokleding is niet altijd beter, maar door er iets meer voor te betalen, blijf je vaak wel warmer. Ook is het belangrijk dat deze kleding goed ademt om zweetgeuren tegen te gaan. Thermo-ondergoed gemaakt van merinowol blijkt hierbij het voordeligst te zijn. Echter, synthetische thermokleding kan voor minder veeleisende wintersporters ook voldoende zijn.

 1. Handschoenen

Goede handschoenen zijn een echte investering. Ze moeten waterdicht en warm zijn, wat afhangt van het waterdichte membraan. Er zijn ook handschoenen die met je smartphone

kunnen verbinden en met een geïntegreerde polsbescherming. Of kies juist voor dunnere handschoenen voor warme en droge dagen.

 1. Zonnebescherming

Naast bescherming voor je ogen via een skibril of zonnebril moet je je lichaamsbescherming ook niet vergeten. Op grote hoogte en in de ijle lucht is de kans op verbranden namelijk veel groter. Tevens heeft de weerkaatsing op de sneeuw een effect. Draag daarom altijd zonnebrandcrème en verzorg je lippen met speciale lippenbalsem. Een ideaal product hiervoor is een zonnebrandcrème op olie- of vetbasis tegen kou en uitdroging.

 1. Rugprotector

Zeker voor beginners kan een rugprotector een uitkomst bieden, welke zich aan de rug aanpast. Ook is het ademend en merk je vaak nauwelijks dat je het aanhebt.

 1. Lawine-uitrusting

Als je buiten de piste gaat skiën is het essentieel om lawine-uitrusting mee te nemen. Onder andere de volgende items vallen hieronder:

 • Lawinepieper;
 • schep;
 • sonde;
 • lawinerugzak of -airbag;
 • EHBO-set met reddingsdeken.
 1. Onderhoudsspullen

Het onderhouden van je skimateriaal kun je zelf doen, bijvoorbeeld met behulp van een onderhoudsset, om de levensduur van je spullen te vergroten. Onder andere de volgende onderhoudsgereedschappen kun je gebruiken:

 • Vijlen;
 • schrapers;
 • wax;
 • waxijzer;
 • waxverwijderaar;
 • borstel;
 • bindingstopper.

Door middel van bovenstaande tips ben jij met je gezin helemaal klaar voor een heerlijke vakantie hoog in de bergtoppen en diep in de sneeuw. Dit kan bijvoorbeeld in het aangename skigebied Pitztal of de gebieden Wagrain en Zell am See, welke zelfs door de Wereldorganisatie voor Toerisme (UNWTO) zijn bekroond met een duurzaamheidskeurmerk. Hierover en alles wat je verder moet weten over een wintersport in Oostenrijk lees je op onze website.

Brixental 23 januari 2023

Zoek en boek jou wintersport

Dit vind je ook FANtastisch...