De lente begint bizar koud, geen zicht op warmer weer

Vandaag begint dan officieel de (astronomische) lente, om 17:15 uur Nederlandse tijd staat de zon loodrecht op de evenaar.

Normaal valt de lente equinox op 21 maart, maar dit jaar juist op 20 maart. Dit komt door de iets fluctuerende baan van de aarde om de zon(bron: crop circles and more)

Dit punt noemen we ook wel het lente equinox, overal op de aarde is het vandaag precies 12 uur licht en 12 uur donker. En na vandaag is het op het Noordelijk halfrond langer licht dan donker. Kortom het is lente, de zonnestand is er wel naar. Maar het weer gedraagt zich alles behalve lenteachtig. Er is amper zon en het blijft ronduit koud. De winter is terug, en voorlopig nog niet van plan te vertrekken.

Op 1500 meter starten we de dag met temperaturen die rond de -10C liggen, daarbij sneeuwt het af en toe licht. Vandaag blijft het ook overal flink koud en bewolkt, daarbij staat er een gure oostenwind die later meer de noordhoek opzoekt. De vorstgrens stijgt maximaal naar 400 meter, hierboven blijft het de hele dag vriezen. Uniek zo laat in het seizoen.

Ook de komende dagen blijft het aan de koude kant. Zowel woensdag als donderdag verandert er maar weinig, overal boven de 400 meter blijft het vriezen. Daarbij kan er woensdagochtend nog wat sneeuw vallen. Donderdag is er ruimte voor wat meer zon. Op 1500 meter blijft het guur en koud, met temperaturen eerst rond de -12C en richting donderdag oplopend naar -6C of -5C. In de nacht naar donderdag gaat het streng vriezen, tot wel -15C of -20C in de hogere dalen.

Milder weekend

Het weekend belooft iets milder en ook vriendelijker te verlopen.

Zaterdag is het zonnig en aangenaam warm, het kan in de dalen 8 tot 12 graden worden. Temperaturen die zelfs voor eind maart onder de norm liggen, maar na alle kou zal dit als een verademing aanvoelen. Op de weerkaart hierboven zien we dat iets mildere lucht (met een omweg) vanaf oceaan West en Centraal Europa bereikt. Maar echt heel warm is de lucht niet, want op 1500 meter blijft het gewoon door vriezen. Zaterdag is het, ondanks zonnig weer, op 1500 meter -1C tot -4C. Vorstgrens ligt rond de 1300 meter.

Maar krijgen we op termijn nog wel echt lente?

Kans is er zeker wel, maar de kans op een nieuwe verscherping van de kou is een stuk groter! Pasen lijkt zelfs erg koud te gaan verlopen, maar het is nog ver. Mochten de meest recente weerkaarten van het GFS uitkomen, dan krijgen we zelfs de koudste pasen in jaren. Waarschijnlijk zelfs record koud met op 1500 meter -7C tot -10C bij een perfecte Nordstau. Dus sneeuwbuien! Verloopt Pasen dan 15 graden kouder dan kerst? We gaan het volgen.

Jeroen Elferink

Klein wintersport

Zoek en boek je wintersport

Dit vind je ook FANtastisch...