De meest gestelde vragen over sneeuwkettingen

Sneeuwkettingenwinkel.nl XG Cross low res schuin

De meest gestelde vragen over sneeuwkettingen

 Sneeuwkettingen, velen van jullie zullen weten dat ze verplicht mee moeten op wintersport. Maar wanneer gebruikt u de kettingen nu precies en hoe krijgt u de kettingen gemakkelijk om uw banden? Voor diegene die nog vragen hebben, beantwoorden wij ze graag. Lees hieronder de antwoorden op de meest gestelde vragen over sneeuwkettingen.

Regels en wetgeving

 • Zijn sneeuwkettingen verplicht?

Dit hangt af van het land waar u naar toe gaat. In Nederland is het verboden om op de openbare weg te rijden met sneeuwkettingen. Wat voor andere landen de regels zijn leest u hieronder.

 • Waar zijn sneeuwkettingen verplicht?

Duitsland

In Duitsland zijn sneeuwkettingen verplicht als dit wordt aangegeven met een bord. Dit bord vind u vaak terug in bergachtige gebieden. U herkent het bord aan de ronde vorm, blauwe kleur met daarop een witte autoband met sneeuwketting. Let op dat er een maximum snelheid geldt van 50 km/h als u met sneeuwkettingen rijdt.

 

Sneeuwkettingenbord

Als er geen bord staat mag u met sneeuwkettingen rijden mits er sneeuw of ijs op de weg ligt. Wanneer er geen sneeuw of ijs ligt op de weg is het verboden om met sneeuwkettingen te rijden.

Frankrijk

In Frankrijk moet u verplicht sneeuwkettingen in de auto hebben in de winterperiode (1 november t/m 31 maart). Vanaf 1 november 2021 geldt dit voor de volgende zones: Alpen, Centraal Massief, Jura, Pyreneeën, Vogezen en Corsica. Dit geldt niet als u op winterbanden rijdt.

U kunt in Frankrijk twee soorten borden tegenkomen die aangeven welke regels er in dat gebied gelden voor sneeuwkettingen. Het bekende ronde blauwe bord met een witte autoband en sneeuwketting geeft aan dat u verplicht bent om op sneeuwkettingen te rijden als er sneeuw ligt. Rijdt u op winterbanden? Dan is het bij dit bord alleen verplicht om uw sneeuwkettingen te monteren als het onderbord dat aangeeft. Dit is de tekst die op het onderbord staat: chaînes à neige obligatoires. Let op dat er een maximum snelheid geldt van 50 km/h als u met sneeuwkettingen rijdt.

Italië

In Italië moet u verplicht sneeuwkettingen in de auto hebben in de winterperiode (15 november t/m 15 april). Let op dat deze periode kan wijzigen als de weersomstandigheden veranderen.

Kroatië

In Kroatië moet u verplicht sneeuwkettingen in de auto hebben in de winterperiode (15 november t/m 15 april) mits u op winterbanden rijdt. In Lika en Gorski Kotar geldt er naast een plicht van het bij hebben ook een plicht om deze bij winterse omstandigheden te gebruiken.

U herkent de wegen waar sneeuwkettingen verplicht zijn aan een blauw of groen bord met de volgende tekst: obbligo di pneumatici invernali o catene a bord.

 Noorwegen

In Noorwegen bent u verplicht om sneeuwkettingen te monteren als u over een weg wilt rijden waar sneeuw of ijs ligt. Dit geldt niet als u met winterbanden rijdt.

Oostenrijk

In Oostenrijk zijn sneeuwkettingen verplicht als dit wordt aangegeven met een bord. Dit bord vind u vaak terug in bergachtige gebieden. U herkent het bord aan de ronde vorm, blauwe kleur met daarop een witte autoband met sneeuwketting. Let op dat er een maximum snelheid geldt van 50 km/h als u met sneeuwkettingen rijdt.

Als er geen bord staat mag u met sneeuwkettingen rijden mits er sneeuw of ijs op de weg ligt. Wanneer er geen sneeuw of ijs ligt op de weg is het verboden om met sneeuwkettingen te rijden. Houdt er rekening mee dat de sneeuwkettingen moeten zijn goedgekeurd door de EU of moeten voldoen aan de Oostenrijkse norm (ÖNORM V5117). Sneeuwsokken voldoen hier vaak niet aan en zijn daarom niet toegestaan.

 Tsjechië

In Tsjechië zijn sneeuwkettingen verplicht als dit wordt aangegeven met een bord. Dit bord vind u vaak terug in bergachtige gebieden. U herkent het bord aan de ronde vorm, blauwe kleur met daarop een witte autoband met sneeuwketting. Het kan voorkomen dat er ook een onderbord onder hangt met de tekst: Pri souvislé snehové vrstve. Dit betekent dat de kettingen alleen gebruikt mogen worden bij een geheel of vrijwel geheel bedekte weg met sneeuw en/of ijs. Let op dat er een maximum snelheid geldt van 50 km/h als u met sneeuwkettingen rijdt.

Als er geen bord staat mag u met sneeuwkettingen rijden mits er sneeuw of ijs op de weg ligt. Wanneer er geen sneeuw of ijs ligt op de weg is het verboden om met sneeuwkettingen te rijden

Zwitserland

In Zwitserland zijn sneeuwkettingen verplicht als dit wordt aangegeven met een bord. Dit bord vind u vaak terug in bergachtige gebieden. U herkent het bord aan de ronde vorm, blauwe kleur met daarop een witte autoband met sneeuwketting. Het kan voorkomen dat er ook een onderbord onder hangt met de tekst: 4 x 4 ausgenommen

Dit betekent dat sneeuwkettingen niet verplicht zijn voor auto’s met vierwielaandrijving. Let op dat er een maximum snelheid geldt van 50 km/h als u met sneeuwkettingen rijdt.

Vanaf 1 december 2020 is het ook toegestaan om bepaalde sneeuwkettingen of sneeuwsokken van textiel te gebruiken. Deze moeten wel voorzien zijn van het KD-0454/20 Certificaat.

 • Waar zijn sneeuwkettingen niet verplicht / niet toegestaan?

Nederland

In Nederland mag u niet met sneeuwkettingen rijden op de openbare weg. Dit mag niet omdat u mogelijk het wegdek beschadigd.

België

In België zijn sneeuwkettingen niet verplicht. U mag hier alleen sneeuwkettingen gebruiken als de wegen bedekt zijn met sneeuw of ijs.

Finland

In Finland zijn sneeuwkettingen niet verplicht. U mag hier alleen sneeuwkettingen gebruiken als de wegen bedekt zijn met sneeuw of ijs en u het wegdek niet beschadigd.

Luxemburg

In Luxemburg zijn sneeuwkettingen niet verplicht. U mag hier alleen sneeuwkettingen gebruiken als de wegen bedekt zijn met sneeuw of ijs en u het wegdek niet beschadigd.

 • Waarom zijn sneeuwkettingen verplicht?

Dit heeft te maken met de verkeersveiligheid. De sneeuwkettingen bieden extra grip als u op besneeuwde wegen rijdt. Winterbanden zijn dan vaak niet voldoende.

 • Hoe hard mag ik rijden met sneeuwkettingen?

Over het algemeen geldt er een maximum snelheid van 50 km/h voor het rijden op sneeuwkettingen. Controleer wel altijd de meegeleverde instructies van uw sneeuwkettingen, hierin staat aangegeven wat de maximum snelheid is.

 • Waar mag ik rijden met sneeuwkettingen? (wegdek)

Op een wegdek dat besneeuw is of waar ijs ligt.

 • Mag ik met sneeuwkettingen rijden zonder sneeuw op de weg?

Nee, dit is niet toegestaan. Hierdoor kan het wegdek beschadigen.

 • Kan ik met sneeuwkettingen naar beneden rijden (afdaling)?

Ja, ook als u op een afdaling rijdt bieden de sneeuwkettingen extra grip.

 • Hoe moet ik rijden met sneeuwkettingen?

Wanneer u rijdt op sneeuwkettingen moet u rekening houden met een lagere snelheid.

Bandenmaat

 • Ik weet niet wat mijn bandenmaat is hoe kom ik hier achter?

U vindt de bandenmaat aan de zijkant van uw auto banden. De bandenmaat wordt aangegeven met drie cijfercombinaties. De eerste drie cijfers geven de breedte van uw band aan. Daarna volgen na ‘/’ twee cijfers die de hoogte van de band aangeeft. Als laatste ziet u de letter R met daarachter een twee cijfers, dit geeft aan wat uw velgen maat is.

 • Waar vind ik mijn bandenmaat?

U vindt de bandenmaat aan de zijkant van uw auto banden (onder het profiel).

 Winterbanden, zomerbanden of vier seizoenen banden?

 • Heb ik winterbanden nodig voor sneeuwkettingen?

Nee dit is niet nodig, sneeuwkettingen kunnen ook op zomerbanden of vier seizoenen/all season banden worden gemonteerd. Echter raden wij het wel aan en is het veiliger om met winterbanden te rijden bij winterse omstandigheden. In veel landen wordt het ook verplicht gesteld om met winterbanden te rijden in de winter. Rijdt u toch op zomerbanden dan kunt u een boete krijgen, gevolgen hebben voor u aansprakelijkheid of kan uw auto in beslag worden genomen.

 • Kunnen sneeuwkettingen op zomerbanden of op vier seizoenen banden?

Ja dit kan beide. Zomerbanden raden we echter niet aan gezien dit in veel landen verboden is in de winter.

 • Ik heb winterbanden heb ik nu nog sneeuwkettingen nodig?

Ja, in veel gevallen zullen uw winterbanden niet voldoende zijn omdat u verplicht sneeuwkettingen mee moet nemen of er mee moet rijden. Bekijk altijd wat de wetgeving is in het land waar u naar toe gaat.

 • Zijn winterbanden verplicht?

Winterbanden zijn in veel landen verplicht. Bekijk altijd wat de wetgeving is in het land waar u naar toe gaat.

 • Krijg ik een boete als ik zonder winterbanden rijdt?

Een boete of in beslag name van uw auto zijn gebruikelijk in landen waar winterbanden verplicht zijn.

 Velgen bescherming

 • Wat is velgen bescherming?

Wanneer een sneeuwketting is uitgerust met velgbescherming worden u velgen beschermd tegen krassen en beschadigingen van de sneeuwketting. De velgbescherming kun je herkennen aan (kunststof) clips.

 • Zijn sneeuwkettingen standaard uitgerust met velgbescherming?

Nee, niet alle sneeuwkettingen zijn hiermee uitgerust. Vaak ontbreekt de velgbescherming bij goedkopere kettingen. U vind deze informatie bij de product eigenschappen.

 • Welke sneeuwkettingen hebben velgbescherming?

Een paar voorbeelden van sneeuwkettingen met velgbescherming zijn: Pewag Servo 9 RS9, Pewag Nordic Star, Konig EasyFit CU-9, Konig XG Cross.

Sneeuwkettingen-voor-de-band-klein

 Aanschaf

 • Ik heb nog oude sneeuwkettingen liggen van mijn vorige auto, kan ik deze opnieuw gebruiken?

Dit hangt af van uw bandenmaat en de beschikbare ruimte in de wielkast. Voer uw huidige bandenmaat , uw auto model en bouwjaar in bij de sneeuwkettingen configurator en kijk na of uw oude ketting past.

 • Ik kan sneeuwkettingen lenen van een vriend, hoe weet ik of deze passen?

Dit hangt af van uw bandenmaat en de beschikbare ruimte in de wielkast. Voer uw huidige bandenmaat , uw auto model en bouwjaar in bij de sneeuwkettingen configurator en kijk na of uw oude ketting past.

 • Wat is het verschil tussen dure en goedkope sneeuwkettingen?

Over het algemeen hebben goedkopere sneeuwkettingen minder gebruiksgemak als sneeuwkettingen in het duurdere segment. De goedkopere sneeuwkettingen moeten bijvoorbeeld vaak nagespannen worden terwijl dit bij duurdere niet nodig is. Daarnaast is het aanbod van goedkope sneeuwkettingen beperkt als het gaat om kettingen die nodig zijn bij auto’s met weinig ruimte is in de wielkast. Voor auto’s met beperkte ruimte in de wielkast heeft u namelijk loopvlakkettingen nodig.

 • Waar moet op letten bij het aanschaffen van sneeuwkettingen?

Welke sneeuwkettingen u nodig heeft hangt af van de bandenmaat van uw auto. Daarnaast spelen er andere factoren mee zoals de ruimte in de wielkast, het type auto dat u rijdt en het gewenste gebruiksgemak van de sneeuwkettingen. De sneeuwkettingen configurator is een handig hulpmiddel voor het maken van uw keuze. Hier kiest u eerst het type auto en daarna de bandenmaat. Na het invullen van de configurator krijgt u direct de passende sneeuwkettingen te zien.

 • Waar kan ik sneeuwkettingen kopen?

Er zijn diverse webshops die sneeuwkettingen aanbieden. In sommige gevallen bestaat er ook een mogelijkheid om deze af te halen zoals bij Sneeuwkettingenwinkel.nl

 Sneeuwkettingen huren

 • Waar kan ik sneeuwkettingen huren?

Er zijn diverse verhuur bedrijven die sneeuwkettingen te huur aanbieden. Het is verschillend per aanbieder of dit kan vanaf 1 dag of dat er een minimaal aantal dagen uur geldt. Bij Eropuitverhuur.nl kunt u sneeuwkettingen huren vanaf 1 dag.

Bevestigen / aanbrengen

 • Hoe monteer ik sneeuwkettingen?

Ieder type sneeuwketting heeft zijn eigen manier van monteren. De ene is net wat eenvoudiger om te leggen dan de ander. Lees altijd goed de handleiding door voor u begint met monteren. Ook zijn er van steeds meer type sneeuwkettingen montage video’s beschikbaar waarin het plaatsen van sneeuwkettingen stap voor stap wordt uitgelegd. Om het monteren makkelijker te maken kunt u montage handschoenen gebruiken voor betere grip

 • 4×4

Heeft uw auto vierwielaandrijving of ook wel 4×4? Hiervoor zijn er speciale 4×4 sneeuwkettingen beschikbaar.

 • Monteer ik sneeuwkettingen voor of achter?

Het verschilt per type auto of u de sneeuwkettingen op uw voorwielen of achterwielen monteert. U plaatst de sneeuwkettingen altijd op de aangedreven wielen van de auto. Het hangt dus af van de aandrijving of u de kettingen op de voor- of achterwielen plaatst. Heeft u een auto met voorwiel aandrijving? Dan monteert u de kettingen op de voorwielen. Heeft uw auto achterwiel aandrijving? Dan wordt er aangeraden om de kettingen om te achterbanden te doen. Heeft uw auto vierwielaandrijving of ook wel 4×4? Hiervoor zijn er speciale 4×4 sneeuwkettingen beschikbaar.

 Loopvlakketting, sneeuwkettingen of sneeuwsokken?

 • Wat zijn sneeuwsokken?

Sneeuwsokken zijn gemaakt van stevige (Polyester) stof en zorgen ervoor dat het vocht wat afkomstig is van sneeuw en ijs wordt afgevoerd of opgenomen. Hierdoor ontstaat er een ‘droge wrijving’ en heeft u een betere grip op de weg. De sneeuwsok monteert u net als een sneeuwketting om de banden van uw auto. Een sneeuwsok is geen volwaardige vervanging van een sneeuwketting.

 • Wat zijn loopvlakkettingen?

Een loopvlakketting is een speciaal type sneeuwketting. Een ‘normale’ sneeuwketting loopt over de gehele breedte van de band. Bij loopvlakkettingen is dit een ander verhaal, daar lopen de kettingen alleen over het loopvlak van de band. Dit is het gedeelte van de band wat contact heeft met de weg. Loopvlakkettingen zijn in tegenstelling tot sneeuwkettingen veel makkelijker te monteren. Dit komt omdat u niet in de wielkast hoeft te zijn  maar de ketting van buitenaf monteert.

 • Wat is het verschil tussen sneeuwkettingen en loopvlakkettingen?

Loopvlakkettingen zijn geschikt voor auto’s met een grote bandenmaat in combinatie met een beperkte ruimte in de wielkast. Wilt u weten of loopvlakkettingen geschikt zijn voor uw auto? Kijk in de handleiding van uw auto, hierin staat aangegeven of het gebruik van ‘normale’ sneeuwkettingen is toegestaan. Is het niet toegestaan? Dan kunt u loopvlakkettingen gebruiken. Kies dus altijd het type ketting dat wordt aangeraden door uw autofabrikant.

Zit het antwoord op uw vraag er niet tussen? Neem dan contact op met de klantenservice van sneeuwkettingenwinkel.nl voor een passend advies!

Sneeuwkettingenwinkel.nl banner winter 2021 900x600

Zoek en boek je wintersport

Dit vind je ook FANtastisch...