De skipassen worden duurder

De skipassen, ook die in het skigebied van Tirol, worden op een aantal plaatsen enorm duurder. Zo betaal je in Kitzbühel al 55 euro per dag.

Liftkaartprijzen 2017 2018

Wintersport is in Oostenrijk al lang een kostbare uitgave in veel regio’s. Voor lifttickets moet elk jaar meer geld worden uitgegeven en zijn de skipassen weer duurder geworden, vooral in de hoge skigebieden in het Westen.

In de afgelopen 14 jaar dat de Vereniging voor Consumentenvoorlichting (VKI) de prijzen in de skigebieden vergelijkt is er maar één conclusie: de prijzen worden duurder. Vergeleken met het seizoen 2017/2018 was een ticket voor volwassenen 2,7 procent duurder dan in het voorgaande jaar. De prijsstijging voor de 6-daagse tickets zijn zelfs nog duurder geworden, meldde de VKI dinsdag. Deze meerdaagse passen voor volwassenen stegen gemiddeld 3,3 procent in vergelijking met het vorige seizoen.

Kitzbühel duurste skigebied

De kaartprijzen stijgen sneller dan de inflatie die de afgelopen maanden ongeveer 2 procent was. “De hoogste prijs overtreft de wintersporters in Kitzbühel”, schreven de VKI-experts. De goedkoopste zijn de dagkaarten in Wenigzell en Raggal. Volgens de VKI, die zijn nieuwe enquête dinsdag op de homepage heeft geplaatst zijn de jaarlijkse prijsverhogingen voor een dagkaaart volwassenen meestal 50 cent of 1 euro. Kitzbühel groeit ondertussen met 2 euro. Het ticket kost dus 55 euro. Het Tiroler Luxe Skioord is dus de leider. Obergurgl / Hochgurgl heeft ook zijn prijzen verhoogd met 2 euro tot 52 euro per dag.

De duurste 13 skigebieden van vorig jaar behoorden dit jaar tot de duurste 14. Ook in Serfaus-Fiss-Ladis is er nu geen 49 euro meer voor het dagkaartje voor volwassenen maar moet er 51 euro betaald worden.

Goedkoop Steiermark

In de regio Steiermark betalen volwassen minder voor hun kaartje. In de gebieden zoals Wenigzell in Steiermark of Raggal (Grossen Walsertal) in Vorarlberg kost een lifkaart voor een dag 22 euro. Het wekelijkse tarief  in Raggal is echter weer aanzienlijk duurder. Als u minder keus heeft kunt u liften in een klein skigebied 6 dagen gebruiken en net zoveel betalen als kaarten voor 2 dagen in een enorm skigebied. “Natuurlijk hebben de grote en dure skigebieden veel meer kilometers pistes tot hun beschikking dan de kleintjes. Het is echter de vraag of dit grote aantal pistes überhaupt kan worden bezocht, vooral op één dag.” Aldus VKI-projectmanager Markus Stingl.

Een 6-daagse pas in Ischgl

Langer op één plek blijven is een overweging waard volgens de consumentenbond. De VKI heeft daarom ook rekening gehouden met de prijzen van de 6-daagse tickets. De momenteel kostende 266 euro (vorig jaar 256 euro) in Kitzbühel worden overboden door enkele schommelingen in Ischgl / Samnaun met 290 euro. “Tenslotte is de limiet van 300 euro dit seizoen niet verbroken,” zei Stingl in een uitzending. Aan de onderkant van de prijsschaal is Königsberg-Hollenstein (Neder-Oostenrijk) waarbij men 110 euro voor de 6-daagse pas voor volwassenen vraagt.

Kleine skigebieden vechten om te overleven

In kleinere skigebieden hebben de bedrijven het moeilijk. Dit jaar zijn de laatste liften ontmanteld op de Frauenalpe bij Murau in Steiermark. “Terwijl de grote skigebieden hurken met enorme sommen geld, raken de kleintjes in de greep van roofzuchtige concurrentie,” merkte Stingl op. Een voorbeeld: aan de voet van Hauser Kaibling alleen al is 5,5 miljoen euro geïnvesteerd in een nieuwe après-skihut. “Met deze som zou de werking van veel kleine skiresorts voor tien jaar worden veiliggesteld.” Voordat hij werd gesloten werd de Postalm gered in Salzburg. De schuldeisers van het insolvente liftenbedrijf stemden in met de schuldverlichting en de installatie met Kerstmis weer open zou moeten zijn. Onzeker is echter de toekomst op de Flattnitz. Door crowdfunding wordt momenteel geld ingezameld op de Forsteralm in het grensgebied tussen Opper- en Neder- Oostenrijk wat noodzakelijk is voor het voortbestaan van het kleine skigebied.

Voor de analyse van dit jaar heeft de VKI de dag en de 6-daagse kaarten van de categorien kinderen, adolescenten (de overgang in de ontwikkeling tussen de jeugd en de volledige volwassenheid),  volwassenen en senioren in 102 Oostenrijkse skigebieden onder de loep genomen. (APA)

Bron: Tiroler Tageszeitung

Zoek & boek

Zoek de perfecte wintersportreis bij onze exclusieve partner Summit Travel
Maak hierboven hiernaast een selectie.

Ook interessant...

Reageer mee via Facebook

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

De FANtastisch Oostenrijk nieuwsbrief blijf je altijd op de hoogte van het laatste nieuws uit het FANtasche Oostenrijk. Je kunt deze mail een paar keer per maand verwachten.

* verplicht