De Skischoen het belangrijkste onderdeel van jouw ski uitrusting

De Skischoen het belangrijkste onderdeel van jouw ski uitrusting…

Fabian Stiepel

Fabian Stiepel, Master Bootfitter in Kaprun, ex-bootfitter van het USA Race Team

Regelmatig heb ik gasten die na enkele wintersportweken helemaal gevallen zijn voor de sneeuwsport. Ze willen dan maar wat graag beginnen hun eigen uitrusting samen te stellen. Maar hiermee start ook de verwarring. De markt voor skiuitrusting is enorm! En elk jaar komen er nieuwe gadgets, aangepaste modellen en upgrades bij. Als nieuweling is het soms lastig om hier je weg in te vinden. Als ski instructeur help ik mijn gasten graag verder bij het aanschaffen van hun eigen materiaal.

“Wat zal ik als eerste kopen?? Dit is een vraag die mij heel vaak gesteld wordt door een nieuwe wintersportgek. En ik geef steevast het zelfde antwoord: SCHOENEN! Niet direct het eerste waar iedereen aan denkt, maar de skischoen is het aller belangrijkste onderdeel van je uitrusting. Bij het skiën vinden er een hoop bewegingen plaats, met name in het enkelgewricht. Om technisch goed en efficiënt te kunnen skiën, is het van belang dat deze bewegingen correct en snel overgedragen worden op de ski. En dit kan alleen met een goed passende, op jouw niveau uitgezochte, skischoen. En daarmee snijden we direct het punt aan waarom je eigen skischoenen de basis van je eigen uitrusting zouden moeten zijn. Hoewel de kwaliteit van verhuurschoenen best oké is, is het aantal pasvormen wat beschikbaar is vaak erg beperkt. Elk merk skischoen heeft zijn eigen pasvorm, gemaakt op hun eigen leest. Dit betekent dat dit merk past bij een bepaald type voet. Een gemiddeld verhuurbedrijf heeft maximaal 2 of 3 merken. En komen deze niet overeen met jouw voet, dan ontstaan er problemen. Knellingen, drukpunten, koude voeten, tintelende tenen…het zijn allemaal tekenen van, vaak, niet goed passende schoenen.

Skischoen

Skischoen

Om deze problemen ?op te lossen? wordt er dan al snel gegrepen naar een maatje groter, want ?dat zit dan toch lekkerder?. Maar hiermee doe jij jezelf een hoop tekort. Een te grote skischoen geeft te weinig support, je voet gaat ?zwemmen? in de skischoen om grip te vinden. Dit kan leiden tot verkrampingen en spierpijn van de voet tot aan de bovenbenen. En door het tekort aan support is de overdracht van je bewegingen op de ski niet zo efficiënt als zou moeten. Eindresultaat: een slechtere skitechniek, sneller vermoeide benen en met wat pech ook spierkramp. In extreme gevallen is het zelf mogelijk om tijdens een val je enkel te breken, indien je een te grote skischoen draagt.

Dus…we gaan shoppen voor schoenen! Het beste kan je dit op de eerste dag van je skivakantie doen in je skiresort. Dan kan je met de schoen test-skiën direct na aanschaf. Maar waar moet je nou op letten bij deze aankoop? Ik begin met waar je vooral NIET naar moet kijken; de kleur, een specifiek merk, of….aanbiedingen. Een schoen moet passen! Welk merk hij is, welke kleur hij heeft en, tot op zekere hoogte, welke prijs, is secundair.

Een goede bootfitter (=professionele skischoen verkoper & fitter) zal naar jouw voet kijken en, op basis van je voetvorm en niveau, een selectie van 2 of 3 schoenen maken. Uit deze selectie kies jij welke schoen het beste aanvoelt. En ja, dat kan net die knalgele zijn terwijl je kleding zo mooi zwart/rood is. Maar goed en pijnloos skiën is van grotere waarde.

Je hebt dan een schoen gevonden, maar dan ben je er nog niet. De schoen heb je namelijk alleen in de winkel gepast. En in de winkel is het warm. Het plastic van skischoenen, de schaal, reageert op temperatuur en word zachter bij warmte. Daarom is het belangrijk om de schoen na aanschaf 2-3 dagen op de piste te testen. Door het afkoelen en stijf worden van de schaal, kunnen er nieuwe drukpunten ontstaan die voor ongemak zorgen. Maar hier kan je bootfitter je verder helpen. Na het testen bespreek je met hem jouw bevindingen en hij kan jouw schoen verder aanpassen op jouw voet. Doormiddel van het oprekken, uitblazen, uithollen of opvullen van de schaal, kan de ideale pasvorm behaald worden. Om de pasvorm helemaal goed te krijgen, is het ook sterk aan te raden een persoonlijk gevormd inlegzooltje bij je skischoenen te kopen. De zolen die bij de schoenen zitten zijn altijd te dun en geven nauwelijks steun. Dit kan ook voor verkrampte voeten zorgen. Voor een paar tientjes kan je zooltjes kopen die ze naar jouw voet vormen in de winkel. Een super investering!

Het lijkt nogal wat, maar het besteden van wat tijd om de juiste schoen te vinden bij een goede boot fitter, loont zich echt. Ontspannen skiën, zonder pijn, met betere en efficiëntere techniek. Dat willen we toch allemaal! Het is niet voor niks dat de top bootfitter in Kaprun, Fabian Stiepel, altijd druk is. Maar dat gevoel van een super bocht carven, met behulp van een goed passende schoen…dat is waar het uiteindelijk om draait!

Eventuele link  voor meer info over bootfitten door deze pro klik HIER

En wie ben ik? Gabriëla is de naam! Of Gabi zoals de Oostenrijkers zeggen. Enkele jaren geleden heb ik Nederland verruilt voor Kaprun. Met de Kitzsteinhorn in mijn achtertuin, geniet ik elk seizoen van wat de bergen mij te bieden hebben. Tussen mijn werk als sneeuwsportleraar en bergwandelgids door, houdt ik jullie op de hoogte van nieuwtjes omtrend winter- en bergsport, activiteiten in de Kitzbüheler Alpen en bezienswaardigheden in het mooie Pinzgau!

Liebe Grüße uit Kaprun!

Gabi

Gabriela Andrei

Bluetribe                                Chaletplus

Zoek & boek

Zoek de perfecte wintersportreis bij onze exclusieve partner Summit Travel
Maak hierboven hiernaast een selectie.

Ook interessant...

Reageer mee via Facebook

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

De FANtastisch Oostenrijk nieuwsbrief blijf je altijd op de hoogte van het laatste nieuws uit het FANtasche Oostenrijk. Je kunt deze mail een paar keer per maand verwachten.

* verplicht