De Stuwmeren van Kaprun dat moet je gezien hebben

Kaprun Stuwmeer

De Stuwmeren van Kaprun dat moet je gezien hebben

Een paar jaar geleden had John Bloemen al eens een artikel geschreven over de Stuwmeren van Kaprun. Deze stuwmeren stonden ook op ons lijstje om te bezoeken.

De weg om bij de stuwmeren te komen is vrij eenvoudig. Je rijdt de Gletsjerbahnen een paar km voorbij en je komt al snel een grote parkeergarage binnen. Probeer zo hoog in de parkeergarage te rijden want op de bovenste etage is ook de uitgang. Vervolgens loop je naar het busstation. Met de bus bereik je via tunnels een hele speciale lift. Daar zijn ooit ook bussen mee vervoerd. Dat laatste is niet meer nodig want er ligt zo’n 64 km aan tunnels.

Kaprun StuwmeerDeze aparte lift gaat steil omhoog. Aan het einde van de lift stap je weer over in een bus en die brengt je vervolgens naar het hoogste punt waar ook het grote stuwmeer ligt. Bij dit grote stuwmeer worden ook rondleidingen verzorgd en wij raden ook aan dat zeker te doen. Je hoort gigantisch veel over dit prachtige project dat vlak na de 2e wereld oorlog is gestart. Maar liefst 9% van de Oostenrijkse elektriciteitsvoorziening komt bij deze stuwmeren vandaan. Ook gaat er gigantisch veel stroom naar de andere Europese landen. Met de overcapaciteit van de stroom wordt het water dat in het dal is gestroomd weer terug gepompt naar het stuwmeer.

Nog een leuk weetje is dat de stuwmeermuur zo’n 8 centimeter heen en weer kan bewegen. Hangt natuurlijk van de druk af op de muur en dat heeft te maken hoe hoog het water staat. Dit alles wordt 24 uur per dag gemeten. Dit gebeurd gewoon heel simpel met touwtjes en lood er aan. Zo kan er precies gemeten hoe ver de muur het lood staat.

Kaprun Stuwmeer

Met dit apparaat wordt gemeten hoever de muur uit het lood staat

Van deze dag hebben we een video gemaakt. Die is hieronder te zien.

Oostenrijkse Winkel grote banner

Wil je nu echt niets missen van de berichtgeving van FANtastisch Oostenrijk?

Iedere dag als eerste geïnformeerd worden over het weer, video’s, updates en alles wat het leuk maakt in de Oostenrijkse Alpen, abonneer je dan op onze FANtastische Push berichten. Je kunt je abonneren via jouw mobiel, laptop, tablet of pc (en het is natuurlijk volkomen gratis) Linksonder in het scherm zie je een rood bolletje oplichten. Druk op deze knop en je krijgt dagelijks een signaal dat er een nieuw bericht klaar staat. Helaas is het wel zo dat de Apple apparatuur niet aan deze berichtendienst mee wil werken.

Van den Berg Sport wandelschoen op maat

Vrienden van FANtastisch Oostenrijk

FANtastisch Oostenrijk heeft twee facebook pagina’s. Één daarvan is special voor jullie gemaakt. Op de facebookgroep Vrienden van FANtastisch Oostenrijk kunnen jullie de mooiste en leukste vakantiefoto’s en video’s met elkaar kunnen delen. Heb je leuke plaatjes deel die dan en het lidmaatschap van deze groep is uiteraard GRATIS.

Elk jaargetijde kun je en mag je laten zien. Vertel er ook iets bij en waar de foto en of video is genomen. Zo genieten we allemaal mee, ook als we er even niet zijn.

Nodig ook vooral je vrienden uit die iets kunnen bijdragen aan deze groep! De Groeten en veel plezier in deze groep!

Zoek en boek je wintersport

Dit vind je ook FANtastisch...

×