De winter komt terug met een gigantische kou-uitbraak…

Het was vandaag op de meeste plaatsen in Oostenrijk dooiweer, met veel bewolking, mist en soms ook wat regen. De vorstgrens lag deze middag rond de 1700 meter, een tikje aan de hoge kant. Maar het koudere winterweer met zelfs sneeuwval was niet erg ver van Oostenrijk vandaan, sterker nog letterlijk over de grens in Duitsland was het al winters vandaag. Met sterke sneeuwval en temperaturen rond of iets onder nul sneeuwde het soms flink door.

Verkeerschaos deze middag bij Ulm (bron: wetteronline.de)

En dat leverde een verkeersinfarct op, zo stond het vanmiddag urenlang vast op de A7 nabij Ulm richting de Fernpass.

File’s deze namiddag in Zuid-Duitsland (bron: Google maps)

De file van vanmiddag bij Ulm was maar liefst ruim 50km lang en ook elders stonden zéér lange file’s door de combinatie van sterke sneeuwval en vakantieverkeer. Daarbij is het wel vreemd om na een urenlange tocht door sneeuwval in een soms regenachtig en druilerig Oostenrijk aan te komen. Maar dit gaat veranderen…

Vanavond en komende nacht trekt het sneeuwgebied met koudere lucht, dat nu nog boven Duitsland ligt, richting Oostenrijk. De kou keert weer terug en er gaat sneeuw vallen, rond de 5 tot 10cm tot in de meeste dalen. Morgen komen we achter het front in rustigere en drogere lucht terecht. Hierbij draait de wind naar het Oosten en koelt het verder af, eind van de middag rond de -7C op 1500 meter.

Tegelijkertijd zien we Noordelijker, boven Scandinavie en deels Rusland, een nieuwe en nog grotere kou-uitbraak ontwikkelen. En eergister was het nog de vraag of deze kou-uitbraak Oostenrijk zal gaan bereiken, vandaag hebben we meer zekerheid want…

…na dit weekend ontstaat er een volwaardige blokkade waardoor de koude en polaire lucht vanuit Rusland Oostenrijk vol gaat treffen.

Wel zien we dat lagedrukgebieden niet enorm ver van Oostenrijk vandaan zijn. Hierdoor kan het komende week van tijd tot tijd licht sneeuwen. Met uitstek lijkt vooral de dinsdag wat sirieuzere sneeuwval te brengen met opnieuw hoeveelheden rond de 5 en maximaal 10 centimeter. Geen grote hoeveelheden maar wel prachtig voor het beeld, want er ligt genoeg sneeuw! Kijk trouwens eens naar de sneeuwgrens hierboven, in heel Oostenrijk tot de 0 meter. En Oostenrijks laagste punt ligt op 114 meter 🙂 De sneeuwgrens gaat de komende tijd sowieso geen probleem worden.

Verder zien we dat het komende week met de dag kouder wordt. Op 1500 meter ligt het kwik aan het eind van komende week overdag rond de -10 C graden, op gletsjerniveau(2700m) zelfs -16C. Goed inpakken en genieten van fantastische sneeuwcondities. De lucht wordt wel steeds droger waardoor het ook vaker zonnig kan zijn. Dan zullen de nachten door het heldere weer ook kouder verlopen, bij goed helder weer is vorst van -20C goed mogelijk.

Spannender worden de ontwikkelingen vanaf vrijdag 23 februari. Het is nog een klein weekje weg maar wel meteorologisch gezien een bizar moment. Het hogedrukgebied dat voor deze kou-uitbraak zorgt, gaat aan de wandel. Trekt het hogedrukgebied meer de oceaan op, dan komt er nog exteremere kou-uitbraak die zijn weerga niet kent. Dan kan het zelfs tussen de -17C en -20C overdag zijn op 1500 meter hoogte! Kansen hierop zijn best groot. Maar ook kan het onveranderd koud blijven of als het hogedrukgebied meer naar centraal Europa trekt voor lente-achtig weer zorgen. De kans hierop is wel relatief gezien het kleinst, maar dus ook niet onmogelijk.

En de kans op dit koude scenario is op dit moment wel echt het grootst. Beide hoofdmodellen komen in hun hoofd-run’s met dit scenario naar voren, met op 1500 meter middagtemperaturen tussen de -15C en -20C. Kijk trouwens eens tot hoever deze koude bovenlucht verspreidt over Europa, tot in Zuid-Frankrijk en zelfs Baskeland -15C op 1500 meter. Aan de grond en in de dalen betekend dit aanhoudende vorst.

Dan gaan we in iedergeval goed stoken, nachtvorst van -24C tot -28C in de Inneralpine…

Maar het minder ondersteunde alternatief, het hogedrukgebied dat meer richting centraal Europa trekt, moeten we ook nog even in onze achterhoofd houden. De kou-uitbraak gaat net op een haar na langs Oostenrijk, en het voelt zelfs een beetje voorjaarsachtig met mogelijk middagtemperaturen tussen de 10 en 15 graden in de dalen.

Een kans is een kans, maar de koudere optie is momenteel de meest logische. Sowieso gaan we genieten van echt winters weer tot sowieso vrijdag 23 februari. Hierna dus mogelijk de verscherping van extreme kou. Kijk hierboven nog eens naar de mogelijke afwijking van de temperatuur ten opzichte van de norm. Pfoe!

Hoe dan ook, beide voorjaarsvakantieweken gaan goed, koud genoeg en met voldoende sneeuw verlopen.

Jeroen Elferink
Meteoroloog FANtastisch Oostenrijk

Zoek en boek jou wintersport

Dit vind je ook FANtastisch...